Stadion Miejski

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Post autor: extremal »

Ravir pisze:Dawanie kasy na żużel - mogę zrozumieć, ale niech mi kkoś wytłumaczy czemu mamy wspierać piłkę nożną, która jest nędzna? Bo tego nie mogę zrozumieć. Może lepiej zainwestować w te dyscypliny w których odnosimy sukcesy? Może dofinansować żużel, "Rowery Górskie" - Mirek Bieniasz sukcesy ma znaczne, wspinaczka też chyba jest na wysokim poziomie.

Jakoś wątpię, że jak wybudujemy nowoczesny stadion na 10.000 to Unia nagle wskoczy do pierwszej ligi. Może lepiej faktycznie się skoncentrować na sukcesach. Bo cały czas mnie mocno denerwuje pompowanie kasy w nieudaczników. Nieciecza jakoś potrafiła wskoczyć wyżej a nasi? Tyle lat i KICHA.
Wykarz mi okres pompowania kasy w nieudaczników. :shock: Przecież oni grają za darmo, po raz kolejny! Przecież znowu zespół się posypał i grają głównie juniorzy! Przecież klub jest zadłużony od ponad 10 lat. Jedyne pieniądze od miasta na pierwszą drużynę to 50 tys. w zeszłym sezonie i w ratach w obecnym na organizacje meczów... to są inwestycje? :shock: Inwestycją to można nazwać w jakieś bieszczadzkiej wiosce grającej w B klasie. W Niecieczy są pieniądze to mają zawodników, przecież tam w juniorach nawet nie ma niecieczan w składzie.

Jakie mamy zaplecze? Kiedyś w latach 70 do nas przyjeżdżały zespoły na zgrupowania do Mościc. Teraz nasi w zimie jadą do miasteczek czy do Krakowa żeby zagrać na sztucznej murawie. Na Unii nie ma nic.

Jak wyobrażasz sobie inwestowanie w łażenie po ścianach? Ropek jest Mistrzynią Swiata i co więcej? Jakiś Puchar Świata chyba był na TOSiRze... są dwie ściany i co więcej... w każdej szkole mamy postawić? Tysiące dzieci w Tarnowie ma po tych ścianach chodzić żebyśmy zdobyli wszystkie miejsca w pierwszej dziesiątce świata chodziarzy po ścianach? ;)

Na inne sporty nie potrzeba pieniędzy. Ręczni grają za darmo, oni mogą grać bo inne kluby drużyny nie rozkradną, bo nie ma kto. Raptem w Małopolsce są Bochnia, Tarnów, Kusy Krakow, Chrzanów... w piłce masz 400 klubów w samym województwie i każdego lepszego piłkarza zgarnie jakaś wiocha albo inny klub z wyższej ligi.

Kto to jest Mirek Bieniarz? Jakich inwestycji w Tarnowie wymaga kolarstwo górskie? :roll:

Co do NS to może to i jest kiełbasa wyborcza, ale także jest to konieczność. Sandecja jest w ścisłej czołówce 1 ligi, jest to miasto futbolowe, jeżeli chce wejść do ekstraklasy to musi mieć podgrzewaną murawę, sztuczne oświetlenie a i trybuny na 5,5 tys. widzów to za mało. ;)

Sandecję, Cracovię, Koronę ogrywaliśmy 8 lat temu (Sandecje to nawet 2 sezony temu w PP), teraz jest przepaść totalna. :-/
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

extremal, jak już używasz nazwisk, to rób to poprawnie: Mirek Bieniasz - on sam zainwestował mnóstwo kasy w kolarstwo i ma tego efekty. Nie prosił "miasta" o pomoc, bo gdyby na nią czekał, to nic by nie osiągnął.
Stworzenie półprofesjonalnej drużyny kolarstwa wymaga sporych pieniędzy - może niektórym wydaje się, że kupi się im rowery z Tesco i niech jeżdżą.

Awatar użytkownika

extremal
Archont
Kontakt:

Post autor: extremal »

To jak ma takie hobby to niech inwestuje... W piłkę inwestuje się przede wszystkim dla kibiców, a w drugim względzie dla mas uprawiających ten sport. ;)
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

extremal pisze:To jak ma takie hobby to niech inwestuje... W piłkę inwestuje się przede wszystkim dla kibiców, a w drugim względzie dla mas uprawiających ten sport. ;)
To niech sobie kibice płacą za to hobby. Mają większe możliwości niż tych kilkunastu gości biegających po murawie. Ale traktuję to jako niepoważny żart z Twojej strony, wszak wsadziłeś na koniec uśmieszek.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Mała uwaga - średnej klasy podkoszulek do jazdy na rowerze 200 - 400 zł - a mówimy tu i poziomie amatorskim. Profesjonalnie przygotowany rower górski np. Kelly's Sabotage na którym jeździ Mirek Bieniasz to cena rzędu 20000 zł.

Po za tym GDZIE mają trenować zawodnicy? Potrzebne są PROFESJONALNIE przygotowane trasy, które obejmują drogi o twardej nawierzchni, szuter, las, górki i tak dalej.

Co więcej z takiej trasy rowerowej jest DUŻO większy porzytek - masa ludzi jeździ z dziećmi lub samemu na wycieczki rowerowe ilu ludzi przychodzi na stadion pograć w piłkę?
Dodatkowo DUŻO więcej ludzi by się ucieszyło i skorzystało z profesjonalnych ścieżek rowerowych niż ze stadionu z którego i tak nie mogą skorzystać.

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Ravir pisze:to cena rzędu 20000 zł.
dwadzieścia tysięcy ? :shock: toż to za taką kwotę można kupić samochód całkiem całkiem .

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

mowa o profesjonalnym sprzęcie... samochodu rajdowego za 20 000 nie kupisz.

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

Ravir pisze:Mała uwaga - średnej klasy podkoszulek do jazdy na rowerze 200 - 400 zł - a mówimy tu i poziomie amatorskim. Profesjonalnie przygotowany rower górski np. Kelly's Sabotage na którym jeździ Mirek Bieniasz to cena rzędu 20000 zł.

Po za tym GDZIE mają trenować zawodnicy? Potrzebne są PROFESJONALNIE przygotowane trasy, które obejmują drogi o twardej nawierzchni, szuter, las, górki i tak dalej.

Co więcej z takiej trasy rowerowej jest DUŻO większy porzytek - masa ludzi jeździ z dziećmi lub samemu na wycieczki rowerowe ilu ludzi przychodzi na stadion pograć w piłkę?
Dodatkowo DUŻO więcej ludzi by się ucieszyło i skorzystało z profesjonalnych ścieżek rowerowych niż ze stadionu z którego i tak nie mogą skorzystać.
Że rower dużo to rozumiem.Ale do uprawiana kolarstwa górskiego chyba sekcja nie musi mieć koszulek za 200-400PLN. To tak jakby każdy trampkarz rozpoczynający przygodę z piłka nożną miał mieć ze sobą komplet adidas predator, równe jak stół boisko i zestaw odżywek do regeneracji. Raczej nie tędy droga żeby miasto dokładało do tego typu interesu.
Trasa powinna być przygotowana bo wtedy mozna rozgrywać choćby zawody mistrzowskie.A to przyciąga zawsze tam jakieś zainteresowanie. Choć nie oszukujmy się, że jazda rowerem górskim przyciągnie tłumy rozentuzjazmowanych kibiców stojących wzdłuż tras. Ale zbudowanie trasy może pozwolić na zorganizowanie jakiegoś ośrodka kolarstwa górskiego i przyciągnąć sponsorów i amatorów uprawiana tej dyscypliny. No chyba, że zrobi się interes a'la tor kajakowy w Krk. obiekt używany kilka razy do roku a kosztował spore pieniądze.
Co do tego czy stadion ucieszyłby dużo ludzi czy ucieszyłaby ich scieżka rowerowa: cięzko sobie wyobrazić GP w w kolarstwie górskim w Tarnowie. Ale zawody rangi mistrzowskiej choćby na żużlu już były.A obecnie nie mogą sie odbyć, bo stadion to jednak ruina. Zatem stadion ważniejszy. I jednak budowa w oparciu o PPP. Bo własnymi środkami może być ciężko.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Ravir
Rhetor

Mr Greenback - to sobie wyobraź :) Nie wiem czy Wiesz - Bikemaratony są imprezą cyklicznie się odbywająca w Tarnowie. I są ogólnopolskie, takich imprez jest kilka, jak PUCHAR TARNOWA MTB. Poczatek sezonu na Lipiu a reszta na Marcince. :D

Ja nie piszę o dawaniu sprzetu - wystarczy PORZADNE zrobienie tras - i tyle, plus większe wsparcie od miasta. Stypendia, nagrody, finansowanie zawodów. Bo na światowej klasy piłkarzy nie liczę - ale takich Mirków Bieniaszów czy Maji Włoszczowskich możemy mieć więcej. Zwłaszcza, że jazda na rowerze jest bardzo popularna - śmiem twierdzić, że setki razy więcej ludzi jeździ regularnie na rowerze niż redularnie gra w piłkę.

A dodatkowo porządne trasy/ścieżki przynoszą korzyści na codzień - a na stadion nie mogę w każdej chwili wejść i pograć.

Kalendarium w Tarnowie :

PUCHAR TARNOWA MTB 2010

1 eliminacja - 18 kwiecień - Tarnów /Las Lipie/
2 eliminacja - 16 maj - Tarnów /Góra Św. Marcina/
3 eliminacja - 20 czerwiec - Tarnów /Góra Św. Marcina/
4 eliminacja - 22 sierpień - Tarnów /Góra Św. Marcina/
5 eliminacja - FINAŁ- 19 wrzesień - Tarnów /Góra Św. Marcina/

BIKEMARATON

10 Lipca 2010

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Ravir pisze:Mr Greenback - to sobie wyobraź :) Nie wiem czy Wiesz - Bikemaratony są imprezą cyklicznie się odbywająca w Tarnowie. I są ogólnopolskie, takich imprez jest kilka, jak PUCHAR TARNOWA MTB. Poczatek sezonu na Lipiu a reszta na Marcince. :D

Ja nie piszę o dawaniu sprzetu - wystarczy PORZADNE zrobienie tras - i tyle, plus większe wsparcie od miasta. Stypendia, nagrody, finansowanie zawodów. Bo na światowej klasy piłkarzy nie liczę - ale takich Mirków Bieniaszów czy Maji Włoszczowskich możemy mieć więcej. Zwłaszcza, że jazda na rowerze jest bardzo popularna - śmiem twierdzić, że setki razy więcej ludzi jeździ regularnie na rowerze niż redularnie gra w piłkę.

A dodatkowo porządne trasy/ścieżki przynoszą korzyści na codzień - a na stadion nie mogę w każdej chwili wejść i pograć.

Kalendarium w Tarnowie :

PUCHAR TARNOWA MTB 2010

1 eliminacja - 18 kwiecień - Tarnów /Las Lipie/
2 eliminacja - 16 maj - Tarnów /Góra Św. Marcina/
3 eliminacja - 20 czerwiec - Tarnów /Góra Św. Marcina/
4 eliminacja - 22 sierpień - Tarnów /Góra Św. Marcina/
5 eliminacja - FINAŁ- 19 wrzesień - Tarnów /Góra Św. Marcina/

BIKEMARATON

10 Lipca 2010
Jak widzisz sam sobie udzieliles odpowiedzi czy stadion wazniejszy: sa imprezy kolarskie ale malo kto o nich slyszal.A o glupim zuzlu wie caly powiat i trabia o tym w TVP. :mrgreen: Miasto nie moze dokladac sie do sekcji ani nie powinno lozyc na uprawianie sportu profesjonalenego! Zapamietajcie to raz na zawsze. Moze ulatwic uprawianie sportu, moze wziac na siebie budowe obiektow, ale jak cos nie zarobi samo na siebie to zawsze beda glosy w stylu: dlaczego mam placic na kolarzy, jak ja wole hokej na trawie.
Wracajac do tematu trasy: skoro jest impreza i to cykliczna to warto wykalkulowac jakie sa koszta budowy u utrzymania trasy, a jakie moga byc korzysci. A stypendia to dobry pomysl. Zwlaszcza pod katem mlodych sportowcow.[/list]
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Mr Greenback pisze:
Jak widzisz sam sobie udzieliles odpowiedzi czy stadion wazniejszy: sa imprezy kolarskie ale malo kto o nich slyszal.A o glupim zuzlu wie caly powiat i trabia o tym w TVP. :mrgreen: Miasto nie moze dokladac sie do sekcji ani nie powinno lozyc na uprawianie sportu profesjonalenego! Zapamietajcie to raz na zawsze. Moze ulatwic uprawianie sportu, moze wziac na siebie budowe obiektow, ale jak cos nie zarobi samo na siebie to zawsze beda glosy w stylu: dlaczego mam placic na kolarzy, jak ja wole hokej na trawie.
Wracajac do tematu trasy: skoro jest impreza i to cykliczna to warto wykalkulowac jakie sa koszta budowy u utrzymania trasy, a jakie moga byc korzysci. A stypendia to dobry pomysl. Zwlaszcza pod katem mlodych sportowcow.[/list]
A co to za sport kolarstwo, dac im rowerek z Tesco niech sobie jezdza gdzie chca, po lasach, łakach i innych takich, po cholere im imprezy. Mam tylko nadzieje ze juz żadnej drogi nie zamkna na zaden glupi bikemaraton.....

Mówie powaznie? NIE.
zwracam uwage ze zaraz zaczniemy sie wyzywac skoro dla Ciebie zuzel jest głupi, dla mnie kolarstwo moze byc glupie. Szanuj zdanie innych, szanuj ludzi którzy uprawiaja ten sport....

A co do maratonów rowerowych jestem jak najbarziej za, trzeba to rozwijac bo na serio mozemy miec kolejny mocny punkt w Miescie.
Moze cos jak zakopane ma skoki w zimie Tarnow bedzie stolica kolarstwa górskiego :)

Ravir
Rhetor

Mr Greenback - cały czas nie Rozumiesz lub nie chcesz Zrozumieć :

Budowa stadionu lub jego totalny remont to kwota rzedu 10 - 50 milionów. Ze stadionu korzystać będzie kilka drużyn oraz parę okolicznych szkół.

Za 10 milionów złotych przebudować lub wybudować można długie kilometry tras rowerowych - z których będzie korzystać tysiące razy więcej ludzi.

Ot budowa porzadnej trasy rowerowej z Lipia, Falklandów do Mościc - czyli Elektryczna, Wyszyńskiego - i drugą stroną czyli Czerwonych Klonów, Czerwona, Krakowska. Taką pętlę opasującą miasto. Do tego modyfikacja, uporzadkowanie tras na Marcince i innych Laskach, Parkach. Na takiej pętli można zrobić imprazy. Trasa w maratonach Giga to dystansy nawet 120 km - bez kłopotu robimy trasę Mościce Marcinka - mamy asfalt, leśne dukty na Marcince z ostrymi podjazdami. Czy startujemy w Lipiu i na Marcinkę.

Na co dzień zaś tymi trasami jeżdzić będzie tysiace ludzi, zwłaszcza w lecie jest to widoczne, dodatkowym plusem będzie bezpieczeństwo na drogach.

Więc sam powiedz co przyniesie większy porzytek 20 milionów na stadion dla trenujących kilkuset osób czy kompleks tras rowerowych z których na codzień korzysta tysiące ludzi.

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Ravir pisze:Mr Greenback - cały czas nie Rozumiesz lub nie chcesz Zrozumieć :

Budowa stadionu lub jego totalny remont to kwota rzedu 10 - 50 milionów. Ze stadionu korzystać będzie kilka drużyn oraz parę okolicznych szkół.

Za 10 milionów złotych przebudować lub wybudować można długie kilometry tras rowerowych - z których będzie korzystać tysiące razy więcej ludzi.

Ot budowa porzadnej trasy rowerowej z Lipia, Falklandów do Mościc - czyli Elektryczna, Wyszyńskiego - i drugą stroną czyli Czerwonych Klonów, Czerwona, Krakowska. Taką pętlę opasującą miasto. Do tego modyfikacja, uporzadkowanie tras na Marcince i innych Laskach, Parkach. Na takiej pętli można zrobić imprazy. Trasa w maratonach Giga to dystansy nawet 120 km - bez kłopotu robimy trasę Mościce Marcinka - mamy asfalt, leśne dukty na Marcince z ostrymi podjazdami. Czy startujemy w Lipiu i na Marcinkę.

Na co dzień zaś tymi trasami jeżdzić będzie tysiace ludzi, zwłaszcza w lecie jest to widoczne, dodatkowym plusem będzie bezpieczeństwo na drogach.

Więc sam powiedz co przyniesie większy porzytek 20 milionów na stadion dla trenujących kilkuset osób czy kompleks tras rowerowych z których na codzień korzysta tysiące ludzi.
Nie! Ja rozumiem doskonale. Tylko trudno mi uwierzyc w tysiace pedalujacych ludzi. A 20 tysiecy na zuzlu nie raz widzialem. Od razu mowie ze inwestycja w stadion zwroci sie po wielu latach wtedy jak bedzie zuzel na normalnym poziomie . Nie mam nic przeciw sciezkom rowerowym, ale nie przekonuj nas tutaj, ze znajdziesz wiecej amatorow 2och kolek pedalujacych po miescie, niz kibicow pilki noznej i zuzla. Nie ta skala. I nie ta kategoria odniesienia. To jak porownywac fastfooda (stadion) z potrzeba porzadnego jedzenia(sciezki rowerowe). Jedno nie wyklucza drugiego.
Pozwol zeby miasto zaczelo od jednej porzadnej sciezki.Niech zobacza, e jest zainteresowanie nimi. A nie od razu planuj 120 km sciezek rowerowych, bo bedzie taka jak z czystoscia scian budynkow. Zamiast wyczyszczenia 2-3 elewacji wokol pomnikow, gada o kosztach czyszczenia calego miasta.
PS. Nie jestem fanem speedwaya. A na pilke nozna nie ma klimatu w Tarnowie. Za niski poziom.

Ravir
Rhetor

Wystarczy zobaczyć ile ludzi jeździ na rowerach na Azoty, codziennie. Mieszkam w Mościcach to coś o tym wiem, niech 1% codzinnie jeździ na rowerze to i tak mamy ładnych parę tysięcy. Sam jadąc do pracy Czerwonych Klonów, Czerwoną, Krakowską mijam na odcinku 6 kilometrów kilkadziesiąt osób. A to 15 minutowe okienko.

Po za tym scieżki/tarsy można zrobić przy okazji remontu drogi/chodnika - oczywiścnie nie metodą walimy kochę z Brukbetu i stawiamy znak. W wielu Polskich miastach potrafiono wydzielić pas na drodze. Wystarczy chcieć. I to przyniesie większy porzytek niz stadion. Zrestą na żużel nawet przychodzi 20000 ludzi, to robią to jak często? A nawet jak w tarnowie jeździ 2000 ludzi (a na pewno więcej) to robi to stale - codziennie. A nie raz na dwa miechy.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Mr Greenback pisze:ale nie przekonuj nas tutaj, ze znajdziesz wiecej amatorow 2och kolek pedalujacych po miescie, niz kibicow pilki noznej i zuzla.
Mieszasz KIBICÓW i osoby uprawiające sport nawet amatorsko. Żużel to 10 zawodników, a rowerzystów jest naprawdę grube setki.
Wg twojego rozumowania to najlepiej zainwestować w wielkie TV w knajpach. Kibiców będzie jeszcze więcej.
Ravir mówi o czymś z czego SKORZYSTA wiele osób, a ty mówisz o oglądaczach sportu. Ile osób KORZYSTA ze stadionu żużlowego? Kilkadziesiąt?

ODPOWIEDZ