Po raz kolejny używasz tego sformułowania, a wiesz czego się ono tyczy? Bo z tego co mi wiadomo, to na pewno nie tego nią Gemini. Nie jestem znawcą przestrzeni, ale ten obiekt jest dobrze wkomponowany w osiedle - zresztą to chyba najładniejszy budynek w tej okolicy - o co, nawiasem mówiąc, nietrudno. Galeria Tarnovia zresztą też nie jest jakimś "brzydakiem".MST wónraT pisze:blaszano-kartonową bryłę
Centrum Handlowe Gemini Park
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Pozwolisz łaskawie, że bedę miał swoje zdanie na ten temat, a TY swoje.ad2222 pisze:Po raz kolejny używasz tego sformułowania, a wiesz czego się ono tyczy? Bo z tego co mi wiadomo, to na pewno nie tego nią Gemini. Nie jestem znawcą przestrzeni, ale ten obiekt jest dobrze wkomponowany w osiedle - zresztą to chyba najładniejszy budynek w tej okolicy - o co, nawiasem mówiąc, nietrudno. Galeria Tarnovia zresztą też nie jest jakimś "brzydakiem".MST wónraT pisze:blaszano-kartonową bryłę
Latasz śmigłowcem do pracy? Ja mam ciary jak sobie pomyślę o tych betonowych blokowiskach, które tak upiększają krajobraz w tych okolicach. Ale jakoś z tym żyję.gushman pisze:dostaję gęsiej skórki na myśl o tej wielkiej połaci dachu
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Kilka ławek na których "ktoś" będzie odpoczywał, a "kilka" miejsc pracy żeby nikt na tych ławkach nie musiał spać to jest chyba jednak różnica. Po drugie GP raczej nie będzie specjalnie wkraczać w teren parku. Po trzecie dużo ładniejszy z Aleją Dębową jest kilka kroków dalej. Czwarte już to widzę jak te tłumy ludzi odpoczywają i biją się miejsce na ławeczkach
Winter, ale ty też nie rozumiesz, że tutaj chodzi o zasady. Ktoś coś powiedział, miał coś zrobić, a tego nie zrobił - na spólkę z władzami pokazał gdzie ma obywateli.
A dla ciebie ważniejsze jest, żeby zatrudnić kilku kasjerów (najlepiej po studiach).
Zobacz na aleję Dębów - ile tam jest miejsca na sklep, może jakieś zakłady - po cholerę nam tereny zielone, które nie przynoszą miejsc pracy? Uzbroić teren i zaprosić inwestorów - niech budują fabryki.
A dla ciebie ważniejsze jest, żeby zatrudnić kilku kasjerów (najlepiej po studiach).
Zobacz na aleję Dębów - ile tam jest miejsca na sklep, może jakieś zakłady - po cholerę nam tereny zielone, które nie przynoszą miejsc pracy? Uzbroić teren i zaprosić inwestorów - niech budują fabryki.
Goscinny, no nie wywiązał się. Osobiście nie widziałbym parku w tej formie w tamtym miejscu. 1-2 miesiące i byłby w "lekko" gorszym stanie - może ktoś sobie to uświadomił. Choć lepiej tak niż w ogóle, choć to są tylko moje gdybania. Nie wydaje mi się żeby te 20-30 nowych sklepów składało się z 2 kasjerów, trochę realności.
Winter, nie próbuj usprawiedliwiać miasta i inwestora. Nikt nie pomyślał nawet o tym, że ktoś to może zdewastować - po co wówczas konkurs, nagrody, informacje o rozpoczęciu prac? Po prostu "w mieście mogliśmy wszystko" - jak dla mnie to ten park to była od poczatku ściema, żeby głupi lud się ucieszył, a potem zapomniał.
Jak myślisz, ile osób wie, że coś takiego miało powstać? Mało - i o to chodzi. Jak zapomną, to zrobimy tam cokolwiek co pasuje Sonikowi.
Po co w Tarnowie jakiekolwiek szkoły, a zwłaszcza wyższe, skoro powstają i mają powstawać sklepy? Do obsługi kasy nie potrzeba wykształcenia, do sprzedaży ciuchów nie trzeba studiów - to są najprostsze i najmniej płatne prace. A gdzie coś dla bardziej ambitnych? Fakt - miasto im chce też pomóc. Wybuduje parking, żeby mogli zostawić samochody, zanim pojadą pracować w Krakowie.
Będę do znudzenia powtarzać, że Park Legionów miał powstać, pokazywać wizualizacje, informacje o rozpoczęciu prac i terminie ich zakończenia (wiosna 2011 roku).
Jak myślisz, ile osób wie, że coś takiego miało powstać? Mało - i o to chodzi. Jak zapomną, to zrobimy tam cokolwiek co pasuje Sonikowi.
Po co w Tarnowie jakiekolwiek szkoły, a zwłaszcza wyższe, skoro powstają i mają powstawać sklepy? Do obsługi kasy nie potrzeba wykształcenia, do sprzedaży ciuchów nie trzeba studiów - to są najprostsze i najmniej płatne prace. A gdzie coś dla bardziej ambitnych? Fakt - miasto im chce też pomóc. Wybuduje parking, żeby mogli zostawić samochody, zanim pojadą pracować w Krakowie.
Będę do znudzenia powtarzać, że Park Legionów miał powstać, pokazywać wizualizacje, informacje o rozpoczęciu prac i terminie ich zakończenia (wiosna 2011 roku).
-
- Rhetor
I ja też, a w wolnej chwili powrócę do dwóch posiedzeń Rady Miasta chyba z 2003r bo tam leży pra przyczyna problemu lub nawet wcześniej. Niektórzy nawet twierdzą:Goscinny pisze: Będę do znudzenia powtarzać, że Park Legionów miał powstać, pokazywać wizualizacje, informacje o rozpoczęciu prac i terminie ich zakończenia (wiosna 2011 roku).
"Historia problemu, sięga jeszcze kadencji p. Ciepieli."
-
- Rhetor
- Kontakt:
Widzę, że niewnoszące nic posty forumowych krzykaczy zostały stąd usunięte - czyli spokojnie można odpowiedzieć ;-) Dominiku - masz dobre informacje. Uprzedzę pytania - nie, nie będzie mnie tam. Pozdrawiam.Dominik_PCH pisze:Mam pytanie. Czy to prawda, że w środę wieczorem w Soprano pan Sonik organizuje spotkanie opłatkowe na które zaproszeni są między innymi radni miasta i najwyższe kierownictwo?
PS. Dodam tylko, że do sprawy Parku Legionów powrócę zarówno przy okazji planów zagospodarowania przestrzennego - jak również na najbliższej sesji Rady Miejskiej.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
-
- Prytan
Bardzo błyskotliwe, no brawo panie gushman. Ty sobie przelatujesz, a my mieszkańcy osiedla Westerplatte musimy to oglądać codziennie. Bryła jest z dupy, o dachu to nawet nie ma się co rozwodzić. W dodatku jak w lipcowe upały włączyli klimatyzatory w dzień i w nocy, to mi krowa przestała dawać mleko (parafrazując Twój wpis o lataniu).gushman pisze:Codziennie jak tam przelatuję dostaję gęsiej skórki na myśl o tej wielkiej połaci dachu, która tak zepsuła krajobraz...
Był kiedyś konkurs na wygląd centrum i były tam przedstawione bardziej zacne koncepcje, no ale chyba poszło po taniości. Jedyne co jest tu na prawdę godne uwagi to budynek Siemachy, ale Sonik ma zamiar to wkomponować w bryłę centrum - GRATULACJE!
Ad2222, jeśli to nie blaszak to co? Teraz kioski na zajezdni w Mościcach są ładniejsze...
No ale jak się tu przyjeżdża tylko na zakupy, to przecież nie przeszkadza bo w środku znośnie jest.
Baxon, Dlatego napisałem, że się galeria dobrze wkomponowała w sąsiedztwo - na tle betonowych kloców błyszczy delikatną formą, a przeszklenie od południowej strony podkreśla jej smukłą sylwetkę
A tak serio - jak by miała wyglądać taka galeria w blokowisku?
A tak serio - jak by miała wyglądać taka galeria w blokowisku?
Na pewno poszło po taniości! Kto miałby wyłożyć kolejne grube miliony na ładniejszy budynek? I co komu by to przyniosło? Chodziłoby więcej ludzi do ładniejszej galerii? Nie sądzę. A rachunek ekonomiczny decyduje w takich inwestycjach o wszystkim i wszędzie. No, prawie wszędzie, bo w nowosądeckiej Galerii Trzy Korony nawet zaplecza i drogi ewakuacyjne mają wyłożone z drogiego surowca.Baxon pisze:Był kiedyś konkurs na wygląd centrum i były tam przedstawione bardziej zacne koncepcje, no ale chyba poszło po taniości.
Chyba żartujesz, przecież te bloki wyglądają o niebo lepiej niż Gemini - są przede wszystkim spójne. Gemini od południa jest trochę szklane, trochę miedziane i upiększone reklamami, a od północy z czegoś betonowego w odcieniu szarości.
Ja jestem zdania, że podczas projektowania rzeczywiście zasugerowali się otoczeniem czyli garażami, które są najbliżej... Dobrze, że tuneli foliowych nie wzięli jako inspiracji.
Przeszklenia? Jedno duże okno w foodcourcie, jedno obok Castoramy i witryny na poziomie gruntu - wszystko to ginie za dość rozległym parkingiem przed wejściem głównym.
A tak na serio mogła by wyglądać na przykład tak:
Tarnovia od frontu wygląda dużo lepiej bo przynajmniej zaprojektowano sensownie wejścia główne, do których się wchodzi z chodnika a nie z parkingu. A sama fasada jest bardziej czytelna bo reklamy są tylko na górze i po bokach.
Przecież jest jeszcze coś takiego jak urbanistyka. Skoro otoczenie nie jest atrakcyjne, to nie znaczy, że budowa budynku tak dominującego w otoczeniu też musi być schrzaniona.
A te grube miliony, które poszły w obecną elewację pójdą w kosz po rozbudowie, chociaż nie, przecież wizualizacje pokazują, że będzie podobnie jak teraz - czyli recykling zapewne...
Ja jestem zdania, że podczas projektowania rzeczywiście zasugerowali się otoczeniem czyli garażami, które są najbliżej... Dobrze, że tuneli foliowych nie wzięli jako inspiracji.
Przeszklenia? Jedno duże okno w foodcourcie, jedno obok Castoramy i witryny na poziomie gruntu - wszystko to ginie za dość rozległym parkingiem przed wejściem głównym.
A tak na serio mogła by wyglądać na przykład tak:
Tarnovia od frontu wygląda dużo lepiej bo przynajmniej zaprojektowano sensownie wejścia główne, do których się wchodzi z chodnika a nie z parkingu. A sama fasada jest bardziej czytelna bo reklamy są tylko na górze i po bokach.
Skoro decyduje rachunek ekonomiczny, to po co się wysilali? Trzeba było postawić halę typu Mrówka czy Majster, porobić boksy i wpuścić handlarzy. Byłoby o wiele taniej, a miejscówka i tak wygenerowałaby odpowiedni ruch.gushman pisze:Na pewno poszło po taniości! Kto miałby wyłożyć kolejne grube miliony na ładniejszy budynek? I co komu by to przyniosło? Chodziłoby więcej ludzi do ładniejszej galerii? Nie sądzę. A rachunek ekonomiczny decyduje w takich inwestycjach o wszystkim i wszędzie. No, prawie wszędzie, bo w nowosądeckiej Galerii Trzy Korony nawet zaplecza i drogi ewakuacyjne mają wyłożone z drogiego surowca.Baxon pisze:Był kiedyś konkurs na wygląd centrum i były tam przedstawione bardziej zacne koncepcje, no ale chyba poszło po taniości.
Przecież jest jeszcze coś takiego jak urbanistyka. Skoro otoczenie nie jest atrakcyjne, to nie znaczy, że budowa budynku tak dominującego w otoczeniu też musi być schrzaniona.
A te grube miliony, które poszły w obecną elewację pójdą w kosz po rozbudowie, chociaż nie, przecież wizualizacje pokazują, że będzie podobnie jak teraz - czyli recykling zapewne...
Ostatnio zmieniony 17-12-2013, 10:35 przez Baxon, łącznie zmieniany 1 raz.