Remonty ulic w Tarnowie
Potencjalny wykonawca remontu Jana Pawła i Narutowicza stwierdził chyba że się nie wyrobi i odstąpił od podpisania umowy. Wybrano nowych wykonawców ale przy braku przedłużenia terminu prawdopodobnie znów nic z tego nie będzie. Bo nawet gdyby umowę podpisano jutro to w 14 dni nie da się tego wykonać, zwłaszcza jeśli nie było czasu przygotować sprzętu.
Etap drugi o ile dobrze pamiętam to przedłużenie obecnej drogi do tej drogi która idzie po skosie przez teren WSB. Dodatkowo drogi dojazdowe na terenach przyszłej strefy, kanalizacje, wodociągi itd. A w etapie trzecim zostanie wybudowana droga przez teren WSB aż do warsztatowej. I dodatkowo w kierunku północnym do stacji orlen na Mościckiego. Plus oczywiście wszystkie sieci. I jeszcze ten budynek na inkubator przedsiębiorczości, parkingi itd
Nie orientuję się dokładnie w przetargach, ale zastanawia mnie czy firma, która startuje do przetargu i czyta dokładnie ogłoszenie przetargowe nie widzi daty wykonania zadania, do którego startuje? Pozostaje wierzyć, że remont Narutowicza nie będzie trwał tyle ile ostatnio poprzedni jej kawałek... Ciekaw jestem czy ktoś poniósł jakiekolwiek finansowe konsekwencje za długi i uporczywy remont wtedy (kary za opóźnienia), za to że do dzisiaj na wysokości DRUK-TECH przy nawet małych opadach robi się ogromna kałuża (źle zaprojektowany odpływ), za fatalne zakończenie chodnika- chodnik wznoszący się i jego nagły uskok na wysokości kiosku ruchu (przy skrzyżowaniu z Wita Stwosza), za brak lewoskrętu w Wita Stwosza z Narutowicza (przez co robi się niepotrzebny korek), za brak parkingów w niektórych miejscach gdzie jest na tyle szeroko żeby obniżyć krawężnik i zrobić miejsca postojowe...)....MTar pisze:Potencjalny wykonawca remontu Jana Pawła i Narutowicza stwierdził chyba że się nie wyrobi i odstąpił od podpisania umowy. Wybrano nowych wykonawców ale przy braku przedłużenia terminu prawdopodobnie znów nic z tego nie będzie. Bo nawet gdyby umowę podpisano jutro to w 14 dni nie da się tego wykonać, zwłaszcza jeśli nie było czasu przygotować sprzętu.
-
- Archont
Nie dość, że remontu nie będzie to jeszcze połowa kasy przepadła.
Jana Pawła II
Well done UM.
Spróbujcie przejechać skrzyżowanie jadąc Orkana, przecinając Jana Pawła II, tak żeby wjechać w Lwowską. Czyli spod stacji BP jadąc w kierunku Kauflandu. Na Jana Pawła są już takie koleiny na skrzyżowaniu, że przejeżdżając tamtędy chce mi zawieszenie urwać. Jest konkretne uderzenie w przednie koła.
Jana Pawła II
Well done UM.
Spróbujcie przejechać skrzyżowanie jadąc Orkana, przecinając Jana Pawła II, tak żeby wjechać w Lwowską. Czyli spod stacji BP jadąc w kierunku Kauflandu. Na Jana Pawła są już takie koleiny na skrzyżowaniu, że przejeżdżając tamtędy chce mi zawieszenie urwać. Jest konkretne uderzenie w przednie koła.
To jest po prostu niesamowite co w tym mieście się wyrabia i oczywiście nikt za to nie odpowie bo przecież ''Urząd pracuje normalnie''farciarzgilmore pisze:Well done UM.
Ja tylko czekam na Zimę i efekty po zimowe wtedy zobaczymy w pełnej krasie do czego prowadzi ta ich nowa jakość i wybiórczość w łataniu dziur w mieście.
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
A wiadomo jakie są powody tego , że te firmy zrezygnowały, nawet ta która wygrała przetarg? Bo sprawa coś mi tu śmierdzi.
Nie chcę tworzyć teorii spiskowych ale zastanawiam się czy nie ma to jakiegoś związku z tymczasową zmianą miejsca zamieszkania naszego prezydenta
Natomiast z tego, że remontu nie będzie osobiście się cieszę - ten odcinek jest wciąż w dość przyzwoitym stanie - wiec moim zdaniem lepiej byłoby poczekać aż ruch w całości wróci na A4 po otwarciu połączenia z Dębicą i dopiero potem remontować.
Nie chcę tworzyć teorii spiskowych ale zastanawiam się czy nie ma to jakiegoś związku z tymczasową zmianą miejsca zamieszkania naszego prezydenta
Natomiast z tego, że remontu nie będzie osobiście się cieszę - ten odcinek jest wciąż w dość przyzwoitym stanie - wiec moim zdaniem lepiej byłoby poczekać aż ruch w całości wróci na A4 po otwarciu połączenia z Dębicą i dopiero potem remontować.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Do tego czasu nie będzie CO remontować.defekator pisze:wiec moim zdaniem lepiej byłoby poczekać aż ruch w całości wróci na A4 po otwarciu połączenia z Dębicą i dopiero potem remontować.
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''
1. Bo się zorientowały, że zrobić taki remont w dwa tygodnie, albo mniej, jest ciężkodefekator pisze:A wiadomo jakie są powody tego , że te firmy zrezygnowały, nawet ta która wygrała przetarg?
2. Bo się zorientowały, że w obecnej sytuacji nie unikną kary za przekroczenie terminu i już się to nie kalkuluje.
Jako przykład absurdu zawsze podaje krajową 1 (?) przez Włocławek. Jazda koło Anwilu była tragiczna (sprawdzałem kilka razy w roku na własnej skórze). I nie mówię tu o dziurach, tylko o wyrwach i przełomach, i to na obu pasach obu jezdni. Straszyło to kilka dobrych lat, a dopiero (z tego co wiem) stosunkowo niedawno wzięli się do remontowania.defekator pisze:E tam, rok spokojnie jeszcze wytrzyma. Jeżdżę tamtędy codziennie i jak stan nawierzchni faktycznie nie jest idealny to tragedii jeszcze tam nie ma.
Przypadkowo w BIP-ie znalazłem informację ws JPII i Narutowicza.
Na podstawie art. 92 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 907 ze zm.) uprzejmie zawiadamiam, że w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na wykonanie zadania pn. „Przebudowa i remont dróg na terenie miasta Tarnowa – ETAP III", dokonano ponownego wyboru dla części nr 1 i 2, tj:
cz.1) Zadanie nr 1: Remont al. Jana Pawła II w Tarnowie,
cz. 2) Zadanie nr 2: Przebudowa ul. Narutowicza w Tarnowie.
Część 1) Zadanie nr 1: Remont al. Jana Pawła II w Tarnowie
Wybrano ofertę nr 3, złożoną przez Przedsiębiorstwo Robót Drogowych w Mielcu Sp. z o.o., ul. Korczaka 6a, 39-300 Mielec.
Uzasadnienie wyboru: W związku z uchyleniem się w dniu 16.10.2013 r. od zawarcia umowy przez Przedsiębiorstwo Robót Drogowo-Mostowych Sp. z o.o. w Jaśle, ul. Jana Pawła II 30, 38-200 Jasło, na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Zamawiający dokonał ponownego wyboru najkorzystniejszej cenowo oferty spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzenia ich ponownego badania i oceny.
Ciekawy jestem jakie terminy postawiono, czy Zamawiający zaklepał pogodę no i czy wreszcie wybrane firmy podpiszą umowę z uwagi na to co się dzieje za oknem.Część 2) Zadanie nr 2: Przebudowa ul. Narutowicza w Tarnowie
Wybrano ofertę nr 4, złożoną przez Eurovia Polska S.A., Bielany Wrocławskie, ul. Szwedzka 5, 55-040 Kobierzyce.
Uzasadnienie wyboru: W związku z uchyleniem się w dniu 16.10.2013 r. od zawarcia umowy przez Przedsiębiorstwo Robót Drogowo-Mostowych Sp. z o.o. w Jaśle, ul. Jana Pawła II 30, 38-200 Jasło, na podstawie art. 94 ust. 3 ustawy Zamawiający dokonał ponownego wyboru najkorzystniejszej cenowo oferty spośród pozostałych ofert, bez przeprowadzenia ich ponownego badania i oceny.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku