Ciekawe miejsca w Tarnowie - proszę o pomoc

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

Ricardo pisze:Kiedyś za komuny na którąś szkołę mówiło się Hoffmanówka nie wiem na którą... żeńska chyba jakaś to była
U zbiegu ulic Reymonta i Głowackiego.

Leliwa
Prytan

Post autor: Leliwa »

Boruta pisze: W jakich to było latach? Mój blok powstał na początku lat 80-tych. Pierwszy widok jaki zapamiętałem z okna, to chłopak w niebieskiej kurteczce biegnący z latawcem w stronę nieistniejącego wtedy osiedla Westerplatte. Może to byłeś Ty? ;) Biegł polną drogą. Kilka lat później wyłożono ją płytami i tak już zostało. To ta droga obok Elei czy jak jej tam.
w latach 70-tych. I nigdy nie miałem niebieskiej kurteczki :P
Zieloną i owszem ;)

fuutott
Obywatel

Post autor: fuutott »

A propos tematu, ma ktos moze w albumie rodzinnym zdjecia okolic westerplatte / jasnej zanim powstaly tam bloki? bardzo jestem ciekaw jak to wtedy wygladalo.

faleQ
Archont
Kontakt:

Post autor: faleQ »

fuutott pisze:A propos tematu, ma ktos moze w albumie rodzinnym zdjecia okolic westerplatte / jasnej zanim powstaly tam bloki? bardzo jestem ciekaw jak to wtedy wygladalo.
Przejdź się na Al. Jana Pawła II w okolice masztu gsm. popatrz na te pola, i wyobraź sobie, że po drugiej stronie alei jest to samo, a i drogi nie ma ;)
Takie wielkie pola, po których hula bez przeszkód wiatr ;)

Boruta
Archont

faleQ pisze:Przejdź się na Al. Jana Pawła II w okolice masztu gsm. popatrz na te pola, i wyobraź sobie, że po drugiej stronie alei jest to samo, a i drogi nie ma ;)
Nie koniecznie, było kilka drewnianych domów, pamiętam taki jeden, mniej więcej tam, gdzie teraz jest stacja Grosar. Zanim wybudowano oś. Westerplatte, widziałem go z okna. Były jakieś ceglane ruiny, nie wiem co tam dawniej było. No i były małe sady, teren był bardziej zagospodarowany.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Pamiętam, że ostatnim blokiem na północ od centrum był blok XXVlecia nr 1 (ten ze sklepami na parterze, przy Słonecznej). A wracając ze szkoły (SP9) chodziliśmy 'przez pola' czyli okolice Granicznej, bo tam mieszkał stolarz który dawał nam super ekstra listewki za darmo - z nich budowaliśmy różne cuda, m.in latawce.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Boruta
Archont

Mapa okolic Tarnowa z lat 1936-1937: http://www.mapywig.org/m/wig100k/P48_S32_TARNOW.jpg
Można porównać ze stanem obecnym, szukam jeszcze trochę młodszej.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Inne znane miejsca:
-Przekaźnik - przekaźnik TV na górze św. Marcina,
-Podzamcze - restauracja na marcince,
-Błękitni- stadion koło basenu,
-Kapłanówka- plac targowy,

suraiw
Thesmothetai

Post autor: suraiw »

Ciekawy jestem czy ktoś rozszyfruje te miejsca:

- Pod zegarem /to dość łatwe/
- "Bycze jajo" lub też idziemy "Do byka"
- "Szklany byk"
- "Mordownia" /z tym to sam mam problem bo chodzą mi po głowie dwa miejsca i nie jestem dzisiaj pewny które jest właśnie "to".
No i do Sułka na piwo też pewnie nie jeden chodził :lol:
Bądź tak mało konkretny, jak to tylko możliwe, dzięki temu nikogo nie urazisz.

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

Mordownia to dawna pijalnia piwa o nazwie "Rzędzinianka" mieszczaca sie na ul. Lwowskiej tam gdzie teraz jest apteka. Ale odór stamtąd odchodził że szło paść trupem :lol:

Boruta
Archont

Podobna "mordownia" była przy Klikowskiej, obok Mięstaru (taka blaszana buda). Jeszcze z 10 lat temu kwitło tam pijackie życie ;)

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

ja jeszcze dorzuce: hypernova (carrefour), krakchemia (alma) i billa (simply market), bo moja matka ddo dziś tak te miejsca nazywa ; d

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Keleos pisze:ja jeszcze dorzuce: hypernova (carrefour), krakchemia (alma) i billa (simply market), bo moja matka ddo dziś tak te miejsca nazywa ; d
Nie tylko ona, ja też, chociaż hybernowa mi już coraz bardziej na kerfura wychodzi, krakchemia zawsze będzie krakchemią a billa billą

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

suraiw pisze:Pod zegarem /to dość łatwe/
Zegarmistrz na Pl. Sobieskiego?
suraiw pisze:"Mordownia"
Tu akurat łapie się każda lokalna 'Pijalnia Piwa' albo 'Restauracja Iks, lokal kategorii V' - na przykład U Sebastiana, czyli obecna Rosyjska.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

bobasek
Proedroj

Post autor: bobasek »

U Sebastiana - pamiętam to jak dziś. Masa meneli stała tam i żłopała piwsko od rana do wieczora. :mrgreen:

ODPOWIEDZ