Remonty ulic w Tarnowie
Tak sobie pojeździłem po mieście przez okres przedświąteczny, świąteczny i poświąteczny i mam kilka refleksji:
1) kiepsko Panowie, kiepsko, Kuba sugeruję już poprawkę do budżetu, bo na łatanie to 2 miliony w tym roku raczej na pewno nie wystarczą;
2) i tu Kuba będzie zły, bo tak luźno sobie myślę czy to przejście podziemne jest potrzebne akurat na Mickiewicza, a jeśli jest potrzebne na Mickiewicza, to tym bardziej jest potrzebne na Narutowicza przy starostwie... a i dla porównania za te 5 mln zł. to spokojnie zrobionoby około 10 km nakładek asfaltowych z krawężnikami na jezdniach o szerokości 7 metrów, przy węższych drogach osiedlowych nawet więcej... ja osobiście nic przeciw temu przejściu nie mam...
1) kiepsko Panowie, kiepsko, Kuba sugeruję już poprawkę do budżetu, bo na łatanie to 2 miliony w tym roku raczej na pewno nie wystarczą;
2) i tu Kuba będzie zły, bo tak luźno sobie myślę czy to przejście podziemne jest potrzebne akurat na Mickiewicza, a jeśli jest potrzebne na Mickiewicza, to tym bardziej jest potrzebne na Narutowicza przy starostwie... a i dla porównania za te 5 mln zł. to spokojnie zrobionoby około 10 km nakładek asfaltowych z krawężnikami na jezdniach o szerokości 7 metrów, przy węższych drogach osiedlowych nawet więcej... ja osobiście nic przeciw temu przejściu nie mam...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Ja kolejny raz powtórzę, że przy obecnej sytuacji finansowej miasta przejście to jest mówiąc delikatnie nieporozumieniem, inwestycją pod publiczkę.
Na dodatek dzięki wspaniałemu harmonogramowi przez kilka miesięcy będziemy mieli totalnie zablokowane miasto (zamknięta Gumniska, Mickiewicza no i pewnie Krakowska od Bandrowskiego do Pl. Sobieskiego).
A do tego jak dołożymy szaleńczy pomysł na wprowadzenie ruchu do centrum (przedłużenie ul. ks. Sitki do Szujskiego z 4 rondami) mamy klarowny obraz polityki komunikacyjnej Prezydenta a raczej jej braku.
A ulice od ronda autostradowego (Błonie- JPII) w kierunku zachodnim dalej leżą odłogiem no bo i po co wyprowadzać ruch na obrzeża miasta?
Na dodatek dzięki wspaniałemu harmonogramowi przez kilka miesięcy będziemy mieli totalnie zablokowane miasto (zamknięta Gumniska, Mickiewicza no i pewnie Krakowska od Bandrowskiego do Pl. Sobieskiego).
A do tego jak dołożymy szaleńczy pomysł na wprowadzenie ruchu do centrum (przedłużenie ul. ks. Sitki do Szujskiego z 4 rondami) mamy klarowny obraz polityki komunikacyjnej Prezydenta a raczej jej braku.
A ulice od ronda autostradowego (Błonie- JPII) w kierunku zachodnim dalej leżą odłogiem no bo i po co wyprowadzać ruch na obrzeża miasta?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor
Nie zapominaj o czerwonej fali na JP2 dla samochodów jadących w kierunku Rzeszów - Kielce.
Stoją na Słonecznej, stoją na kolejnych światłach i... większość ciężkich zanim dojedzie do kolejnych świateł znów ma czerwone.
Miodzio.
Stoją na Słonecznej, stoją na kolejnych światłach i... większość ciężkich zanim dojedzie do kolejnych świateł znów ma czerwone.
Miodzio.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Właśnie! Czyli dobrze mi się wydawało - Często tamtędy rano jeżdżę, i jak stanę na pierwszych czerwonych, to na następnych już musowo... A miało być tak pięknie, jak śpiewał poeta...LordRuthwen pisze:czerwonej fali na JP2 dla samochodów jadących w kierunku Rzeszów - Kielce.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Przejście JEST potrzebne - przejechanie tam jest masakryczne, piesi łarzą jak chcą. Światła nic nie dadzą.
Idąc tokiem myślenia niektórych należalo by wprowadzić 1000% podatek na Benzynę ON, Samochody - jeździły by tylko Karetki, Policja i Straż - zero korków.
Na Narutowicza potrzebne jest obejście równoległe wzdłuż rampy kolejowej i reaktywacja świateł. Jak światła były jechalo mi się tam lepiej - a jak ich nie było to w Piatek ludzie walili z i na Burek i była masakra.
Jak się cieszę, że w końcu Miasto COŚ robi - w poprzednich latach tylko nażekano i nie robiono NIC. W ostatnich 20 latach mieliśmy dwie duże inwestycje : rondo Rojka i przebicie Słowackiego i TYLE. A ostatnio mamy wybudowane w ekspresowym tempie przebicie Mostowa, trzy skrzyżowania a następne się robią. W końcu coś się ruszyło.
Idąc tokiem myślenia niektórych należalo by wprowadzić 1000% podatek na Benzynę ON, Samochody - jeździły by tylko Karetki, Policja i Straż - zero korków.
Na Narutowicza potrzebne jest obejście równoległe wzdłuż rampy kolejowej i reaktywacja świateł. Jak światła były jechalo mi się tam lepiej - a jak ich nie było to w Piatek ludzie walili z i na Burek i była masakra.
Jak się cieszę, że w końcu Miasto COŚ robi - w poprzednich latach tylko nażekano i nie robiono NIC. W ostatnich 20 latach mieliśmy dwie duże inwestycje : rondo Rojka i przebicie Słowackiego i TYLE. A ostatnio mamy wybudowane w ekspresowym tempie przebicie Mostowa, trzy skrzyżowania a następne się robią. W końcu coś się ruszyło.
Przypomniało mi się - Kuba, czy na następnej Sesji RM mógłbyś wspomnieć o takim pomyśle (było to na forum, chyba z USA wzięte), żeby pod każdą nową ulicą lub gruntownie remontowaną zrobić kanał techniczny, gdzie wszystko biegłoby sobie luzem i mogło być wymienione/dołożone bez rozkopywania nawierzchni?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
W Temi czytałem , że rusza łatanie dróg po zimie. Przeznaczono na ten cel na całe miasto "aż" 2 mln zł. Zasypią połatają a za rok w tych samych miejscach będą dziury.rzuf pisze:Przydałby się to remont kapitalny większości dróg!!! Żal mi samochodu jak jadę po tych mega dziurach... dawno nie było tak tragicznego stanu dróg!
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
- Kontakt:
Przyjęte do realizacji! wniosek będzie!ad2222 pisze:Przypomniało mi się - Kuba, czy na następnej Sesji RM mógłbyś wspomnieć o takim pomyśle (było to na forum, chyba z USA wzięte), żeby pod każdą nową ulicą lub gruntownie remontowaną zrobić kanał techniczny, gdzie wszystko biegłoby sobie luzem i mogło być wymienione/dołożone bez rozkopywania nawierzchni?
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
I nie zapomnij Kubo o moim sztandarowym wniosku czyli nawierzchni ul. Kopernika.
Pan Prezydent Słomka na mój kolejny monit napisał
Wniosek ten zgłaszam jako tzw czynnik społeczny
Pan Prezydent Słomka na mój kolejny monit napisał
Jeżdżąc tą ulicą widzę jak codziennie postępuje degradacja nawierzchni. Kostka bazaltowa jest w dobrej cenie. Bardzo bym chciał mieć dojście do domu czy podjazd z takiej kostki. A kostki znikają. Ciekawy jestem ile m2 braknie przy ewentualnym remoncie.W tegorocznym budżecie są przeznaczone środki na remont ul.Kopernika. Obecnie TZDM przygotowuje dokumentacje na przeprowadzenie postępowania przetargowego.
Wniosek ten zgłaszam jako tzw czynnik społeczny
Fala jest ustawiona pod tych jadących od miasta. Ja tam jestem zadowolony ale od Rzeszowa jedzie dużo tirów, które na każdych światłach robią sporo hałasu ruszając i kupę dymu ze spalin wiec chyba powinno jednak być na odwrót.LordRuthwen pisze:Nie zapominaj o czerwonej fali na JP2 dla samochodów jadących w kierunku Rzeszów - Kielce.
Miodzio.
-
- Rhetor
ClNEK, właśnie mnie się wydaje, że jednak powinno zależeć wszystkim na wypchnięciu ruchu ciężarowego jak najszybciej z miasta a nie odwrotnie.
Założeniem tych świateł była właśnie zielona fala dla tranzytu a nie miejscowych i ja jestem właśnie za tym.
Założeniem tych świateł była właśnie zielona fala dla tranzytu a nie miejscowych i ja jestem właśnie za tym.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
ten sam problem występuje w drugą stronę. Ostatnio miałem okazję jechać w dół i NIGDY nie udało mi się załapać na zieloną falę.LordRuthwen pisze:Nie zapominaj o czerwonej fali na JP2 dla samochodów jadących w kierunku Rzeszów - Kielce.
Ot, tarnowskie zwyczaje.
[ Dodano: 07-04-2010, 22:01 ]
Ravir, jest metoda na pieszych, szlaban w postaci słupków i łańcuchów.Ravir pisze:Przejście JEST potrzebne - przejechanie tam jest masakryczne, piesi łarzą jak chcą. Światła nic nie dadzą.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Jacku, mówiłem Ci, że w tym temacie mam małą "niespodziankę - gadżet"I nie zapomnij Kubo o moim sztandarowym wniosku czyli nawierzchni ul. Kopernika.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;