Centrum Handlowe Gemini Park
-
- Rhetor
-
- Rhetor
-
- Prytan
Czyli wracając do tematu, rozumiem, że jest wam totalnie obojętne, jakie decyzje zapadną w sprawie Parku Legionów. Zastanówmy się, co da nam rozwój Gemini, a co utworzenie Parku. Istotną sprawą jest to, że teren ze względu na swoje położenie i obecnie najlepsze skomunikowanie z otoczeniem, tak na kierunku na Dąbrowę Tarnowską, jak i Kraków (a niedługo być może Rzeszów), jest terenem atrakcyjnym inwestycyjnie. Pytanie tylko, jaką funkcję ma pełnić teren, czy ma to być funkcja rekreacyjna, czy usługowo-przemysłowa. A jeżeli usługowo-przemysłowa, to czy ma to być rozbudowa galerii?ad2222 pisze:Piszesz do mnie? Ja tylko zauważyłem, że brakuje Ci kultury osobistej - a tego uczą rodzice w domu. Zresztą Twoja odpowiedź potwierdziła moje przypuszczenia.MST wónraT pisze:Dwoma słowami: prostacka bezczelność
Robert Erazmus
sprawiedliwy, jeśli rozbudowa to tylko PO wykonaniu tego, co czego p. Sonik się zobowiązał i co ponoć nawet zaczęto robić (patrz: znany artykuł na tarnow.pl).
Zauważ, że nawet tutaj jest spora grupa ludzi, dla których kolejny sklep jest ważniejszy niż cokolwiek innego. Najlepiej jakby cały teren obiecanego Parku zajęła galeria, parkingi i może stacja benzynowa. Oni byliby w siódmym niebie.
Dla nich nie liczy się to, że ktoś ich wyr...ł w świetle reflektorów - będzie multikino, hurra!
Zauważ, że nawet tutaj jest spora grupa ludzi, dla których kolejny sklep jest ważniejszy niż cokolwiek innego. Najlepiej jakby cały teren obiecanego Parku zajęła galeria, parkingi i może stacja benzynowa. Oni byliby w siódmym niebie.
Dla nich nie liczy się to, że ktoś ich wyr...ł w świetle reflektorów - będzie multikino, hurra!
sprawiedliwy, ja osobiście uważam ten park za poroniony pomysł od samego początku - tylko nie ma odważnego, który by siadł z p. Sonikiem i powiedział - zamiast tego pizdryka o szumnej nazwie "Park Legionów" zrewitalizujcie nam Park Sanguszków, czy Strzelecki, a my damy pozwolenie na rozbudowę.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
ad2222 pisze:sprawiedliwy, ja osobiście uważam ten park za poroniony pomysł od samego początku - tylko nie ma odważnego, który by siadł z p. Sonikiem i powiedział - zamiast tego pizdryka o szumnej nazwie "Park Legionów" zrewitalizujcie nam Park Sanguszków, czy Strzelecki, a my damy pozwolenie na rozbudowę.
Jestem tego samego zdania. Sonikowi nie odpuszczać, ale upierać się za parkiem w tym konkretnym miejscu nie ma sensu. Bo ani parku ani rozbudowy galerii nie będzie. Nikt nic nie zyska.
Niech zamiast parku zbuduje mieszkańcom coś innego i jeszcze dodatkowo dorzuci bonus za zgodę na rozbudowę.
Zakładając, że ani park ani galeria to co byś w tamtym miejscu widział? Bo jakoś nie wyobrażam sobie w tym miejscu przykładowo produkcji. Albo jakiś handel i usługi (czyli to co robi galeria) albo właśnie park.sprawiedliwy pisze:Istotną sprawą jest to, że teren ze względu na swoje położenie i obecnie najlepsze skomunikowanie z otoczeniem, tak na kierunku na Dąbrowę Tarnowską, jak i Kraków (a niedługo być może Rzeszów), jest terenem atrakcyjnym inwestycyjnie. Pytanie tylko, jaką funkcję ma pełnić teren, czy ma to być funkcja rekreacyjna, czy usługowo-przemysłowa. A jeżeli usługowo-przemysłowa, to czy ma to być rozbudowa galerii?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Park przy Gemini to dla mnie kpina. Magistrat w ramach offsetu powinien wynegocjować lepsze rozwiązanie. Ale jak negocjować z mistrzem Dakaru? Chyba komuś jaj zabrakło i determinacji albo poprawność polityczna nie pozwoliła. Wracamy więc do struktur PO w regionie.defekator pisze: i jeszcze dodatkowo dorzuci bonus za zgodę na rozbudowę
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
ad2222, defekator, czyli zgadzacie się, że może obiecywać cokolwiek, a potem sie nie wywiązywać, bo znajdzie się ktoś kto powie "tutaj to bez sensu, zróbcie coś innego". A zanim to zrobi, to przyjdzie kolejna osoba, która powie..... itd.
A po co ma pytać mieszkańców? On wie jak zmienić plany zagospodarowania - na pewno nie przez rozmowy z mieszkańcami. Bonus to jest dodatek do czegoś, a tutaj tego czegoś nie ma.defekator pisze:jeszcze dodatkowo dorzuci bonus za zgodę na rozbudowę
-
- Prytan
Produkcja nie zawsze musi wiązać się z uciążliwością dla otoczenia. Uważam, że w tym przypadku należałoby podejść do sprawy kompleksowo tzn. projektując zagospodarowanie terenu, należałoby również uwzględnić teren po drugiej stronie ulicy Nowodąbrowskiej.defekator pisze: Zakładając, że ani park ani galeria to co byś w tamtym miejscu widział? Bo jakoś nie wyobrażam sobie w tym miejscu przykładowo produkcji. Albo jakiś handel i usługi (czyli to co robi galeria) albo właśnie park.
Goscinny weź pod uwagę, że teraz sytuacja odrobinę się zmieniła. Jeżeli w trakcie wyborów mieszkańcy wybiorą przedstawicieli, którzy dbać będą o ich, a nie swój interes, już nic nie "uda się załatwić". Chyba, że nasi kochani radni przepchną sprawę w najbliższym czasie.
Robert Erazmus
Nie podoba mi się to ale tak wygląda świat biznesu i polityki. A tutaj mamy połączenie jednego i drugiego. Można stawiać sprawę na ostrzu noża i walczyć o cnotę, prawdomówność, dobro i pokój na świecie a można stosować coś co Niemcy nazywają Realpolitik. To drugie zazwyczaj lepiej się sprawdza.Goscinny pisze:ad2222, defekator, czyli zgadzacie się, że może obiecywać cokolwiek, a potem sie nie wywiązywać, bo znajdzie się ktoś kto powie "tutaj to bez sensu, zróbcie coś innego". A zanim to zrobi, to przyjdzie kolejna osoba, która powie..... itd.
To, że Sonik chce dla siebie jak najlepiej to chyba normalne. Ciężko mieć do niego o to pretensje. Sprawę moim zdaniem zapieprzyły władze miasta i tyle.defekator pisze: A po co ma pytać mieszkańców? On wie jak zmienić plany zagospodarowania - na pewno nie przez rozmowy z mieszkańcami. Bonus to jest dodatek do czegoś, a tutaj tego czegoś nie ma.
Pod produkcję w Tarnowie są bardziej atrakcyjne tereny (SAG chociażby) i jakoś nie zauważyłem aby zaczynało brakować tam miejsca. Jeżeli jako zaletę tego terenu wymieniasz bliskość obszaru KDA to jest to zaleta głównie z punktu widzenia handlu i usług. Dla produkcji nie ma większego znaczenia.sprawiedliwy pisze:
Produkcja nie zawsze musi wiązać się z uciążliwością dla otoczenia. Uważam, że w tym przypadku należałoby podejść do sprawy kompleksowo tzn. projektując zagospodarowanie terenu, należałoby również uwzględnić teren po drugiej stronie ulicy Nowodąbrowskiej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
- Rhetor
Całe szczęście, że tego blaszano-kartonowego pudła zwanego Galerią nie da się budować na gazociągu, teren nie jest własnością inwestora a zmiany w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego dokonają ewentualnie radni kolejnej kadencji.sprawiedliwy pisze:Czyli wracając do tematu, rozumiem, że jest wam totalnie obojętne, jakie decyzje zapadną w sprawie Parku Legionów.
Także droga do tego poronionego pomysłu, pizdryka i kpiny
bardzo daleka.Goscinny pisze: Najlepiej jakby cały teren obiecanego Parku zajęła galeria, parkingi i może stacja benzynowa. Oni byliby w siódmym niebie.
A już niektórzy niecierpliwie przebierali nóżkami i zacierali rączki, bo by im wpadło małe zlecenie od wielkiego inwestora.
-
- Prytan
defekator nie miałem na myśli KDA, ale drogę na Dąbrowę-Kielce-Mielec itd. Natomiast jeżeli chodzi o SAG, to jego lokalizacja, biorąc pod uwagę obecny i zaprojektowany do niego układ komunikacyjny jest moim zdaniem poronionym pomysłem. Tak więc nigdy nie będzie tam brakować miejsca, chyba, że wreszcie zostanie wykonany (choć jest to perspektywa min. ok. 2-4 lat) połączenie z węzłem Krzyż, bo na połączenie tego teren z węzłem Wierzchosławice, przyjdzie nam czekać zdecydowanie dłużej. Jedyną zaletą SAG jest dla inwestorów obecnie jedynie zwolnienie z podatku, co do uzbrojenia terenu, też pozostawia ono wiele do życzenia.defekator pisze:Pod produkcję w Tarnowie są bardziej atrakcyjne tereny (SAG chociażby) i jakoś nie zauważyłem aby zaczynało brakować tam miejsca. Jeżeli jako zaletę tego terenu wymieniasz bliskość obszaru KDA to jest to zaleta głównie z punktu widzenia handlu i usług. Dla produkcji nie ma większego znaczenia.
Robert Erazmus
-
- Rhetor
No to zastanówmy się... bo niektóre wypowiedzi calkowicie pomijają ukształtowanie terenu, prawa własności. Minimalizm inwestora spowodawał, że w żadnym kierunku nie ma swobody rozbudowy. Chyba, że zlikwidujemy boiska sportowe przy osiedlowej szkole i przysuniemy blaszano-kartonową bryłę w samo centrum osiedla. Może miejscowa parafia pozbędzie się trochę działek?toomas pisze:No zastanówmy się...hmmm