RYSZARD ŚCIGAŁA-JAK ODWOŁAĆ PREZYDENTA MIASTA TARNOWA?

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Czy jesteś za odwołaniem Przezydenta Tarnowa

Czas głosowania minął 01-05-2013, 22:05

TAK
26
68%
NIE
12
32%

Liczba głosów: 38

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Myślę, że kwota może wprowadzać w błąd. Jeśli to łapówka za jakąś zgodę mniej ważną, to nikt nie odpali miliona. Po drugie pewnie do łykania było więcej pijawek, więc się rozłożyło.

Autor tematu
MST wónraT
Rhetor

Post autor: MST wónraT »

motocykl harley-davidson sportster, 2010 r.: ok. 30 000 zł*
* dobrze poinformowani
kefir:ciekaw jestem czym bedzie jezdzil jak mu wezma motor ktory dostal od jednej z cementowni na tuchowskiej
Miro:Ryszard już od miesiąca był spakowany na wyjazd...
ja:
Gdziekolwiek w podległych im jednostkach ludzie zgłaszali nieprawidłowości, od razu ich likwidowano. Kontrole wewnętrzne wykazywały wspaniały porządek. Lekceważono zarówno prawo jak też ludzi upominających się o uczciwość. Więc nie piszcie że nie wiadomo, że na razie niewinny itd. Każdy normalny, nieumoczony widział co się dzieje, a wydarzenia dzisiejsze to jedynie potwierdzenie tego, co było wiadome. Ukręcano łeb każdej sprawie, łamano prawo administracyjne, prawo pracy, nie mówiąc już o karnym, często krzywdząc ludzi i bezlitośnie wyrzucając ich na bruk. A to że mała łapówka? czuli się już tak pewnie, tak arogancko i bezczelnie, że brali skąd się dało i ile się dało. Zwolennicy oszusta niech podadzą choć jeden prawdziwy sukces, długotrwały i dający wymierne korzyści mieszkańcom. Mam nadzieję ze rozliczą ich wszystkich, prezydenta, wszystkie władze, organa kontroli, nieuczciwych urzędników, doradców itd.
http://www.tarnow.net.pl/index.php?poka ... c&id=14291
D.Kunc-Pławecka pisze:
Kulfon pisze:Na stronie UM cisza ta sprawa nie dotyczy Tarnowa pani DKP?
Właściwymi do komentowania są uprawnione instytucje.
- Mogę jedynie powiedzieć, że prezydenta nie ma dziś w pracy mówi Dorota Kunc Pławecka, szefowa biura prasowego.

Bardziej wylewny jest wiceprzewodniczący rady miasta.

- Jestem zszokowany całą sytuacją. Ufałem prezydentowi aż do bólu i nie chce mi się wierzyć, że mógł wziąć jakąkolwiek łapówkę. Jeśli wszystko się potwierdzi, będzie to dla mnie dramat, bowiem razem tworzyliśmy towarzyszenie Tarnowianie przyznaje Tadeusz Mazur, wiceprzewodniczący Rady Miasta w Tarnowie. Jeśli Ścigała jest winny powinien zrezygnować.

Całej sprawy nie chce komentować tarnowski magistrat, gdzie panuje ogromne zamieszanie. Dziennikarze nie są wpuszczani dalej niż na parter budynku przy ul. Mickiewicza 2.

W sumie jest już jedenaście osób z zarzutami ws. zmowy przetargowej. Postępowanie zostało przedłużone do 28 lutego 2014 roku.

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

Dla tych co nie zauwazyli to celowo zamkneli go w piatek rano. Posiedzi 48, prokurator skieruje wniosek., kolejne 24 i wyjdzie ladnie 72 godziny przesiadówki"pod celá do posiedzenia sadu w kwestii tymczasowego aresztowania. W tym czasie tj. przez weekend, dupsko zmieknie to moze i Rysiek przemysli sprawe i odswiezy pamiec w obszarach, w ktorych ja utracil....
Jednym slowem mamy piekne sledztwo metodyczne :lol:
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

Czemu te 50 tys. przykładacie do całości inwestycji, może przysługa była małego kalibru ? Z inną kopertą można iść do rejestracji w szpitalu a z inną do samego lekarza, a sprawa wciąż ta sama :lol:

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Roberto pisze:Czemu te 50 tys. przykładacie do całości inwestycji, może przysługa była małego kalibru ? Z inną kopertą można iść do rejestracji w szpitalu a z inną do samego lekarza, a sprawa wciąż ta sama :lol:

http://www.radiokrakow.pl/www/index.nsf/ID/KORI-9BXBU9
W dniu dzisiejszym przedstawiono zarzut Ryszardowi Ś, który jest podejrzany o to, że w nieustalonym czasie w okresie od dnia 9 września 2010 roku do dnia 30 listopada 2010 roku w Tarnowie, działając w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, w związku z pełnieniem funkcji publicznej Prezydenta Miasta Tarnowa, przy pomocy udzielonej przez Bogdana G. pełniącego funkcję prezesa zarządu Żużlowej Sportowej Spółki Akcyjnej Unia Tarnów, przyjął za jego pośrednictwem od przedstawicieli jednej z firm budowlanych korzyść majątkową w postaci pieniędzy w kwocie 50.000 zł. w zamian za przychylność dla tej firmy i umożliwiającą uzyskanie przez nią korzystnych decyzji przedstawicieli Urzędu Miasta Tarnowa oraz uprzywilejowanej pozycji w ramach przeprowadzonych przez Urząd Miasta Tarnowa oraz Tarnowski Zarząd Dróg Miejskich w Tarnowie procedur udzielenia zamówień publicznych w trybie przetargów nieograniczonych na wykonanie robót drogowych, a w konsekwencji wygranie tych przetargów i realizację inwestycji / art. 228 par. 1 kk./.
Z tego wynika, że nie była to drobnostka tylko "pomoc" w wygraniu przetargu.

Zresztą tu nie chodzi o to, że mało prawdopodobne wydaje się, że łapówkarz dał "tak mało" tylko, że Ścigała skusił się na takie grosze. Zarabia 13 tysięcy na miesiąc. I za nieco ponad 3 krotność pensji miałby ryzykować nie tylko stanowisko prezydenta ale i całą swoją dalszą polityczną karierę oraz nawet do 8 lat więzienia?
Zarabiam znacznie mniej od niego ale na te 50 tysięcy bym się nie skusił. Bo zysk nie aż taki duży a ryzyko i skutki wpadki ogromne.

Jeżeli to okaże się prawdą (a nie jestem co do tego przekonany) to albo Ścigała był głupszy niż wyglądał albo u góry jest taki burdel, że nikt już niczego się nie boi.

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

W TVN podali że jest wniosek o 3 miesiące aresztu dla Ryszarda Ś.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

Autor tematu
MST wónraT
Rhetor

Post autor: MST wónraT »

Podczas gdy w prokuraturze trwało przesłuchanie Kierownika Miasta, funkcjonariusze ABW przeprowadzili przeszukanie w jego domu.

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

defekator pisze:Zarabia 13 tysięcy na miesiąc. I za nieco ponad 3 krotność pensji miałby ryzykować nie tylko stanowisko prezydenta ale i całą swoją dalszą polityczną karierę oraz nawet do 8 lat więzienia?

Zarabiam znacznie mniej od niego ale na te 50 tysięcy bym się nie skusił. Bo zysk nie aż taki duży a ryzyko i skutki wpadki ogromne.
1. 4*13=52 więc to prawie czterokrotność, a nie "nieco ponad" trzykrotność.
2. Właśnie ryzyko wpadki mogło być minimalne i dlatego się skusił. Nie ukrywajmy, że korupcja jest obecna w urzędach i jeżeli coś jest na porządku dziennym to się to bagatelizuje.
A mało SIWZ jest tworzonych pod konkretną firmę?
3. Jeżeli jest podejrzany to i ja mam prawo snuć domysły na ten temat. Gdyby poszlak nie było to by nie przyszli. Nie zatrzymali podrzędnego urzędnika z partii opozycyjnej tylko prezydenta.

cezi
Obywatel

Post autor: cezi »

Nawet jeśli jest winny to nie ma się co łudzić, że pójdzie siedzieć. Przecież święta Beata Sawicka okazała się niewinna mimo, że każdy widział, że brała łapówę.

Awatar użytkownika

Mr Greenback
Rhetor

Post autor: Mr Greenback »

"Na wątek korupcyjny prokuratura trafiła w śledztwie dotyczącym zmowy przetargowej związanej z budową połączenia Al. Jana Pawła II z węzłem Krzyż autostrady A4 w Tarnowie.
Wątek ten wyłączono do odrębnego postępowania. Zarzuty usłyszał w nim już Bogdan G. Pierwotnie dotyczyły one płatnej protekcji, w związku z nowymi okolicznościami zarzut ten został zmieniony na pomocnictwo do przyjęcia korzyści majątkowej w kwocie 50 tys. zł. poprzez odebranie od przedstawicieli firmy budowlanej pieniędzy i wręczenie ich Ryszardowi Ś.". No to pięknie, Jest już wniosek czyli mają takie dowody, że nie muszą nic z Ryśka wydobywać. Z tego powyżej wynika, ze sypnął G. w zamian za złagodzenie zarzutów. Ze sprawstwa zmieniono na pomocnictwo. Kto wierzy, że Prezydent sam-bez pośrednikó w postaci dyrektorów czy kierowników wydawał polecenia komisjom przetargowym? Ja się ciesze, że końcu towarzycho skupione głownie w bractwie Kurkowym dostało sygnał, ze za zbytnie rozbestwienie jest kara.
"Ludzie którzy głosują na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami. Są ich wspólnikami". George Orwell

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

gumini_0317 pisze: 3. Jeżeli jest podejrzany to i ja mam prawo snuć domysły na ten temat.

Jasne, że w takiej sytuacji pojawiają się domysły. Też się zastanawiam czy jest winny czy nie. Ale rozstrzygną to odpowiednie organy.

Gdyby poszlak nie było to by nie przyszli. Nie zatrzymali podrzędnego urzędnika z partii opozycyjnej tylko prezydenta.
Po Karnowskiego w gdy był prezydentem Sopotu też przyszli. Też wyglądało to podobnie, też był wniosek o areszt na 3 miesiące. A sąd go uniewinnił. Ja tam ABW, prokuraturom i reszcie tak do końca nie ufam. Po pierwsze mogą się zwyczajnie mylić, po drugie nie zawsze są tak niezależni jak to być powinno.

A tak poza tym ciekawy komentarz widziałem na tarnow.net.pl
Ktoś napisał, że w niezależność sądu i prokuratury uwierzy dopiero gdy Ścigała znajdzie się w więzieniu. - > Piękny umysł porażająca logika :D

Mr Greenback pisze: Kto wierzy, że Prezydent sam-bez pośrednikó w postaci dyrektorów czy kierowników wydawał polecenia komisjom przetargowym? .
Jeżeli faktycznie jest winny to rzeczywiście mało prawdopodobne aby inni nie byli też w to zamieszani.

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

defekator pisze:A tak poza tym ciekawy komentarz widziałem na tarnow.net.pl
Komentarze na tej stronie to piszą ludzie co w życiu najdalej byli za swoimi drzwiami i wiedzą tyle co wyczytają gdzieś na necie.
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

ozi26 pisze:
Komentarze na tej stronie to piszą ludzie co w życiu najdalej byli za swoimi drzwiami i wiedzą tyle co wyczytają gdzieś na necie.

Ja mam wrażenie, że te wszystkie komentarze pisze kilka osób pod różnymi nickami. Bo jeżeli poziom intelektualny i poglądy tam prezentowane są reprezentatywne dla przeciętnego tarnowianina to faktycznie nie ma nadziei - trzeba pakować walizki i stąd uciekać ;)

Awatar użytkownika

małopolska2
Archont

Post autor: małopolska2 »

Myślę, że to Gulgul sypnął Ryszarda eŚ.
Wprawdzie Ryszard eŚ. dał mu fuchę, zrobił z niego prezesa Unii Tarnów, gdzie mógł sobie Gulgul dawać comiesiąc wielotysięczne premie ale widocznie było mu mało.
W zasadzie dla miasta aresztowanie Ryszarda eŚ. nie ma żadnego znaczenia wszak był to prezydent, który wydawał tylko pieniądze, najczęściej promował chybione cele, wydawał pieniądze, wydawał, jak było mało to zadłużał Tarnów a przez lata swojej prezydentury stworzył tylko jedno miejsce pracy - dla Latały i niczym innym się nie wsławił.

Blady strach padł jedynie na jego przydupasów lub na osoby które pozajmowały stanowiska bez kompetencji a przede wszystkim na osoby które Ryszard eŚ. nominował bez konkursu na wysokie, bardzo wysokie stanowiska!
Ciepiela - co dziś zrobiłeś dla Tarnowa?

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Gurgul, a poza tym to Bogdan G.

ODPOWIEDZ