Wieści z Kancelarii Rady Miejskiej
Bo to wygląda trochę jak te wszystkie programy typu "Uwaga", "Ekspress reporterów".
Na koniec odcinka zawsze mówią: "wrócimy do sprawy w kolejnych odcinkach". I na tym się kończy.
Co do e-maili. Każdy radny powinien z automatu otrzymać adres 'służbowy' i mieć obowiązek odpowiadania na pytania (zgodnie z KPA). Tyle, że to niewygodne dla większości radnych - jeszcze ludzie zaczną ich o coś pytać, dupę zawracać, a tak to spokój i cisza.
Na koniec odcinka zawsze mówią: "wrócimy do sprawy w kolejnych odcinkach". I na tym się kończy.
Co do e-maili. Każdy radny powinien z automatu otrzymać adres 'służbowy' i mieć obowiązek odpowiadania na pytania (zgodnie z KPA). Tyle, że to niewygodne dla większości radnych - jeszcze ludzie zaczną ich o coś pytać, dupę zawracać, a tak to spokój i cisza.
Do czego to doszło, że chwali się tych co robią swoje, bo za tło mają takich co nic nie robią.
Kiedyś obok mnie rozpoczęła się budowa domu. Nic skomplikowanego - zwykły piętrowy dom. Codziennie widziałem robotników, którzy tam pracowali. Tylko po jakichś 2-3 tygodniach stwierdziłem, że budowla jakoś się nie rozrasta. Akurat miałem wolny dzień i usiadłem sobie z kawą i obserwowałem ich poczynania. Panowie robili swoje, nosili pustaki, nakładali zaprawę, kładli pustak, ostukiwali młotkiem, przykładali poziomicę, później ściągali pustak, zdejmowali z niego trochę zaprawy i znowu kładli.
Można powiedzieć - porządnie robili. Jak ktoś, jak ja codziennie, patrzył na nich przechodząc, to oni cały czas coś robili. Świetna ekipa.
I tak jak im mijał cały dzień, tak tu mijają kadencje i interwencji mnóstwo, robota można powiedzieć wre.
Szkoda, że niewiele z tego robienia nie wynika
Kiedyś obok mnie rozpoczęła się budowa domu. Nic skomplikowanego - zwykły piętrowy dom. Codziennie widziałem robotników, którzy tam pracowali. Tylko po jakichś 2-3 tygodniach stwierdziłem, że budowla jakoś się nie rozrasta. Akurat miałem wolny dzień i usiadłem sobie z kawą i obserwowałem ich poczynania. Panowie robili swoje, nosili pustaki, nakładali zaprawę, kładli pustak, ostukiwali młotkiem, przykładali poziomicę, później ściągali pustak, zdejmowali z niego trochę zaprawy i znowu kładli.
Można powiedzieć - porządnie robili. Jak ktoś, jak ja codziennie, patrzył na nich przechodząc, to oni cały czas coś robili. Świetna ekipa.
I tak jak im mijał cały dzień, tak tu mijają kadencje i interwencji mnóstwo, robota można powiedzieć wre.
Szkoda, że niewiele z tego robienia nie wynika
-
- Rhetor
- Kontakt:
W niektórych przypadkach są - zapytania wysyłam ePUAPEM i zgodnie z prawem powinienem dostać odpowiedź również elektronicznie - wtedy będę wrzucał i odpowiedzi. Dla naszego Urzędu jest to jednak za trudne. Poczekam jeszcze chwilę i znów upomnę się o wersje elektroniczne.sprawiedliwy pisze:Nie mogę zaprzeczyć, że Kuba jako jeden z nielicznych upublicznił swój adres e-mail. Publikuje również swoje interwencje p. http://kubakwasny.pl/interwencje.php . Brakuje mi w tym barszczyku jedynie grzybka tzn. dalszego ciągu interwencji.Jakub Kwaśny pisze:Wiem tylko, że w poprzedniej kadencji na mój wniosek (który był efektem konstruktywnych dyskusji na tym forum) - wszyscy radni mieli swoje adresy e-mailowe. Były one też podane na BIP. W tej kadencji panują "nowe" obyczaje. Wiem tylko, że przewodniczący Światłowski - wysłał zapytania do radnych o zgodę na publikację adresu e-mail. Nie wiem jak inni, ale ja wyraziłem zgodę. Zresztą mój mail jest na mojej stronie - publicznie dostępny i jakoś nie notuje spamu.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
No popatrz, moja mama lepszy barszcz gotuje. Jest tam wiele prawdziwkówsprawiedliwy pisze: Brakuje mi w tym barszczyku jedynie grzybka tzn. dalszego ciągu interwencji.
A poważnie, mnie brakuje adresów 24 radnych Rady Miejskiej w Tarnowie i innych sposobów komunikacji poza dyżurami!
XXI wiek nastał a wśród radnych totalna konspiracja i podziemie. po co jakiś dupek ma im zakłócać święty spokój?
Tutaj pozwolę sobie wyrazić swoje słowa uznania dla Jakuba, że przyjął na klatę kontakt ze zwykłymi obywatelami miasta zwanymi tarnowianami (nie mylić z ugrupowaniem które poniekąd przywłaszczyło sobie ten wyraz).
A polityka? Jest ........
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor
Proste rozwiązanie, które podałem pare pięter wyżej.Jakub Kwaśny pisze:Dla naszego Urzędu jest to jednak za trudne. Poczekam jeszcze chwilę i znów upomnę się o wersje elektroniczne.
http://www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&mmi=11956
i przy okazji
Zwołanie. Porządek obrad, Podsumowanie/ Stenogram/ Protokół/ Wyniki głosowań
http://www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&mmi=11964
proste, przejrzyste, czytelne.
-
- Rhetor
- Kontakt:
Znów będę nieskromny! Dwa razy wnioskowałem by tarnowski BIP wyglądał jak ten w Krakowie. Najwidoczniej nie ma woli organu wykonawczego - by życie samorządowe wyglądało przejrzyście.MST wónraT pisze:Proste rozwiązanie, które podałem pare pięter wyżej.Jakub Kwaśny pisze:Dla naszego Urzędu jest to jednak za trudne. Poczekam jeszcze chwilę i znów upomnę się o wersje elektroniczne.
http://www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&mmi=11956
i przy okazji
Zwołanie. Porządek obrad, Podsumowanie/ Stenogram/ Protokół/ Wyniki głosowań
http://www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&mmi=11964
proste, przejrzyste, czytelne.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
To kogo uruchomić w tym temacie? Komu zależy na niepełnej informacji?Jakub Kwaśny pisze:Najwidoczniej nie ma woli organu wykonawczego - by życie samorządowe wyglądało przejrzyście.
Czy dla magistrackich informatyków pod wodzą Dyrektora Różyckiego problemem jest zestawić transmisję przynajmniej audio z obrad RM? Nie ma przyzwolenia? Nie ma woli politycznej? Nie ma wiedzy i umiejętności (brutalny jestem, wiem) ?
A audio to pewnie technologia XXIII wieku
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Prytan
Takie lanie wody. Coś powiedzieć i nic nie określić. Nie będę odnosił się do kwestii ważnych, po co się powtarzać, ale ten zapis:
Czy Pan również uważa, że Tarnów to stolica korupcji?
Tarnów na coś takiego nie zasłużył! Śmiało można powiedzieć, nie przesądzając o niczyjej winie lub niewinności, że nasze miasto, a przede wszystkim my - jego mieszkańcy – nie zasłużyliśmy na to, by przypinać nam łatkę „stolicy korupcji”
świadczy o kompletnym nie dość że wyalienowaniu z życia fizycznego, to na dodatek przerzucaniu "błędów" tak zwanej władzy na lud. TO WŁADZ SIĘ KORUMPUJE ZA PIENIĄDZE PODATNIKA, A NIE ODWROTNIE !!!, a próba ukręcenia łba i odwrócenia uwagi od faktycznych przyczyn zjawiska jest bezczelnym sk@#$@$@%. Jakie MY ??. To wy kręcicie (jak widać) lody, i to was CBA wyprowadza w kajdankach, nie zwykłych obywateli.
Jeszcze jedno, mam nadzieje że nie będę musiał tłumaczyć czym różni się danie w łapę egzaminatorowi, od brania w łapę za ustawianie przetargów z publicznej kasy.
Tarnów na coś takiego nie zasłużył! Śmiało można powiedzieć, nie przesądzając o niczyjej winie lub niewinności, że nasze miasto, a przede wszystkim my - jego mieszkańcy – nie zasłużyliśmy na to, by przypinać nam łatkę „stolicy korupcji”
świadczy o kompletnym nie dość że wyalienowaniu z życia fizycznego, to na dodatek przerzucaniu "błędów" tak zwanej władzy na lud. TO WŁADZ SIĘ KORUMPUJE ZA PIENIĄDZE PODATNIKA, A NIE ODWROTNIE !!!, a próba ukręcenia łba i odwrócenia uwagi od faktycznych przyczyn zjawiska jest bezczelnym sk@#$@$@%. Jakie MY ??. To wy kręcicie (jak widać) lody, i to was CBA wyprowadza w kajdankach, nie zwykłych obywateli.
Jeszcze jedno, mam nadzieje że nie będę musiał tłumaczyć czym różni się danie w łapę egzaminatorowi, od brania w łapę za ustawianie przetargów z publicznej kasy.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.
Hola, hola! Każda grupa społeczna popełnia przestępstwa na miarę swoich możliwości. Lekarze partaczą przy operacjach, policjanci źle kierują ruchem, politycy nadużywają władzy, szarzy ludzie... popełniają pospolite przestępstwa. Więzienia wypchane są złodziejami, bandziorami, dilerami i gwałcicielami a nie malwersantami. Żadna grupa nie jest bez winy i wg mnie nie może się stawiać ponad inną.trix pisze:Jakie MY ??. To wy kręcicie (jak widać) lody, i to was CBA wyprowadza w kajdankach, nie zwykłych obywateli.
-
- Rhetor
Przestępstwo osiągania korzyści majątkowej w zamian za dokonanie określonej czynności przez korzyść osiagającego polega na tym , że jakiś SPRYTNY i ŁEBSKI ( tak siebie na ogół dający łapówkę postrzegają) przekazuje określoną kwotę pieniędzy. Także sama siebie wadza nie korumpuje.trix pisze:Takie lanie wody. Coś powiedzieć i nic nie określić. Nie będę odnosił się do kwestii ważnych, po co się powtarzać, ale ten zapis:
Problemem jest jak zwykle prawodawstwo i jego jakośc stanowiona przez Sejm. Otóż ci udzie lubują się w uchwalaniu ustaw w których roi się od sformułowań nieostrych, pozwalających na swobodę deczyyjną jednego urzędnika. I to jest najgorsze, że tego kiepskiego prawa nie ubywa, a wręcz odwrotnie.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell
[Wysłany: 16-12-2013, 19:40]lll pisze:wystarczy spojrzeć na aktywność radnych na http://radnimiastatarnowa.pl/
...i nagle portal po 2 latach ożył
Zabawne głosowanie nad budżetem. Poza PO, które milczało, wszystkie opcje rozwodziły się nad tym jaki to budżet jest zły, ale co z tego jak przyszło głosowanie i Tarnowianie, SLD za. Jeden radny nawet "niestety za". Autopoprawki radnych wszystkie poodrzucane - za głosował PiS z SLD i niezależni, w sumie w zależności od głosowania między 8 a 9 głosów. Skłócona koalicja nadal woli realizować takie pomysły jak kataryniarz za 80 tys, kolejne 50 tys na przygotowania centrum administracyjnego, które nikomu nie jest potrzebne albo 130 tys. na jakąś tablicę w ramach promocji miasta...
Są też żale na temat sportu, a z tego nic nie wynika, obcięto w budżecie stosunkowo najwięcej. To samo przy okazji Rady Sportu, także w wypowiedziach radnych, uwagi że na żużel idą za duże pieniądze, patrząc na to, że te kwoty przy milionowych kontraktach zawodników są żadnymi pieniędzmi, a dla innych sekcji są znaczące, ale i tak przyjdzie konkurs i żużel dostanie ponad połowę puli. I tak to jest, rada, komisja sobie popłaczą, ponarzekają, a i tak głosowanie standardowe jak każde.
Są też żale na temat sportu, a z tego nic nie wynika, obcięto w budżecie stosunkowo najwięcej. To samo przy okazji Rady Sportu, także w wypowiedziach radnych, uwagi że na żużel idą za duże pieniądze, patrząc na to, że te kwoty przy milionowych kontraktach zawodników są żadnymi pieniędzmi, a dla innych sekcji są znaczące, ale i tak przyjdzie konkurs i żużel dostanie ponad połowę puli. I tak to jest, rada, komisja sobie popłaczą, ponarzekają, a i tak głosowanie standardowe jak każde.
POLAK WĘGIER DWA BRATANKIĄ