Nowe Inwestycje - POMYSŁY
Stworzenie i utrzymanie. Parę lat temu, jak jeszcze byłem nakręcony "zielono", to rozważałem montaż kolektorów - "darmowa" ciepła woda, czyste środowisko itp... Jak siadłem z kalkulatorem, to po 5 minutach przestało się opłacać, a jak zacząłem się wczytywać o skażeniach środowiska przy produkcji i potem utylizacji kolektorów, to już mi całkiem przeszło.lll pisze:UE nam zapłaci za jej stworzenie.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Jest taka gmina w Polsce, gdzie wójt załatwił dofinansowanie dla około 500 prywatnych domów na zakup i montaż kolektorów cieplnych. Dofinansowanie pozwalało przy dopłacie około 3 tysięcy z własnej kieszeni na taką instalację. Rozmawiałem z osobami, które mają takie cuda i po pierwszym pełnym roku wyszło, że im się te 3 tysiące zwrócą w kilka lat.
No i to jest właśnie ten poziom "opłacalności". Ale jak wspomniałem z ekonomią nie ma to nic wspólnego.
No i to jest właśnie ten poziom "opłacalności". Ale jak wspomniałem z ekonomią nie ma to nic wspólnego.
Spokojnie mam cie na uwadze caly czas. Bede w Trn albo w okolicy postaram sie podjechac na ta farme w Wierzchosławicach albo do gminy i uzyskac wiecej informacji, zebysmy mogli bazowac na prawdzie a nie strzepach nie zweryfikowanych informacjiz neta.Goscinny pisze:MINIO1, czekam na Twoje dowody, że farma fotowoltaiczna się opłaca!!!
Nie po prostu z tego co ja się orientuje podany przez ciebie stopień dofinansowania farmy stanowi tylko część pozyskanego dofinansowania, a do tego dochodzi jeszcze możliwość nisko oprocentowanego kredytu na resztę inwestycji.Goscinny pisze:MINIO1, czyli ceny energii ze strony Giełdy, ceny zielonych certyfikatów ze strony giełdy, produkcja podana przez samych zainteresowanych - to są strzępy niezweryfikowanych danych? Mam iść z tym do notariusza, żebys był zadowolony?
Zamiast się czepiać wszystkiego to albo podjedz do gminy weź szczegółowe informację albo daruj sobie te kretyńskie stwierdzenia typu: " Mam iść z tym do notariusza, żebys był zadowolony?". Bo zamiast atakować ludzi którzy zgłaszają tu swoje pomysły to wziąłbyś lepiej coś sam mózgownicą ruszył. Ale nie lepiej siedzieć przed kompem, pierdzieć w stołek, negować wszystko w koło i nabijać sobie liczbę postów.
Na tyle Cię stać...
MINIO1, ale bez względu na stopień dofinansowania farma kosztuje tyle samo - ok. 10 mln złotych.
Jak ktoś ci sfinansuje w 100% jakąś inwestycję, to uważasz, że musi być ona opłacalna? Pieniądze nie biorą się znikąd
Po drugie - to nie ja zacząłem wychwalać fotoogniwa, tylko ty - jak pokazałem ci dane, że to jest nieopłacalne, to zaczynasz mnie obrażać, bo tak łatwiej. O wiele gorzej idzie ci z udowadnianiem swoich tez.
Czuję, że długo tutaj nie pobędziesz z takim nastawianiem. Myślę, że nawet bardzo krótko.
Jak ktoś ci sfinansuje w 100% jakąś inwestycję, to uważasz, że musi być ona opłacalna? Pieniądze nie biorą się znikąd
Po drugie - to nie ja zacząłem wychwalać fotoogniwa, tylko ty - jak pokazałem ci dane, że to jest nieopłacalne, to zaczynasz mnie obrażać, bo tak łatwiej. O wiele gorzej idzie ci z udowadnianiem swoich tez.
Czuję, że długo tutaj nie pobędziesz z takim nastawianiem. Myślę, że nawet bardzo krótko.
Okay dajmy rozejm i przyznajmy że patrzac z twojej perspektywy inwestycja bedzie rzeczywiscie nie opłacalna bo z punktu widzenia naszego krajuczy też mniejszej jednostki województwa bedzie to 10 baniek a mały zysk (mała ilość energi) i dośc dużo nie wiadomych: miejsce lokalizacji (grunty blisko sieci oraz koniecznie nieużytki, dość duza powierzchnia), niepewne wsparcie ze strony Państwa (dalsze funkcjonowanie certyfikatów), koniecznośc po wyeksplotowaniu utylizacji paneli.Goscinny pisze:MINIO1, ale bez względu na stopień dofinansowania farma kosztuje tyle samo - ok. 10 mln złotych.
Szkoda czasu na spory na temat który i tak nikogo nie zainteresuje.
Bardziej interesuje mnie opinia i ewentualny przeciek czy uszczegółowienie informacji jak u nas przy naszym "surowcu" tj. scieku (jego składzie, naszej technologi oczyszczania ścieków, jego ilości, rozwodnieniu itd) wygladałaby opłacalność biogazowni ze spalarnia na oczyszczalni sciekow. Czy ktos cos wie w tym temacie?
MINIO1, ja wiem, ale zapewne są to informacje niezweryfikowane, więc nieprzydatne
W skrócie - Wodociągi myślały o spalarni osadów (bez biogazowni), nawet chcieli wystąpić o jakąś kasę, ale zrezygnowały. Uzysk energii był nieopłacalny - to jest po prostu za mokre i za mało kaloryczne.
Niemniej - w planach mają podsuszanie osadów i spalanie ich w dużej spalarni (która ma powstać, ale chwilowo wszystko zamarło z wiadomych powodów, choć nie powinno).
Co do produkcji energii cieplnej - nie mam pojęcia ile by taka biogazownia miała MW, ale... przypięcie jej do sieci miejskiej to koszmarne koszty. Tak na oko to ze dwa kilometry trzebaby wybudować magistrali + koszty przerobienia sieci MPEC, żeby hydraulicznie to pasowało. Może dlatego nikt nie kombinował z biogazownią - produkcja tylko energii elektrycznej jest prostsza.
W skrócie - Wodociągi myślały o spalarni osadów (bez biogazowni), nawet chcieli wystąpić o jakąś kasę, ale zrezygnowały. Uzysk energii był nieopłacalny - to jest po prostu za mokre i za mało kaloryczne.
Niemniej - w planach mają podsuszanie osadów i spalanie ich w dużej spalarni (która ma powstać, ale chwilowo wszystko zamarło z wiadomych powodów, choć nie powinno).
Co do produkcji energii cieplnej - nie mam pojęcia ile by taka biogazownia miała MW, ale... przypięcie jej do sieci miejskiej to koszmarne koszty. Tak na oko to ze dwa kilometry trzebaby wybudować magistrali + koszty przerobienia sieci MPEC, żeby hydraulicznie to pasowało. Może dlatego nikt nie kombinował z biogazownią - produkcja tylko energii elektrycznej jest prostsza.
-
- Obywatel
Długo nie będziesz czekał, remont wpisany jest do przyszłorocznego budżetu ----> linkKlipa201 pisze:Zalecam remont ciagu ulic mickiewicza - al.solidarnosci do skrzyzowania z klikowska bo jest dramat jak sie jezdzi a to reprezentacyjna szosa przeciez koleiny i dziury , zmienic uklad pasow , zrobic prawo skrety gdzie sie da ogarnac 2 pasy . Ciekawe ile by to kosztowalo tak odpicowac te traske .
-
- Archont