Stadion Miejski

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: Deto »

gushman pisze:
extremal pisze:To jak ma takie hobby to niech inwestuje... W piłkę inwestuje się przede wszystkim dla kibiców, a w drugim względzie dla mas uprawiających ten sport. ;)
To niech sobie kibice płacą za to hobby. Mają większe możliwości niż tych kilkunastu gości biegających po murawie. Ale traktuję to jako niepoważny żart z Twojej strony, wszak wsadziłeś na koniec uśmieszek.
Wobec tego niech te 10 tyś ludzi na trybunach utrzymuje żużel w ekstraklasie :) i niech płaca za swoje hobby ;)

A jak nie to Tarnowa nie stać na płacenie za uśmiech Ułamka 2 miliony złotych za sezon :) Za 2 miliony można zrobić setki km tras rowerowych ;)
Ostatnio zmieniony 31-03-2010, 13:36 przez Deto, łącznie zmieniany 1 raz.

PorucznikBorewicz
Obywatel

Post autor: PorucznikBorewicz »

Panowie a mi się wydaje, że mylicie pojęcia. Mieszacie sport amatorski z sportem zawodowym. Porównywanie żużla do kolarstwa górskiego, raczej nie jest w żadnym stopniu miarodajne. Żużel był, jest i pewnie jeszcze bardzo długo będzie dyscypliną numer 1 w Tarnowie. Bardzo długa i bogata tradycja, tysiące ludzi, którzy tym żyją i przekazują swoją pasje z pokolenia na pokolenie- to obraz speedwaya w Tarnowie i można mówić wiele o zaletach i wadach tej dyscypliny, ale jest to najbardziej promujące nasze miasto, że tak się wyrażę narzędzie marketingowe.

Nowoczesny stadion w Tarnowie być powinien i miasto powinno dołożyć wszelkich starań, aby obiekt Unii takim się stał.

Odnośnie piłki nożnej, to zapotrzebowanie na to w Tarnowie jest także, lecz dopóki nie będzie stworzonych solidnych fundamentów, podstaw na Unii ( tj. oddłużenie, wydzielenie autonomicznej spółki, pozbycie się wszelkich osób mających cokolwiek wspólnego z korupcją, oczyszczenie całego środowiska i stworzenie pozytywnego klimatu dla piłki) nie będzie szans na wyjście z marazmu 3 a tak naprawdę 4 ligi.

Kolarstwo górskie, tak jak pływanie, karate czy inne sporty, też niech sobie istnieję, bo uprawia je sporo ludzi, którym sprawia to radość. Tylko z całym szacunkiem, niech za moje ciężko zarobione pieniądze nie kupuje się rowerów za 20 000 zł, bo jaki ja jako mieszkaniec Tarnowa mam z tego pożytek ??

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

PorucznikBorewicz pisze:Żużel był, jest i pewnie jeszcze bardzo długo będzie dyscypliną numer 1 w Tarnowie.
Przeprowadżmy badania i sprawdzajmy kody pocztowe, ewentualnie miejscowości z których sa Ci fani żużla na każdym meczu. Denerwuje mnie strasznie sformułowanie, że żużel to sport w Tarnowie nr 1 . Gówno prawda ! Zobaczcie sobie rejestracje samochodów zaparkowanych w pobliżu stadionu i wyjdzie an to, że może jakieś 40 % kibiców na stadionie to rzeczywiście mieszkańcy Tarnowa.
Odnośnie piłki nożnej, to zapotrzebowanie na to w Tarnowie jest także, lecz dopóki nie będzie stworzonych solidnych fundamentów, podstaw na Unii ( tj. oddłużenie, wydzielenie autonomicznej spółki, pozbycie się wszelkich osób mających cokolwiek wspólnego z korupcją, oczyszczenie całego środowiska i stworzenie pozytywnego klimatu dla piłki) nie będzie szans na wyjście z marazmu 3 a tak naprawdę 4 ligi.
Zgadza się. Już dawno powinien być w Tarnowie jeden klub, na który kładzie się większy nacisk - w tym przypadku Unia, jako klub najbardziej rozpoznawalny, a np. taka Iskra powinna byc zapleczem dla Unii, gdzie ogrywaliby się zawodnicy, kitórzy będą zasilać szeregi Unii. Trzeba tylko chcieć. To, że w Tarnowie ludzie chcą oglądac mecze na wysokim poziomie pokazały mecze z Okocimskim, Hutnikiem, Jeziorakiem, Dalinem czy GKS Tychy, gdzie liczba widzów wachała sie od 3 tysięcy do 1.800, a to tylko czwartoligowy poziom.

kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

Deto pisze:
gushman pisze:
extremal pisze:To jak ma takie hobby to niech inwestuje... W piłkę inwestuje się przede wszystkim dla kibiców, a w drugim względzie dla mas uprawiających ten sport. ;)
To niech sobie kibice płacą za to hobby. Mają większe możliwości niż tych kilkunastu gości biegających po murawie. Ale traktuję to jako niepoważny żart z Twojej strony, wszak wsadziłeś na koniec uśmieszek.
Wobec tego niech te 10 tyś ludzi na trybunach utrzymuje żużel w ekstraklasie :) i niech płaca za swoje hobby ;)

A jak nie to Tarnowa nie stać na płacenie za uśmiech Ułamka 2 miliony złotych za sezon :) Za 2 miliony można zrobić setki km tras rowerowych ;)
Deto, tylko po co te setki km tras rowerowych ??? Rower ma mi dawać wolność i chcę na nim jeździć, tam gdzie chcę, a nie tam gdzie mi wytyczą trasę. Budowa trasy na zawody to chory pomysł, Kolarstwo górskie charakteryzuje się tym, że trasy wytycza się w istniejącym terenie, a nie buduje się je. Sztuka organizacji maratonów polega na umiejętności wyboru odpowiednio trudnej trasy, takiej gdzie profesjonaliści się mogą ścigać, a amatorzy mogą ja przejechać.

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Deto pisze:
gushman pisze:

To idź do Azotów czy CP - zależy kto wyłożył tę kasę - i zaproponuj im żeby zamiast Ułamka zrobili te setki tras rowerowych. Albo nakarmili dziesiątki tysięcy głodnych dzieci. Wtedy wymienią jeden uśmiech na dziesiątki tysięcy...

trix
Rhetor

Post autor: trix »

1. Sabotage Bieńka nie kosztuje go 20000 zł, no chyba że ktoś jest na tyle "ciężki" żeby kupić z katalogu, to wtedy faktycznie.
2. Koszulki rowerowe za 200-400 zł to jest już naprawdę dobry ciuch, i raczej mało kogo na takie coś stać (przynajmniej na początku zabawy z kolarstwem jakimkolwiek). W miarę koszulka to duże około 120 zł.
3. Bieniek (mało kto może o tym wie, bo to nie piłka nożna czy żużel) ale ma naprawdę czym się pochwalić jeżeli chodzi o osiągnięcia (wystarczy iść do jego sklepu) i mieszka w Tarnowie. To jest jeszcze jedna dyscyplina sportu która miasto może SPOKOJNIE promować, bo jest co i czym robić
4. Puchar Tarnowa jest jedną z najstarszych, (o ile nie najstarszą) cykliczną imprezą MTB w Polsce, z tradycjami itp więc jest to kolejny powód dla kolarstwa in plus.
5. Organizator Pucharu Tarnowa, "Sokół Tarnów" to nie tylko, rowerki, ale i biegi, biegi narciarskie, turystyka rowerowa po Polsce i poza jej granicami, uczestniczą oni w imprezach w całej Polsce ale i na świecie. Wszystko robią za prawie swoją kasę, lub od prywatnych sponsorów, a miasto................. .
6. Ja bym bardzo chciał żeby tras terenowych nie "poprawiało" miasto, bo skończy się to katastrofą !!!!!. Wystarczy popatrzeć na te nasze "ścieżki". Czy choć jeden z urzędników czynnie uprawia kolarstwo jakiekolwiek ??
7. Trzeba się zastanowić w jakim kierunku należy wydać kasę. Widzę że są tu trzy możliwości:
a) trzeba wydać na to bo tak (piłkarze),
b)czy wydajemy na to w czym są osiągnięcie i ciągniemy to dalej żeby było jeszcze lepiej,
c) lub nie dajemy kasy na nic (każdy robi to co lubi za swoje pieniądze).

Ad a) wydajemy kasę bo jest, czyli tak jak się robi dotychczas, piłka nożna leży, stadion się sypie a miasto dokłada do tego z naszych kieszeni. Moim zdaniem to najnormalniejsze marnotrawstwo pieniędzy.
Ad b) piłka nożna w naszym mieście ma marne mizerne zerowe osiągnięcia więc czemu mamy dawać na to kasę ?? Bo działacze tego chcą ?? Bo układy układziki ??.
Ad c) jezeli w Tarnowie jest taka wielka liczba fanów to bez problemów będą chodzić na mecze i utrzymają swoją kochana drużynę w piłce nożnej. Potrzebne sa inwestycje ?? Zdaje się że te najlepsze ligi mają swoich sponsorów, prywatnych, którzy lubią ten sport i ładują do niego góry pieniędzy. Dlaczego ma to robić miasto ?? Nie wiem.

Reasumując: albo nie dajemy kasy na nic (jak są fani piłki czy czegoś innego to utrzymają swoją dyscyplinę) albo dajemy kasę na za osiągnięcia. Wydawanie kasy na coś "bo tak" jest przecież bez sensu. Piłka nie podchodzi pod jedno, i pod drugie, zostaje więc trzecie.
BTW to co się ludziom podoba kreują media; gdyby w Polsce pokazywali szachy podwodne, to i tym by się ludzie pasjonowali. Pokazują "nogę"....... .

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

trix pisze: 6. Ja bym bardzo chciał żeby tras terenowych nie "poprawiało" miasto, bo skończy się to katastrofą !!!!!. Wystarczy popatrzeć na te nasze "ścieżki". Czy choć jeden z urzędników czynnie uprawia kolarstwo jakiekolwiek ??
Masz jak w banku, że zaraz Kuba odpowie Ci, że on owszem - jeździ - jak mu czas i obowiązki pozwalają.

PS Trix, gratuluję. To Twój pierwszy wpis od dawna, który przeczytałem z zaciekawieniem od początku do końca i w którym gadasz jak człowiek. Szacun. :)

Deto
Thesmothetai
Kontakt:

gushman pisze: To idź do Azotów czy CP - zależy kto wyłożył tę kasę - i zaproponuj im żeby zamiast Ułamka zrobili te setki tras rowerowych. Albo nakarmili dziesiątki tysięcy głodnych dzieci. Wtedy wymienią jeden uśmiech na dziesiątki tysięcy...

Gushman, ale to nie ja tutaj robię jakieś chore akcje :)

Ja tylko odpowiedziałem na twoją propozycję dotyczącą utrzymywania sekcji przez kibiców ;) Ty to odniosłeś do piłki nożnaje, a ja się odwdzięczyłem żużlem... a Ty mnie teraz odsyłasz do sponsorów :lol:
trix pisze:Ad a) wydajemy kasę bo jest, czyli tak jak się robi dotychczas, piłka nożna leży, stadion się sypie a miasto dokłada do tego z naszych kieszeni. Moim zdaniem to najnormalniejsze marnotrawstwo pieniędzy.
Ad b) piłka nożna w naszym mieście ma marne mizerne zerowe osiągnięcia więc czemu mamy dawać na to kasę ?? Bo działacze tego chcą ?? Bo układy układziki ??.
Ad c) jezeli w Tarnowie jest taka wielka liczba fanów to bez problemów będą chodzić na mecze i utrzymają swoją kochana drużynę w piłce nożnej. Potrzebne sa inwestycje ?? Zdaje się że te najlepsze ligi mają swoich sponsorów, prywatnych, którzy lubią ten sport i ładują do niego góry pieniędzy. Dlaczego ma to robić miasto ?? Nie wiem.
Wobec tego nie pomagajmy i nie utrzymujmy wspinaczki. Co z tego, ze są sukcesy, jak nie ma kibiców. Sukces, bez pieniędzy, jest mało realny. Myślisz, że żużlowcy awansowaliby do ekstraklasy za darmo ? Bez żadnych nakładów finansowych ? Myślisz, że miasto nie pomogło ? Że ten sport utrzymują kibice ?

Problem z wami jest jeden. Każdy z was ciągnie w swoją stronę. A ja uważam, że na wszystko powinna się kasa znaleźć i każa dyscyplina na godziwym poziomie ma prawo bytu. Kolarstwo górskie, wspinaczka, boks, nożna, żużel, kosz, ręczna, itd...

Niestety, słyszymy tylko, że miasto podwoiło wydatki na sport kwalifikowany, jednak nadal to jest mniej niż w innych miastach. Wiele na to wskazuje, że jednosezonowa przygoda Unii z koszykówką znów się kończy. Coś tak Jaskółki "ćwierkają"...

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

gushman pisze:Masz jak w banku, że zaraz Kuba odpowie Ci, że on owszem - jeździ - jak mu czas i obowiązki pozwalają.
A masz to jak w banku! I owszem! Rowerek kupiłem i jeżdżę! I za każdym razem na Sesji Rady Miejskiej gdy jest o tym mowa powtarzam, że to są imitacje ścieżek rowerowych! Może to kiedyś trafi do władz miasta.

Ps. Nie uprawiam kolarstwa. Raczej jeżdżę rekreacyjnie i większość tras w samym mieście przejechałem na swoich dwóch kółkach. Wrażenia mam podobne do wszystkich na tym forum.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Deto pisze:Wobec tego nie pomagajmy i nie utrzymujmy wspinaczki. Co z tego, ze są sukcesy, jak nie ma kibiców. Sukces, bez pieniędzy, jest mało realny. Myślisz, że żużlowcy awansowaliby do ekstraklasy za darmo ? Bez żadnych nakładów finansowych ? Myślisz, że miasto nie pomogło ? Że ten sport utrzymują kibice ?
Deto ja tam wyraźnie napisałem albo, albo. Jeżeli nie będziemy utrzymywać wspinaczki pomimo że ma jakieś sukcesy to TYM bardziej nie powinniśmy utrzymywać piłki nożnej która sukcesów nie ma, a z kibicami też kiepskawo. Poza tym jak tez napisałem wcześniej piłkę sie strasznie promuje pomimo fatalnej wręcz kondycji, dlaczego więc nie promowac wspinaczki w której mamy sie czym pochwalić ??
Deto pisze:Problem z wami jest jeden. Każdy z was ciągnie w swoją stronę.
Nie ciągnę w żadną stronę, tylko chciałbym żeby jasno ktoś określił za co się te pieniądze daje.
Moim zdaniem z piłką nożna u nas w kraju jest taki problem, że mało jest do niej "miłości" wśród zawodników, to nie jest ich życie , treningi to śmiech na sali itp. Inni sportowcy odnoszący sukcesy na arenie międzynarodowej nie spadli z Saturna tylko robią to co kochają. Sukces nie bierze się z ładowania kasy w coś, tylko z pasji, marzeń; gdy nasza reprezentacja w piłce nożnej odnosiła sukcesy nie budowali orlików, a dzieci w szkołach było więcej niż teraz i grały na kawałku kretowiska, lub skrawku łąki. Śmiem twierdzić że piłka nożna jest najbardziej dofinansowana i co ?? Wielkie jajo. Czy ktoś słyszał że np: w tańcach latynoamerykańskich mamy zawodowego mistrza świata, a do finału wchodzą 2-3 polskie pary ??, lotnictwo, strzelectwo, trial........ . Ile pieniędzy przeznacza się na te dyscypliny ??. Kibiców innych dyscyplin nie ma, bo się ich nie promuje i tyle, za to promuje się trupa czyli tzw piłkę nożną. Topimy wór pieniędzy i jak efektów nie było, tak nie ma.
Masz jak w banku, że zaraz Kuba odpowie Ci, że on owszem - jeździ - jak mu czas i obowiązki pozwalają.
Dla mnie to nie jest czynne uprawianie sportu :), a po drugie jak sam Jakub kiedyś powiedział ma znikomy wpływ na kształt tego co się u nas robi w powiedzmy szerokiej ścieżkowej materii. Po trzecie w Tarnowie są ludzie którzy bezpośredni odpowiadają za stan dróg i tych ścieżek, jak wyda zgodę na budowę jakiegoś bubla niech się najpierw postawi w pozycji szarego użytkownika, może to coś zmieni.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

JakubSłodki
Obywatel

Post autor: JakubSłodki »

Deto pisze:A ja uważam, że na wszystko powinna się kasa znaleźć i każa dyscyplina na godziwym poziomie ma prawo bytu. Kolarstwo górskie, wspinaczka, boks, nożna, żużel, kosz, ręczna, itd..

A tak zapytam, na jakim poziomie, wg Ciebie, jest piłka nożna w Tarnowie?

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Problem w tym, że piłka nożna jest na żenująco niskim poziomie - a cały czas słyszę jęczenie o stadion. Jeśli już mamy koniecznie inwestować w piłkę - to wolał bym budowę małych, osiedlowych i szkolnych boisk. Większy bedzie porzytek iż ze stadionu dla tarnowskich patałachów z Unii.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Albo jeśli mamy inwestować - to w zawodników na dobry początek.
Stworzyć szkółki piłkarskie, zapewnić warunki do rozwoju. Będą sukcesy, to pieniądze same przyjdą.

Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Post autor: Jakub Kwaśny »

Ravir pisze:Jeśli już mamy koniecznie inwestować w piłkę - to wolał bym budowę małych, osiedlowych i szkolnych boisk. Większy bedzie porzytek iż ze stadionu dla tarnowskich patałachów z Unii.
Ravir ale to się już dzieje: w 2009 roku na terenie Szkoły Podstawowej nr 5 - powstał Orlik (zdjęcia tutaj: http://www.kubakwasny.pl/galeria.php?id=111) ponadto nowe boisko przy Szkole nr 15. W 2010 roku powstanie kolejne boisko z programu Orlik na terenie Osiedla Zielonego! Wcześniej powstało w Mościcach. Sukcesywnie remontuje się inne boiska przyszkolne ( w 2010r. ma ich powstać chyba 5, z programu Orlik +)

Ale to nie powinno dziać się kosztem sportu zawodowego. Te dzieciaki, muszą mieć możliwość dalszego rozwoju. Sportowe talenty muszę mieć wzór do naśladowania i możliwość dalszych, profesjonalnych treningów. Więc jeżeli pojawi się taki priorytet w Programach Operacyjnych Woj. Małopolskiego lub Min. Sportu, zasadnym będzie nasz Stadion jak najszybciej przebudować.

Choć zdaję sobie sprawę, że odpowiedzialność za młode pokolenie sportowców ma nie tylko miasto, ale również i drużyny i zespoły seniorskie! Dlatego mam nadzieje, że jak najszybciej atmosfera wokół piłkarzy Unii się poprawi. No ale to w głównej mierze od nich teraz zależy. Należy nadmienić, że są na dobrej drodze!

W zasadzie mój post, można byłoby odnieść do każdej dziedziny sportu. Miasto ma stwarzać warunki i je stwarza, dzieląc środki na sport kwalifikowany i na poszukiwanie młodych talentów! Z tego co wiem, to każda dyscyplina o takie środki może się starać! Więc nie rozumiem postulatu trixa... że albo dajemy wszystkim, albo nikomu!

Jest co roku Konkurs na wnioski sportowe i każdy składa wniosek na określoną kwotę. Później są one dzielone. Nie podejrzewam, że trix chciałby dzielić na zasadzie "każdemu po równo" ;-) a stosownie do potrzeb ... i od tego są te konkursy!

http://www.tarnow.pl/index.php/pol/Mias ... lifikowany
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Ravir pisze:Problem w tym, że piłka nożna jest na żenująco niskim poziomie - a cały czas słyszę jęczenie o stadion. Jeśli już mamy koniecznie inwestować w piłkę - to wolał bym budowę małych, osiedlowych i szkolnych boisk. Większy bedzie porzytek iż ze stadionu dla tarnowskich patałachów z Unii.
I tu masz rację! Praca u podstaw to nie tak jak pisze Deto - piękny stadion dla młodych unistów, żeby im się przyjemniej grało. Praca u podstaw to oświetlone, równe i zadbane boiska na każdym osiedlu. Z tego na pewno byłby większy pożytek. Dzieciaki kopiące na takich boiskach na pewno chętniej przyjdą też popatrzeć na mecze Unii. Zapewne przyjdą z rodzicami, więc zrobi się frekwencja i klimat. Później klubowa szkółka zapełni się gnojkami i z tego wreszcie kiedyś może powstać fajna drużyna. I dopiero na takich podstawach powinny odbywać się zabiegi o nowy stadion. Nie na odwrót.

ODPOWIEDZ