Cała Polska na rower - Tarnów też !!!

Imprezy sportowe, plotki z torów, boisk, dyskusje o sporcie

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Keleos - a znaki drogowe znamy? :mrgreen: :mrgreen:

1. Znak : Pieszy jedną stroną, a rowery drugą stroną. :mrgreen:
Jak mamy okrągły niebieski znak po prawej pieszy a po lewej rower i PIONOWĄ kreskę - to pieszy ma iść prawą a rowerzysta jechać lewą stoną. Może być odwrotnie.

2. Znak : Hulaj dusza piekła nie ma :mrgreen:
Jak mamy znak z POZIOMĄ kreską i na górze pieszy na dole rower LUB odwrotnie - to NIE MA znaczenia kto jak idzie/jedzie.

Sprawa przestrzegania to inna kwestia - ale to znów sprawa dla policji i Strarzy Wiejskiej - jak by urzadzili akcję Pieszy i przez dwa - trzy miesiące nawsadzali mandatów to i rowerzyści i pieszy by się nauczyli. Na Zachodzi jakoś potrafili.

Inna spawa, że w Tarnówku to nie ma ścieżek - a są ciągi rowerowo-piesze oznaczone znakiem numer 2. :mrgreen:

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

A no można coś pojeździć po świętach tyle, że ja mogę tylko w piątki i soboty jak na razie :-/ Trzeba zakuwać na studia, poza tym projekty itp.

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Ravir - wybacz, nie wiedziałem, że pieszy też ma obowiązek znać wszystkie znaki drogowe.

Keleos
Rhetor

To super. A skąd mam te znaki wziąć żeby się poduczyć?

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Keleos, Kodeks drogowy? Pomimo nazwy piesi też są tam uwzględnieni i powinni go znać w granicach, które ich obowiązują. Zakaz przechodzenia na czerwonym też tam jest ujęty.

trix
Rhetor

Post autor: trix »

defekator pisze:
Ravir pisze:Defekator - przeczytaj ten artukół : http://www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /882151963

Ja też jak jadę na rowerze - a mam Hardtaila - to niby nie przeszkadzają, ale jak uruchomiłem akcelerometr w moim HTC Touch HD'eku to się okazało że wibracje są spore. A to nie\zbyt dokładny pomiar. Generalnie ścieżki powinny być gładkie a nie z kostki.
Oj wiem, że są wibracje , ale nie dajmy się zwariować. Uciążliwość tych wibracji i ich szkodliwość dla zdrowia w porównaniu z tym co wdychasz jadąc powiedzmy wzdłuż Jana Pawła to naprawdę pikuś. ;) A nikt przecież nie domaga się tuneli oddzielających rowerzystów od spalin (przynajmniej jak na razie )
Ktoś kiedyś tam wybadał że przy intensywnym wysiłku jadąc rowerem wdychamy więcej dziadostwa niż osobnik w samochodzie (lato), ale i wydychamy więcej na tyle, że u tych w autach poziom "osadu" jest większy. Osobnik w samochodzie mniej wdycha, ale i płuca słabo "wyrzucają" :). Nie twierdze oczywiście że jazda po mieście jest "zdrowa" :]. Co do wibracji to "fachowcy" od budowy nie biorą pod uwagę że nazwa "rowerowa" powinna być chyba dla wszystkich rowerów a nie dla górali i składaków (nie ma nigdzie w nazwie ścieżka rowerowa dla rowerów miejskich). Dlatego posiadacze szosówek męczą się na takich "ścieżkach", i są naprawdę niebezpieczni dla pieszych.

Keleos
Rhetor

Mam Biblię, mam Pana Tadeusza, Kodeks Drogowy jakoś przypadkiem mi na półce nie leży.

A tak podsumowując: wystarczyło napisać "jak jest znak to robisz tak jak na znaku, a jak nie ma to obydwie są piesze i obydwie są rowerowe (czyli nie ma żadnej)" zamiast się bawić w złośliwości.

Autor tematu
kholbee
Prytan

Post autor: kholbee »

Keleos pisze:Ravir - wybacz, nie wiedziałem, że pieszy też ma obowiązek znać wszystkie znaki drogowe.
A czy ktokolwiek musi znać przepisy kodeksu karnego ??? Nieznajomość prawa szkodzi. Pieszy, kierowca, rowerzysta, nikt nic nie musi, ale jak łamie przepisy odpowiada za to !!!

Keleos
Rhetor

Aha, i zostałem przestępcą i jestem niebezpieczny dla otoczenia, bo nie wiem która strona chodnika jest dla rowerzystów, a która nie. Rany, sami przestępcy w tym kraju. Nie zlicze ile razy widziałem rowerzystów jeżdżących po róznych stronach linii. Bandycie przeklęci! Zakazać rowerów!

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Keleos, to, że ktoś jeździ/chodzi złą stroną ciągu rowerowo-pieszego, bo nie zna znaków nie usprawiedliwia go. To tak jakbym przechodził na czerwonym i tłumaczył się, że nie mam Kodeksu Drogowego w domu :) i nie wiedziałem.
ps: Kodeks znajdziesz w Sieci :) nie musisz go kupować, really ;P

Tomasz Drwal
Proedroj

Post autor: Tomasz Drwal »

Zachęcam do zapoznania się z artykułem: Mamy jeszcze wiele do zrobienia zawartym w bieżącym numerze magazynu Rowertour.
(...)
Postanowiliśmy się przyjrzeć prorowerowej polityce, wysyłając identyczne ankiety z dziewiętnastoma pytaniami do szesnastu miast wojewódzkich. Pytaliśmy między innymi o liczbę kilometrów dróg rowerowych, ich rodzaj, ubiegłoroczne i planowane inwestycje, zasady współpracy władz z lokalnymi organizacjami rowerowymi. Z odpowiedzi wyłonił się obraz rowerowej Polski, czasem chaotycznej, innym razem ambitnej, ale na pewno takiej, w której wciąż jest jeszcze wiele do zrobienia.
(..)
Wyniki ankiety - ciekawe, że w Gdańsku nie buduje się tego tworu jakim są "ukochane" ciągi pieszo-rowerowe.

W Gdańsku stworzono stanowisko tzw. Oficera Rowerowego, który odpowiada za cyt." Inicjowanie, konsultowanie, zlecanie i monitorowanie działań mających na celu rozwój komunikacji rowerowej, w tym działań na rzecz likwidacji prawnych i architektonicznych barier rozwoju komunikacji rowerowej. Opiniuje wszystkie projekty zawierające elementy infrastruktury rowerowej."

Dodatkowo cyt."W ramach budowy trasy W-Z w Gdańsku mają szansę powstać nowatorskie na skalę krajową rozwiązania przebiegu wydzielonej drogi rowerowej przez skrzyżowania o ruchu okrężnym (rondo). Zmiany do projektów będą wprowadzone na wniosek Oficera Rowerowego. W zależności od typu ronda droga rowerowa będzie miała następujący przebieg: 1. – jako jednokierunkowy, wydzielony pierścień wokół ronda z niweletą dopasowaną do niwelety jezdni (w przypadku ronda o dwóch pasach ruchu), 2. poprzez włączenie drogi rowerowej do ruchu po rondzie z sugerowanym torem jazdy środkiem pasa (w przypadku małego ronda o jednym pasie ruchu)."
Należy także wspomnieć o monitorowanych zadaszonych parkingach rowerowych, fajnie byłoby mieć takie w naszym mieście gdzie rower potrafi zniknąć sprzed komendy na Narutowicza, co już zakrawa na kpinę.
I jak w takim świetle ocenić nasze ścieżynki?

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Dodam iz ten magazyn oceniał poczynania Rzeszowa jako dość kiepskie; jeżeli tam jest kiepsko to u nas nie wiem jak....... .
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Nas pewnie nie wzięli pod uwagę bo nie czego oceniać. Udowodniłem niedawno tarnowski, urzędnikom, że nie ma ani jednej ścieżki mającej wszystkie parametry - niespecjalnie zaprzeczali. Są ja Yeti. Wszyscy słyszeli, nikt nie widział.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

Nowy przykład jak nie dbać o rowerzystów. Aby pojechać rowerem na basen rodzina musi wyłożyć dodatkowo 6 złotych. Taniej jechać samochodem.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

ODPOWIEDZ