Tarnowskie skrzyżowania w TVP 3 "Jedź bezpiecznie"
Ronda- cd.
Ronda, czyli "redaktorzyno, to ja mam rację"!
Po opublikowaniu pierwszej części mojego artykułu o rondach sprawdziło się co do joty to, co napisałem i co przewidywałem.
Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... gn=firefox
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Obywatel
Sygnalizacja na tym skrzyżowaniu jest wyłączona cały czas. Postawili sygnalizację ale jej nie włączają a takie sytuacje jak na filmiku to codzienność w godzinach szczytu. Wiem bo obecnie mieszkam w Rzeszowie:) Zresztą skrzyżowanie to jest mniej funkcjonalne po przebudowie niż przed, po prostu ograniczyli niektóre manewry na tym skrzyżowaniu mimo iż nie ma już przejść na pieszych w poziomie jezdni.lll pisze:Ale to jest sytuacja wyjątkowa, bo nie działa sygnalizacja świetlna.
Taką rewelację znalazłem.
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... rt_rec=360
Skrzyżowanie Tuchowskiej z Ziai min 1,20 rewelacyjna interpretacja przepisów – skręcając w lewo z Tuchowskiej w Ziai mamy prosto nosa znak ustąp, ale po krakowsku ustępujemy tylko tym z prawej, jadący z lewej mają nam ustąpić – KOSMOS.
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... rt_rec=360
Skrzyżowanie Tuchowskiej z Ziai min 1,20 rewelacyjna interpretacja przepisów – skręcając w lewo z Tuchowskiej w Ziai mamy prosto nosa znak ustąp, ale po krakowsku ustępujemy tylko tym z prawej, jadący z lewej mają nam ustąpić – KOSMOS.
-
- Prytan
Taki dokładny i staranny, każdy przepis z kodeksu drogowego rozkłada na czynniki pierwsze trzymając się tylko i wyłącznie literalnego znaczenia przepisów.pankowal pisze:
Słuchać natomiast nie potrafi lub nie chce. Chłop z głośnika nigdzie nie stwierdził, że ci z lewej mają ustąpić.
Stwierdził - ok 2:15-2:25... Ale to skrzyżowanie to koszmar jest, faktycznie. Aż się prosi o rondo, nawet zostawiając to drzewo pośrodku.klasyfikacja pisze:Chłop z głośnika nigdzie nie stwierdził, że ci z lewej mają ustąpić.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
To niech kolega zacytuje co dokładnie powiedział - bo pomimo obejrzenia programu to czuje się jakbym oglądał inny program...ad2222 pisze:Stwierdził - ok 2:15-2:25... Ale to skrzyżowanie to koszmar jest, faktycznie. Aż się prosi o rondo, nawet zostawiając to drzewo pośrodku.klasyfikacja pisze:Chłop z głośnika nigdzie nie stwierdził, że ci z lewej mają ustąpić.
Ronda tam nie będzie, bo cmentarz i Walenty (czytaj konserwator), a poza tym ruch od Tuchowa będzie puszczony po południowej stronie torów do ekstremalnie wąskiego gardła w ciągu Al. Tarnowskich (wiadukt kolejowy) za jakieś 2 lata i się problem tego skrzyżowania rozwiąże, bo zjazd w kierunku Wątoku będzie ślepy, a organizację ruchu zmienią. A kiedyś jak zrobią rampą przebicie od dworca to pierwszeństwo będzie miała droga na wprost.ad2222 pisze: Ale to skrzyżowanie to koszmar jest, faktycznie. Aż się prosi o rondo, nawet zostawiając to drzewo pośrodku.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
sander,
Oglądaj ten odcinek do skutku.
Minuta 2,09 – Pan mówi:
Pan z Krakowa zapomniał że znak „Ustąp” w rejonie skrzyżowania dotyczy najbliższej jezdni i opowiada koszałki opałki.
Będzie ustępował jadącym najbliższą jezdnią poprzeczną ale tym z prawej a ci z lewej mają mu ustąpić pierwszeństwa.
Minuta 2,25 następna rewelacja – znak „ustąp” z tabliczką T-1 (50m stop) dla Pana oznacza że ten znak obowiązuje od miejsca wstawienia.
Panie Dworak taki układ znaków ostrzega że jezdnia drogi z pierwszeństwem będzie po przejechaniu 50 m +/- 10m od zestawu znaków i ta jezdnia będzie oznaczona znakiem „stop” – my nie odnosimy wrażenia że znak dotyczy jezdni za znakiem „stop” ale tak jest, to Pan się myli.
To jest szok prawda prawa o ruchu drogowym ma się nijak do prawdy z ekranu telewizora.
Jeździjta bezpiecznie – czytajcie przepisy a nie słuchajcie opowieści z telewizora.
Ps. To trudne z przepisów wiedzę czerpać, no bo niektórzy mają trudność z wyłuskaniem treści z telewizora. Tak sander
Oglądaj ten odcinek do skutku.
Minuta 2,09 – Pan mówi:
natomiast mamy pierwszeństwo nad tymi pojazdami wyjeżdżającymi z lewej ale uważajmy….
Pan z Krakowa zapomniał że znak „Ustąp” w rejonie skrzyżowania dotyczy najbliższej jezdni i opowiada koszałki opałki.
Będzie ustępował jadącym najbliższą jezdnią poprzeczną ale tym z prawej a ci z lewej mają mu ustąpić pierwszeństwa.
Minuta 2,25 następna rewelacja – znak „ustąp” z tabliczką T-1 (50m stop) dla Pana oznacza że ten znak obowiązuje od miejsca wstawienia.
Panie Dworak taki układ znaków ostrzega że jezdnia drogi z pierwszeństwem będzie po przejechaniu 50 m +/- 10m od zestawu znaków i ta jezdnia będzie oznaczona znakiem „stop” – my nie odnosimy wrażenia że znak dotyczy jezdni za znakiem „stop” ale tak jest, to Pan się myli.
To jest szok prawda prawa o ruchu drogowym ma się nijak do prawdy z ekranu telewizora.
Jeździjta bezpiecznie – czytajcie przepisy a nie słuchajcie opowieści z telewizora.
Ps. To trudne z przepisów wiedzę czerpać, no bo niektórzy mają trudność z wyłuskaniem treści z telewizora. Tak sander
MTar, osobiście nie za bardzo widzę rozwiązanie skrzyżowania Tuchowska/Zamkowa/Nowe przebicie do Al. Tarnowskich no chyba, że z ogromnym obniżeniem niwelety i sporymi robotami ziemnymi. Bo Zamkowa, Tuchowska od Tuchowa i planowane przebicie do Al. Tarnowskich są o wiele wyżej od wjazdu pod wiadukt kolejowy łącznicy kolejowej Tarnów Filia - Tarnów Wschód podg. a ten nie będzie modernizowany. Poza tym mamy jeszcze stary dom na rogu, który nie wiadomo, czy będzie wywłaszczany wykupiony itd. jeśli tę nieruchomość miasto wykupi to nie widzę tam problemu jeśli chodzi o skrzyżowanie i puszczenie ruchu pod wiaduktami.
Poza tym cały czas mówi się o przeniesieniu ruchu pod nowy wiadukt na al. Tarnowskich nawet to padło całkiem niedawno...
Aktualnych planów nie mam, nie mogłem się też doprosić nikogo po słynnej konferencji PKP PLK - UM Tarnów odnośnie wiaduktów, kiedy to Tarnów odtrąbił wielki medialny sukces na "wąskich prześwitach" projektowanych wiaduktów o informację nt. organizacji ruchu.
Poza tym cały czas mówi się o przeniesieniu ruchu pod nowy wiadukt na al. Tarnowskich nawet to padło całkiem niedawno...
Aktualnych planów nie mam, nie mogłem się też doprosić nikogo po słynnej konferencji PKP PLK - UM Tarnów odnośnie wiaduktów, kiedy to Tarnów odtrąbił wielki medialny sukces na "wąskich prześwitach" projektowanych wiaduktów o informację nt. organizacji ruchu.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl