LordRuthwen pisze:Jedziesz zestawem z prędkością 80 km/h, taki zestaw hamuje z tej prędkości na odcinku około 150 m [1]
W Łukanowicach masz taką dop. prędkość ?
Generalnie w zabudowany dop. max dla cieżarówek to 50 km/h, zaś poza zabudowanym max to 70 km/h.
Może więc najpier LordRuthwen okreslisz po jakiej drodze się poruszasz, w zabudowanym, poza zabudowanym, jednojezdnioej, dwujezdniowej itd....
zapala Ci się żółte, gdy masz do świateł około 70-80 metrów, nie jesteś w stanie zahamować przed sygnalizatorem a w ciągu 3 sekund świecenia się żółtego przejedziesz z tą prędkością tylko 67m, więc przejeżdżasz na czerwonym ryzykując, że wjedziesz komuś z drzwiami do auta, bo on wyjedzie na swoim zielonym z boku.
To już jest "gdybanie". Zacznijmy od poczatku. Jaka droga, w jakim obszarze, jaki pojazd. (na autostradzie osobówka ma inną dop. prędkość od autobusu, a autobusy w zaleznośći od spełnienia pewnych wymagań również mają różne dop. prędkości)
Sytuacja do uniknięcia, gdyby żółte światło świeciło się zależnie od prędkości dopuszczonej na drodze, czyli dla 90 km/h 5 sekund + drobne, powiedzmy półsekundowe opóźnienie pomiędzy czerwonym a zielonym z boku.
Być może nawet tak jest (nie mam czasu w tej chwili szukać w przepisach i wyłuszczać na forum) dlatego osoby zainteresowane mogą sobie o tym poczytać w Dz. U 220 z 2003 roku, poz. 2181.
Czas i droga hamowania powinna być brana od pojazdów, które mają ją najdłuższą, nie od osobówek.
Nie zapominaj kolego że na tej samej drodze, w tym samym miejscu prędkości dop. dla ciężarówek i osobówek różnią się znacznie.
Napisałeś Czesiu, że "kiedy jestem w odległości 25 m od sygnalizatora, mam na zegarze 7 dych, to wiem że żadne czerwone mnie nie złapie". Rozmowa się sprowadza do tego, że jeśli pomarańczowe będzie krótkie, to może być tak, że czerwone jednak Cię złapie.
Więc nie sprowadzaj rozmowy że "pomarańczowe będzie krótkie" - bo to nie jest nasze forumowe "widzimiesie" tylko w Dz.U 220 precyzuje - żółte powinno 3 sekundy. Co tu gdybać.
Jak masz problem i wrażenie że paliło się 1 sekunde, zatrzymaj auto na parkingu, nakręć filmik, zmierz długość palenia się "zóltego" i będziesz miał dowód w sądzie
A na zakończenie PRD.
Art. 19.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać z prędkością zapewniającą panowa-nie nad pojazdem, z uwzględnieniem warunków, w jakich ruch się odbywa, a w szczególności: rzeźby terenu, stanu i widoczności drogi, stanu i ładunku pojaz-du, warunków atmosferycznych i natężenia ruchu.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany:
1) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym;
2) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia;
3) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu.