Normalni ludzie o tej porze albo pracują, albo właśnie wychodzą z pracy.Marcin Zaród pisze:zapraszam wszystkich zainteresowanych na spontaniczny krótki wyjazd rowerowy, który odbędzie się jutro (środa 25 września) o godz. 15.00
Miasto przyjazne rowerzystom
-
- Archont
Taka mała dygresja akrat mi przyszła do głowy, apropo ustalania godzin wszelkiego rodzaju spotkań. Jak mnie wkurza takie podejście do ludzi i brak myślenia, jak np. panie regularnie ustalają w przedszkolu zebrania dla rodziców na godzinę 15:00 lub 15:30 a później pretensje i wielkie zdziwienie, że rodzice nie byli na zebraniu i nic nie wiedzą.
Niekoniecznie - jeżeli to miał być spontan wymyślony i zrealizowany przez młodzież szkolną - to godzina odpowiednia, jeżeli dla "ludu pracującego miast i wsi" - to raczej za wcześnie. Myślę, że Marcin miał na myśli coś takiego - "z młodzieżą organizujemy coś fajnego, jak ktoś ma czas - może się przyłączyć".lll pisze:Tu się właśnie ujawnia oderwanie nauczycieli od życia.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Archont
-
- Rhetor
Potwierdzam - 100% spontan, a że chyba nie było nic innego, to chętni (i wolni mogą dołączyć....ad2222 pisze:Niekoniecznie - jeżeli to miał być spontan wymyślony i zrealizowany przez młodzież szkolną - to godzina odpowiednia, jeżeli dla "ludu pracującego miast i wsi" - to raczej za wcześnie. Myślę, że Marcin miał na myśli coś takiego - "z młodzieżą organizujemy coś fajnego, jak ktoś ma czas - może się przyłączyć".
Większy komfort i bezpieczeństwo dla rowerzystów
Ruszają konsultacje społeczne projektu rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Rozwoju oraz Spraw Wewnętrznych w sprawie znaków i sygnałów drogowych, które umożliwia samorządom wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań w organizacji ruchu, zwiększających bezpieczeństwo rowerzystów i ułatwiających im poruszanie się po drogach...Nowelizowane rozporządzenie będzie umożliwiać:
wyznaczenie na jezdniach śluz dla rowerów,
wprowadzenie ruchu rowerów „pod prąd” bez wyznaczania pasów ruchu, czyli dopuszczenie dwukierunkowego ruchu rowerowego w jezdniach ulic jednokierunkowych,
wprowadzenie ruchu rowerowego na jednym pasie wspólnie z ruchem pojazdów transportu publicznego,
wprowadzenie nowych, trójkomorowych sygnalizatorów świetlnych dedykowanych ruchowi rowerowemu, prowadzonemu po jezdni,
uproszczenie oznakowania poprzez zmniejszenie liczby znaków i ich uporządkowanie.
A w Tarnowie te sumy coś blisko zera o samej organizacji nie wspominającZaproponowane w projekcie rozporządzenia rozwiązania są powszechnie stosowane w organizacji ruchu w wielu krajach UE (m.in. Holandii, Belgii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Węgrzech, Czechach czy Irlandii).
W Polsce liderami w projektach rozwiązań przyjaznych rowerzystom są Gdańsk i Wrocław. Inne miasta przeznaczają jednak coraz większe kwoty na
Miasta przeznaczają na infrastrukturę rowerową coraz więcej środków z budżetu. Warszawa tylko w 2014 roku przeznaczy na te cele blisko 30 mln zł, Łódź - 18 mln zł.
Źródło: Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Jakakolwiek kwota to i tak za dużo dla tarnowskich "rowerzystów". Za grube pieniążki wybudowano ścieżkę rowerową wzdłuż Wojska Polskiego, a codziennie widzę kilkunastu idiotów pomykacych po jedni. I mam gdzieś tłumaczenie, że z nawierzchnią tej ścieżki jest coś nie tak - ja gdy mam rozpapraną jednię nie pcham się samochodem np. na chodnik.mirak pisze:A w Tarnowie te sumy coś blisko zera o samej organizacji nie wspominając
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
Przy Wojska Polskiego jest ciąg pieszo-rowerowy więc rowerzysta nie ma obowiązku z niego korzystać(PORD art 33). Z jezdni korzysta na takich samych zasadach jak kierujący samochodem, więc BIGer nie rozumiem w czym problem? Inne samochody też Ci tam przeszkadzają? Dodatkowo radzę pamiętać o metrowym odstępie od rowerzysty i linii podwójnej ciągłej
2250ml 0 Rh+
Witam.A ja czekam na ścieżkę rowerową z północy na południe wzdłuż wałów Wisły.Kiedy powstanie i ilu milionerów w Polsce przy tym przybędzie.A tak poza tym naszymi ciągami pieszo- rowerowymi to się nie da jeździć.Ludzie wracający z kościoła cala szerokością ciągu i przy komentarzu ze mam prawo tu jeździć- ludzie myśląc ze to chodnik- to Ci bardziej krewcy dra się bym spadał na ulice.