renata160 pisze:defekator pisze: Krasnoludki. Te same krasnoludki, które domagały się od "Miasta" tego aby "Miasto" tworzyło miejsca pracy. Nie rozumiem zatem czemu krasnoludki się dziwią, że te działania generują koszty.
Wyluzuj i włącz myślenie. Tu chodzi o to, by to były koszty uzasadnione, racjonalne i adekwatne do rezultatów.
No i już pokazałem, że jeżeli zatrudnią 100 osób to kwota jaką miasto wsadziło w budynek, który wciąż pozostaje jego własnością wyjdzie z tej firmy do ludzi w ciągu jednego roku.
Ja wiem, że pracodawca taki sobie a pensje nie powalają ale 1700 zł brutto to znacznie więcej niż 0 zł na bezrobociu. Ktoś pewnie stwierdzi, że kiepska praca jednak lepsza niż żadna - a innych przecież nikt do składania tam CV nie zmusza.
Rozumiem że posiadasz informację o wysokości kwoty zainwestowanej przez DataContact? Bo ja jak na razie to dowiedziałam się o milionach zainwestowanych ale przez miasto/klaster.
No właśnie w przeciwieństwie do niektórych którzy wiedzą na ten temat wszystko, nawet to, że na zatrudnieniu 30 osób się skończy nie mam dostępu do umów między miastem a DataContact.
Bo też inne firmy nie budziły takich kontrowersji jak ta. Oto cytat z portalu stalowemiasto.pl o pracy w DataContact:
Ale ja nie o firmach a o innych inwestycjach w miejskie budynki - bardzo wątpliwych z ekonomicznego punktu widzenia.
R p T pisze:
Krasnoludek twierdzi że bardziej optymalnie wydano pieniądze na taki bajer jak siłownia plenerowa i plac zabaw przy MCK.
Efekty już są - frekwencja mówi sama za siebie!
Wiesz ilu mieszkańców Mościc zaoszczędziło na tej inwestycji?
Nowe efekty z tej inwestycji będą widoczne za kilka, kilkanaście i kilkadziesiąt lat!
Twierdzę iż koszty już się zwróciły.
Super, że Ci się podoba - tylko, że część ludzi niezainteresowanych siłownią marudzi, że pracy nie ma a miasto siłownie i place zabaw dla rozwydrzonych dzieciaków buduje
W przypadku SAG-u i całej działalności klastera, oraz polityki UM ten sam krasnoludek twierdzi iż masę pieniędzy poszło w błoto, nadal idzie w błoto a to co zostało, to i tak z efektywnością nie ma wiele wspólnego.
Tylko, że do tej pory inwestowano a nawet czegoś takiego jak to centrum nie było. Teraz trochę się ruszyło. Więc jednak jest jakiś postęp. A narzekanie większe niż jak nic się nie działo.
Dodam, że termomodernizacja szybciej się zwróci niż te nakłady.
Jasne
Wydano 20 mln złotych dzięki którym uzyskano redukcję kosztów w okolicach niecałych 3000 złotych na rok.
http://www.agora.tarnow.pl/viewtopic.php?p=129115" onclick="window.open(this.href);return false;