Pomysł na rozwój miasta i przybywanie mieszkańców

Wiadomości "z miasta".

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

Jakub Kwaśny pisze:
4. Praca, praca i jeszcze raz praca - ona najlepiej przyciąga nowych mieszkańców.

Piszę bez szczegółów bo jeszcze mi konkurencja podłapie pomysły ;-)
Tylko to. Nic więcej nie trzeba. Nie ma pracy = obywatele wyjeżdżają za pracą to i ludzi ubywa.

Dodajmy do tej pracy odpowiednią ilość przedszkoli, dobre szkoły i miejsce gdzie można z dzieckiem wyjść ( nie tylko parki i parki ). Place zabaw etc. I mamy komplet do tego, żeby młodzi rodzice chcieli być tymi rodzicami, mieszkać i wychowywać tu dzieci.
Chwilowo z pracą jest, co tu mówić, średnio, a miasto robi się coraz droższe do życia. Tym samym traci na konkurencyjności.
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

gushman
Rhetor

Post autor: gushman »

Przemek82 pisze:A ja mam inny pomysł: za każde 3 dziecko 1000 zł miesięcznie aż do 13 roku życia 3 dziecka.
Pomijając wyliczenia ile by to kosztowało itp. itd. to jest to dużo sensowniejsze niż dawanie kasy za jakiekolwiek dziecko.
900 ml, grupy krwi nie pamiętam

Cały Tarnów na Facebooku

Daresh
Obywatel
Kontakt:

Post autor: Daresh »

Wszelkie pomysły redystrybucji mogą doprowadzić jedynie do mniejszej lub większej patologii. Weźmy chociażby ostatnie zawirowania związane z zasiłkami dla osób opiekujących się rodzicami.

Jedyne co można zrobić, to pracować nad stworzeniem jak najbardziej przyjaznych warunków do życia i pracy.

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Trzeba na początek zmienić myślenie. Z Państwa opiekuńczego trzeba stać się w końcu Państwem kapitalistycznym. Socjalizm jest u nas tak mocno zakorzeniony, że ludzie chcą by to ktoś o nich decydował a nie oni sami. Tak jest wygodniej. Ustrój Państwa Socjalistycznego(opiekuńczego, darmowe leczenie, szkolnictwo itd) otumania ludzi. Jeżeli komuś nie chce się pracować to niech nie pracuje. Ale niech nie pobiera kasy z UP bo to jest kasa nasz wszystkich i to my ją odprowadzamy w podatkach. Trzeba w końcu zmienić myślenie, " że się należy, że mam dostać, że mi się żyje źle" Każdy jest kowalem własnego losu.

sprawiedliwy
Prytan

Post autor: sprawiedliwy »

Pomysłem na rozwój miasta nie są na pewno nie przemyślane inwestycje. Tarnów nie wykorzystał wielu szans od 2006 roku. Więcej na dotarciu A4 do Tarnowa zyskały sąsiednie gminy - jak choćby Lisia Góra. Umiejscowienie zjazdów z A4, połączenie lokalnego układu drogowego z A4, itd. Tarnów miał na to 7 lat kadencji Ryszarda Ścigały. Stan dróg w Tarnowie nie pogorszył się z dnia na dzień. Powoływanie się na brak środków nijak się ma do wydanych bezsensownie i bezproduktywnie pieniędzy.
Ale nigdy nie jest za późno by to zmienić, zakładając odpowiednią logikę i gradację inwestycji jesteśmy w stanie zmienić ten stan i odwrócić tendencję emigracji z Tarnowa. Nie twierdzę, że będzie łatwo, zapóźnień wieloletnich nie da się odrobić w krótkim czasie. Jeżeli tego nie zrobimy, to za 10-15 lat liczba mieszkańców Tarnowa nie spadnie jak prognozuje GUS to 96 tysięcy, ale będzie do spadek zdecydowanie większy. Pierwszoplanowymi inwestycjami które winny być rozpoczęte już teraz - kontynuacja budowy północnej obwodnicy Tarnowa. Opracowanie rozsądnej i uzgodnionej ze wszystkimi okolicznymi gminami (Tarnów, Skrzyszów, Lisia Góra) koncepcji połączenia Kielce-Gorlice i Tarnów-Mielec itd.
Robert Erazmus

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

sprawiedliwy pisze:Pomysłem na rozwój miasta nie są na pewno nie przemyślane inwestycje. Tarnów nie wykorzystał wielu szans od 2006 roku. Więcej na dotarciu A4 do Tarnowa zyskały sąsiednie gminy - jak choćby Lisia Góra. Umiejscowienie zjazdów z A4, połączenie lokalnego układu drogowego z A4, itd. Tarnów miał na to 7 lat kadencji Ryszarda Ścigały. Stan dróg w Tarnowie nie pogorszył się z dnia na dzień. Powoływanie się na brak środków nijak się ma do wydanych bezsensownie i bezproduktywnie pieniędzy.
Ale nigdy nie jest za późno by to zmienić, zakładając odpowiednią logikę i gradację inwestycji jesteśmy w stanie zmienić ten stan i odwrócić tendencję emigracji z Tarnowa. Nie twierdzę, że będzie łatwo, zapóźnień wieloletnich nie da się odrobić w krótkim czasie. Jeżeli tego nie zrobimy, to za 10-15 lat liczba mieszkańców Tarnowa nie spadnie jak prognozuje GUS to 96 tysięcy, ale będzie do spadek zdecydowanie większy. Pierwszoplanowymi inwestycjami które winny być rozpoczęte już teraz - kontynuacja budowy północnej obwodnicy Tarnowa. Opracowanie rozsądnej i uzgodnionej ze wszystkimi okolicznymi gminami (Tarnów, Skrzyszów, Lisia Góra) koncepcji połączenia Kielce-Gorlice i Tarnów-Mielec itd.
Lepsze połączenia a innymi miastami co najwyżej usprawnią odpływ mieszkańców ;) Będą mieli lepszy 'wyjazd' z miasta.
No chyba, że piszesz o tym zakładając, że ludzie z budowlanki się ucieszą i bedą pracowali przy budowie tychże połączeń drogowych.
Im Lazy and I like it

Autor tematu
WSK
Prytan

Post autor: WSK »

Tarnów ma Strefe ekonomiczną w złym miejscu. W centrum praktycznie z złym dojazdem. Most na Ostrowie będzie remontowany dopiero w 2017 roku, od północy też nie jest najlepiej. Myślę, że powinni przenieść strefę za nowym rondem na błoniach. Ale chyba trochę już późno. Jakiś powód musi być tego, że w Tarnowie firmy nie inwestują. Ceny działek w strefie nawet niskie, koszty pracownika niskie, specjalistów jest trochę, nic innego nie pozostaje jak albo zły dojazd, albo zła promocja.

Awatar użytkownika

ozi26
Thesmothetai

Post autor: ozi26 »

Dlaczego takie centra dystrybucji jak Lidl czy Biedronka nie wybrały Tarnowa na swoją lokalizację????
https://www.youtube.com/watch?v=3WMcBC4 ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

Autor tematu
WSK
Prytan

Post autor: WSK »

ozi26 pisze:Dlaczego takie centra dystrybucji jak Lidl czy Biedronka nie wybrały Tarnowa na swoją lokalizację????
W Tarnowie nie bardzo gdzie miałyby zainwestować, strefa w samym centrum to bezsensu. A w Wojniczu i LG na pewno tańsze działki pod inwestycję. Ale to tyle coś się domyślać mogę.

Awatar użytkownika

sajdak
Archont
Kontakt:

Post autor: sajdak »

może tamtejsze samorządy się nimi zajęły szybciej niż nasz samorząd dziurami pozimowymi?
...

ODPOWIEDZ