Wydaje się, że według tego pomysłu między cmentarzem a kościołem na Burku miało powstać podziemne mauzoleum.
A propos miejsc pamięci to dziwne, że nie ma nawet tabliczki w miejscu, gdzie był centralny plac getta 1942-1944, czyli przy obecnej ul. Goslara.
Tarnów Historia - porzucone projekty.
Dzięki Macumba za rozwianie wątpliwości. Masz racje. Tarnów jakoś mało promuje się na wątkach wojennych. Teraz jest to chwytliwy temat. Można by zebrać te wszystkie fakty z okolicy w jedno muzeum I i II w.ś. Już widzę, te wycieczki szkolne i nie tylko. Przecież to pod Tarnowem, zaraz po Gorlicach trwały najcięższe walki na tym froncie podczas I w.ś. W okolicy pełno śladów po tych zdarzeniach. Natomiast w czasie II w.ś. Tarnów był jednym z kilku miast gdzie tworzono getta. Pierwszy transport do Auschwitz. W ogóle zamach na dworzec PKP jako złowieszczy sygnał o zbliżającej się katastrofie. Stefania Hanausek. Otto Schimek. Operacja III Most. Takich wojennych faktów jest u nas sporo. Aż się prosi o połączenie w jedną całość. Multimedialne Muzeum Dwóch Wojen Światowych w Tarnowie.
Poniżej wrzucam kolejny planowany i porzucony projekt.
10) Zalew rekreacyjny na Wątoku.
Zalew miał się znajdować w naturalnym obniżeniu terenu w okolicy ul. Lwowskiej. Teren za Kauflandem. Niestety żadnych dodatkowych informacji oprócz projektu nie znalazłem. Jeśli ktoś się orientuje proszę o zabranie głosu.
Poniżej wrzucam kolejny planowany i porzucony projekt.
10) Zalew rekreacyjny na Wątoku.
Zalew miał się znajdować w naturalnym obniżeniu terenu w okolicy ul. Lwowskiej. Teren za Kauflandem. Niestety żadnych dodatkowych informacji oprócz projektu nie znalazłem. Jeśli ktoś się orientuje proszę o zabranie głosu.
Versacz, tutaj masz jeden artykuł http://www.agora.tarnow.pl/viewtopic.php?t=3266
Jakis rok później był drugi w którym pisali, że ekipy już równają teren i go ostro robią
Jakis rok później był drugi w którym pisali, że ekipy już równają teren i go ostro robią