Galeria Tarnovia
A ja po piątkowej wizycie w Krakowie i zahaczeniu o G.Krakowska zaczolem sie zastanawiać czemu nasza galeria w tygodniu czy weekend nie żyje, nikogo niema nic sie tam nie dzieje. Ja wiem Kraków spore miasto i więcej ludzi ogólnie, a zdarzyło mi sie byc wczoraj wieczorkiem w GT i cisza spokój brak ludzi prawie. Tak wiec po co ta Galeria a tym bardziej zastanawia mnie czy jest sens kolejnej skoro do jednej niema kto chodzić
-
- Rhetor
-
- Rhetor
-
- Archont
-
- Rhetor
Rynek nie znosi próżni - obniżą ceny, umowy staną się elastyczniejsze, najemcy będą mogli wynając lokal w Galerii za mniejsze pieniądze. Właściciele mniej zarobią, ale cóż - taki są realia wolnego rynku.
Jak nie lokalizajcą to może cenami przyciągną ludzi - jak nie - cóż, ktoś kupi ładny, nowy budynek i coś innego wymyśli.
Inna sprawa, że Gemini ma łatwiej, DUŻO latwiej - ogromne osiedle za płotem - ludzie z szeroko rozumianych "Falklandów" bedą mogli w lecie iść na spacer do Galerii.
Jak nie lokalizajcą to może cenami przyciągną ludzi - jak nie - cóż, ktoś kupi ładny, nowy budynek i coś innego wymyśli.
Inna sprawa, że Gemini ma łatwiej, DUŻO latwiej - ogromne osiedle za płotem - ludzie z szeroko rozumianych "Falklandów" bedą mogli w lecie iść na spacer do Galerii.
Nie jest to takie proste !!!Ravir pisze:Rynek nie znosi próżni - obniżą ceny, umowy staną się elastyczniejsze, najemcy będą mogli wynając lokal w Galerii za mniejsze pieniądze. Właściciele mniej zarobią, ale cóż - taki są realia wolnego rynku.
Budowa 90 % galerii prowadzona jest za kredyty bankowe. Bank udziela pożyczki pod z góry założony roczny dochód, który galeria ma przynieść. Jeżeli w jakieś umowie jest opcja wyjścia to bank z góry taką umowę odrzuca jako zbyt ryzykowną i nie daje na nią kasy. Stąd brak możliwości wypowiedzenia umowy przed upływem terminu najmu. Właściciel galerii choćby bardzo chciał to jeżeli sam się nie dogada z bankiem nie ma możliwości obniżenia czynszu bo to oznacza, że musiałby dopłacać z własnej kieszeni. Lepiej pozwolić zamknąć lokal, pociągnąć kasę z zabezpieczeń i jednocześnie szukać nowego najemcy.