figa,
dropszot, takich sytuacji naocznych jakie już widziałem że na strzałce warunkowej przejeżdża peleton samochodów nie ustępując pieszemu pierwszeństwa to widziałem na kłębki.
Parę takich występów mam nagrane nawet co widać ewidentnie że samochód wymusza pierwszeństwo na pieszym raz że się w ogóle nie zatrzymuje przed zieloną strzałką traktując ją jako sygnalizator bezkolizyjny i uważa że nie trzeba bo po co ma się zatrzymywać a dwa wymuszenie pierwszeństwa na pieszym i to nie raz robi się gorąco na przejściach a pieszy pieszy co tam on jedzie i to się liczy.
Inna sprawa to że jak kierujący się zatrzyma przed przejściem żeby przepuścić pieszych to nie raz zostanie z trąbiony od kierującego z tyłu, osobiście miałem taki przypadek jak również przypadek że się zatrzymałem na strzałce na skrzyżowaniu ulic Dąbrowskiego/Konarskiego skręcając w prawo kierujący z trąbił mnie że się zatrzymałem na strzałce warunkowej.
figa, także wiem co czujesz i jak to jest że mimo prawnie z przepisami masz pierwszeństwo a nikt się tego nie trzyma.
Nie to żebym się chwalił ale osobiście przepuszczam pieszych na pasach nawet jak widzę że stoi jedna czy dwie i chcą przejść a żaden nie umie zatrzymać pojazdu na parę sekund bo jak ruszy bo mu spalanie wzrośnie.
Miło jest zobaczyć gest od pieszego w podziękowaniu czy to podniesienie ręki czy uśmiech od kobiety
ale na to trzeba sobie zasłużyć już.