Burek

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

starówka pisze:M. Brak dokumentów zakupu na sprzedawany towar, brak kas fiskalnych, zatrudnianie na czarno
Jakiś przykład? Jeśli to prawda, to masz obowiązek zgłosić to odpowiednim organom.
Ja zawsze dostaję paragon na buty czy jakieś ubranie. Z kasy fiskalnej. Co do zatrudnienia - nie wiem, nikomu nie sprawdzam umowy o pracę.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Goscinny pisze: Jakiś przykład? Jeśli to prawda, to masz obowiązek zgłosić to odpowiednim organom.
Ja zawsze dostaję paragon na buty czy jakieś ubranie. Z kasy fiskalnej. Co do zatrudnienia - nie wiem, nikomu nie sprawdzam umowy o pracę.
Gdzie? na Burku? Chyba śnisz. Może w Panoramie. Może jeszcze dwa lata gwarancji i bezpłatny serwis?!
Tylko nieliczni używają kas. A tym samym wydają paragon.
Zacznij od źródła, spróbuj na krakowskiej Tandecie otrzymać fakturę za zakupiony towar.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

starówka pisze:Gdzie? na Burku? Chyba śnisz.
Dlatego Goscinny zwrócił Ci uwagę, że jeżeli masz jakieś podejrzenia, to musisz powiadomić odpowiednie organa - czyli w tym wypadku UKS, lub Policję.
Ja na przykład, z racji zawodu, nie mam kasy fiskalnej, pacjent na życzenie dostaje rachunek a bezrachunkowe przychody wpisuję w ewidencję, i potem są one opodatkowane. A wygląda to tak, jakbym cały utarg chował po prostu do kieszeni.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

starówka
Archont

ad2222 pisze: Dlatego Goscinny zwrócił Ci uwagę, że jeżeli masz jakieś podejrzenia, to musisz powiadomić odpowiednie organa - czyli w tym wypadku UKS, lub Policję.
Ja na przykład, z racji zawodu, nie mam kasy fiskalnej, pacjent na życzenie dostaje rachunek a bezrachunkowe przychody wpisuję w ewidencję, i potem są one opodatkowane. A wygląda to tak, jakbym cały utarg chował po prostu do kieszeni.
A może odpowiednie służby same ruszą ten temat.
Tylko czy wszyscy wpisują faktyczne utargi.
Bo skoro mówi się że są większe niż w GT czy Świcie a ewidencjonowane są inne kwoty to pozostaje pole do domysłów i tym samym weryfikacji.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

starówka pisze:Gdzie? na Burku? Chyba śnisz.
Człowieku, może śnię, ale paragony dostaję - i to nie w "Panoramie" tylko w "budach". A i gwarancję ci uznają jak but się rozpadnie po miesiącu. Szczerze mówiąc lepiej załatwiona niż w "firmowym" sklepie, bo od ręki mi wymienili buty na takie same.
Może nie prosisz o paragon i stąd te problemy. Albo jesteś najemcą w GT i żal ci ..... ściska, że ludzie wolą kupić "na straganie" niż w wypasionym sklepie z jeszcze bardziej wypasionymi cenami?

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Ja tylko proszę użytkownika starówka o celniejsze cytowanie. Słowa, które przytoczył jako moje moimi nie są...

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Keleos pisze:Ja tylko proszę użytkownika starówka o celniejsze cytowanie. Słowa, które przytoczył jako moje moimi nie są...
A skąd wiesz, że nie gadasz przez sen? :)

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Spokojnie, nie unoś się bo się zmęczysz.

Zdradzę Ci tajemnice, nie jestem najemcą w GT i nie mam takich chorych aspiracji, ale do GT w przeciwieństwie do Ciebie i wielu Tobie podobnych, nie chodzę po to by ponarzekać na to czy są czy jednak nie ma kurczaków z KFC, ale by kupić ciucha o dobrej jakości, a nie tak jak ty szmatę lub buta na placu który po miesiącu wymienią Ci lub nie na równie tandetną sztukę.

Ludzie chcieliście galerii w Tarnowie a bronicie Burku, chcecie ładnego miasta a bronicie tandetnych bud ze szmat i gnijących desek.
3150ml ARh- & DKMS

Autor tematu
bobasek
Proedroj

Post autor: bobasek »

starówka pisze: A na Bureczku - zobaczcie czy waga, na której ważone są wasze buraki ma homologacje, raczej nie bo kupiono ją od romskiego handlarza.
Wagi nie mają homologacji, wagi się legalizuje !!!

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Starówka - zakupiłem "super jakościowe" markowe buty w grudniu. Mamy marzec, a buty już mi się w środku mocno wydarły.

Burkowe mi trzymały ponad rok.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

oki
ale nie każdą wagę możesz używać w sklepie bez atestu Urzędu Miar
sprawdź nim napiszesz

[ Dodano: 15-03-2010, 14:34 ]
Keleos - i co zrobiłeś reklamacje?
markowy produkt powinni wymienić na nowy
chyba że kupiłeś zły rozmiar albo nie wiesz do czego są sznurówki

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

starówka pisze: Keleos - i co zrobiłeś reklamacje?
markowy produkt powinni wymienić na nowy
Faktycznie tak mówią przepisy? Że jak popsuje mi się markowy produkt, to dostanę nowy na wymianę? I kto definiuje czy produkt jest markowy czy jeszcze nie?

Awatar użytkownika

starówka
Archont

a czy Ty zawsze przepisowo przechodzisz przez ulice
nie rzuciłeś niedopałka na chodnik

to nie przepisy, to bycie człowiekiem, a w przypadku sklepu to marka
3150ml ARh- & DKMS

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Hehe, następny odwracacz kota ogonem. :)

Mnie jeszcze w markowym sklepie nikt nic tak o na nowe nie wymienił. Polska to nie Ameryka, gdzie oddajesz telewizor po kilku miesiącach używania, mówisz, że się zepsuł i dostajesz kasę z powrotem. I sprzedawca ani myśli weryfikować tego co mówisz.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Awatar użytkownika

starówka
Archont

kup TV w EURO dopłać 25% wartości jako ubezpieczenie i zrobisz jak mówisz
nie porównuj ich możliwości do naszych
3150ml ARh- & DKMS

ODPOWIEDZ