Wałowa 25
Z ust fachowca p. Piotra Stępnia, fachowca lepszego niż A. Cetera, nie mówiąc już o mnie słyszałem, że jednak to baszta. Były konserwator wojewódzki A. Krupiński też pisze o półbaszcie, a miejscowy historyk sztuki Marek Trusz o półbaszcie łupinowej, czyli półotwartej. Prof. J. Dutkiewicz 60 lat temu pisał nawet o bastionie, ale to już jest nie do podtrzymania. Więc jeśli chodzi o autorytety zwycięża baszta. Według mnie za tym, że jest to baszta przemawia niezbyt duża grubość i masywność muru oraz wielkość (basteja to w rzeczywistości wielka, niska, masywna baszta), a za tym, że jest to basteja fakt, że prawdopodobnie oryginalnie nie była ona wyższa niż mur, do którego przylega, a przecież baszta to element obronny o formie wysokościowej, czyli wyższej niż poziom murów. Stawiałbym więc na to, że jest to dzieło przejściowe, które obecnie wygląda bardziej na basztę.
Prawdziwe dwie basteje można zobaczyć na ruinach zamku tarnowskiego. Pozostałości potężnej bastei kryją się też pod placem Morawskiego.
Prawdziwe dwie basteje można zobaczyć na ruinach zamku tarnowskiego. Pozostałości potężnej bastei kryją się też pod placem Morawskiego.
Kolejna informacja na temat wyburzenia kamienicy : http://www.rdn.pl/~radiom/rdn/index.php ... -wyburzona
Wracamy do tematu. Znalazłem "na wycieraczce" fajne wizualizacje tej przestrzeni:
Ładne, prawda?
Ale Pan Konserwator się nie zgodził, i będzie tylko mały, piękny, korespondujący z historią placyk. Bo Pan Konserwator chyba nigdy nie był za granicą Tarnowa. A za granicą Tarnowa takie placyki wyglądają na przykład tak:
(to jest placyk przed katedrą św. Szczepana w naszej dawnej stolicy)
Ładne, prawda?
Ale Pan Konserwator się nie zgodził, i będzie tylko mały, piękny, korespondujący z historią placyk. Bo Pan Konserwator chyba nigdy nie był za granicą Tarnowa. A za granicą Tarnowa takie placyki wyglądają na przykład tak:
(to jest placyk przed katedrą św. Szczepana w naszej dawnej stolicy)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Nie zdziwił bym się jakby ktoś od Witkowskiego z rodziny pracował w urzędzie miasta albo ktoś z rodziny wysokiego urzędnika z Nowej miał wysokie stanowisko w Bruk-Becie, bo w Tarnowie na wszelkie betony monopol ma Bruk-Bet...MST wónraT pisze:A kostka koniecznie z BRUK-BET Sp. z o.o. Nieciecza. Inna by parzyłaGoscinny pisze:Najlepiej mieć dupochron i zezwolić na ławeczkę i kostkę betonową, jak to w naszym mieście jest przyjęte.