Po co był ten podział?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
Jakub Kwaśny
Rhetor
Kontakt:

Po co by³ ten podzia³?

Post autor: Jakub Kwaśny »

Zastanawiałem się gdzie to wrzucić, ale chyba "Po prostu Tarnów" jest lepszym miejscem niż dział kultura. Sprawa bowiem dotyczy podejścia do pewnych rzeczy w ogóle. Ot po prostu Tarnów.:

Otrzymałem już odpowiedź na moje zapytania ws. Teatru i tego co w związku z tym się wydarzyło. Wcześniej pisałem, że jak tyko dostanę to je upublicznię. Co też czynię.

Jest też treść pisma UMT do Ministra Kultury uzasadniająca odstąpienie od konkursu i prezentująca sylwetkę wtedy jeszcze kandydata na Dyrektora. Skrzętnie ukryto przed Ministrem (żeby nie powiedzieć wprowadzono błąd) - braki w wykształceniu kandydata.

Wszystko jest tutaj:
http://www.kubakwasny.pl/interwencje.php?id=322

Kilka słów ode mnie w całej tej sprawie...

Z Teatru im. L. Solskiego, w dosyć głośny sposób, odeszła Dyrektor Artystyczna i jak zawsze, przy takiej okazji, na wierzch wypływają różne ciekawe rzeczy. Tym razem okazało się, że dla Teatru, w charakterze radcy prawnego, pracuje radny i przewodniczący Komisji Kultury Rady Miejskiej - Jerzy Hebda (Komisji, która przecież ma w swych kompetencjach nadzór nad miejskimi instytucjami kultury), okazało się też, że brak jest właściwego nadzoru ze strony organizatora Teatru czyli Urzędu Miasta Tarnowa. Problemu nie były w stanie załagodzić lub rozwiązać polubownie osoby odpowiedzialne w Urzędzie za kulturę - Zastępca Prezydenta Miasta Tarnowa czy Dyrektor Wydziału Kultury. To pokazuje jakie jest podejście władz miasta do tej specyficznej dosyć instytucji jaką jest Teatr.

Okazało się również, dlaczego kiedyś tak bardzo zależało Pani Prezydent na tym, aby po pierwsze rozdzielić funkcję Dyrektora Naczelnego i Artystycznego, a następnie powołać ich bez konkursu. Zacznę od podziału - który moim zdaniem był błędem! Taka sytuacja rodzić będzie w przyszłości kolejne problemy i konflikty, zwłaszcza, gdy będziemy mieć do czynienia z dwiema silnymi osobowościami, lub przynajmniej jedną silną osobowością - ale na stanowisku podległym (Dyrektora Artystycznego). Dwuwładza w takim miejscu nie wróży nic dobrego! Należałoby powrócić do podziału na Dyrektora Naczelnego i Artystycznego (w jednej osobie) i ewentualnie Zastępcy ds. administracyjno - finansowych.

A dlaczego „tarnowskiej władzy" zależało na powołaniu Dyrektora bez konkursu? Z dwóch względów: Pierwszy to taki, że trzeba było jakoś wywinąć się z nieprzyjemnej sytuacji jaką wytworzyła Pani Prezydent czyniąc pewne ustalenia z Panem Jackiem Głombem (sprawa opisywana była w TEMI i do dziś nie doczekała się zapowiadanego sprostowania). A drugi to taki, że obecny Dyrektor żadnego konkursu by nie wygrał, a to z bardzo prozaicznej przyczyny - braków w wykształceniu. (brak stopnia magistra). Smutne to niestety i przykre, zwłaszcza w kontekście wielu młodych, wykształconych osób, bezskutecznie poszukujących w Tarnowie pracy. Sytuacja ta niestety potwierdza powszechną opinię, że w Tarnowie nie liczy się to jakie masz wykształcenie i kompetencje, ale to kogo znasz.

Więcej: http://www.kubakwasny.pl/aktualnosci.php?id=323
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?

Awatar użytkownika

małopolska2
Archont

Post autor: małopolska2 »

A Ty mi Kuba nie wierzyłeś, że w Tarnowie nastąpi nominacja na dyrektora. Sprawdź historię wątków na tym forum.
Wypadało by też pogrzebać i sprawdzić czy tylko za czasów Platformy zdarzają się nominacje bez konkursów (tak o, po znajomości) czy też jakiś teatr w Polsce również (o zgrozo) dostał dyrektora z przypadku.
Osobiście dla mnie jest to rzecz wysoce niesłychana, być może nawet karygodna.
Ciepiela - co dziś zrobiłeś dla Tarnowa?

Awatar użytkownika

małopolska2
Archont

Post autor: małopolska2 »

Jak podała Gazeta Krakowska, kontrola dotyczy przetargów i umów zawieranych przez dyrektora Balawejdera. Nieprawidłowości mają dotyczyć polityki płacowej dyrektora, który - jak pisze gazeta - "szczególnie ma nagradzać swoich zaufanych pracowników i członków zarządu związku zawodowego.
Ciepiela - co dziś zrobiłeś dla Tarnowa?

ODPOWIEDZ