Poszerzenie granic Tarnowa
Stawiam na pobożne życzenia.Daresh pisze:Patrzę na te plany i zastanawiam się na ile to realne, a na ile tylko pobożne życzenia.
Poszerzenie granic, nowe drogi szybkiego ruchu, farmy fotowoltaiczne...
Zwłaszcza, że do tej pory wszystkie działania i debata o powiekszeniu Tarnowa wygląda mniej więcej tak:
http://youtu.be/F18aSrmrbrc
Ostatnio zmieniony 30-06-2013, 18:49 przez defekator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Obywatel
Jeśli chodzi o część Woli Rzędzińskiej, to widzę argument "wschodniej obwodnicy". Tu pojawia się moje pytanie, przecież z tego co się orientuje GDDKiA optuje za wariantem obwodnicy w obecnych granicach miasta? Proponuję w takim razie tą linię przesunąć według wariantu obecnie najbardziej prawdopodobnego i tereny leżące na wschód od tejże linii włączyć do Woli Rzędzińskiej . Czy Tarnów zamierza za wszelką cenę zmienić decyzję odnośnie obwodnicy na korzystną dla siebie, dzięki czemu Generalna dołoży się do jej budowy, a następnie Tarnów włączy w swoje granice obwodnicę? Dostanie w ten sposób 2 ciastka za prawie darmo No ale cóż, wybory się zbliżają to bajeczki należy zacząć opowiadać Życzyłbym jedynie odrobinkę więcej realizmu
Szczerze jak zobaczyłem te propozycje to tym bardziej jestem przekonany, że kompletnie nic z tego nie wyjdzie .
Ryszard Wielki i jego nadworni słudzy, panowie Madej, Kułaga i Kupiec zajęliby się osiedlami we własnym mieście, bo dzisiaj na ulicy Granicznej prawie koło urwałem... Sorry, ale za miedzą nikt nie chce, żeby za kilka lat tak wyglądało jego sąsiedztwo, zwłaszcza pod takimi rządami .
Ryszard Wielki i jego nadworni słudzy, panowie Madej, Kułaga i Kupiec zajęliby się osiedlami we własnym mieście, bo dzisiaj na ulicy Granicznej prawie koło urwałem... Sorry, ale za miedzą nikt nie chce, żeby za kilka lat tak wyglądało jego sąsiedztwo, zwłaszcza pod takimi rządami .
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
"2010-11-04 Ryszard Ścigała odpowiada na pytanie, czy granice Tarnowa powinny być poszerzone:
Ryszard Ścigała:
Rozszerzenie miasta nie jest celem samym w sobie, ma służyć udostępnieniu nowych terenów pod inwestycje i objęciu miejscem zamieszkania osoby migrujące na obrzeża Tarnowa.(...)Tarnów wzmacnia swój potencjał jako stolica subregionu i jednym z elementów jest ekspansja terytorialna. Propozycje włączenia całego terytorium gminy Tarnów są obecnie prawnie niemożliwe i trudne do zaakceptowania przez mieszkańców sąsiednich gmin.
(...)na forum Związku Miast Polskich, skupiających miasta, które borykają się z takim samym problemem. Wystąpiłem z propozycją zmian dających możliwość ustawowego włączenia obrzeży do granic administracyjnych aglomeracji takich jak tarnowska. Mam pomysł na propozycję "umowy społecznej", która mogłaby być przedstawiona mieszkańcom otoczenia Tarnowa, zawierającej materialne zachęty do włączenia do miasta. (...)
Oferta inwestycji realizowanych przez miasto i nasze spółki dla jego obrzeży gwarantujących rozwój Tarnowa to kolejny etap przygotowań. "
źródło: http://tarnow.naszemiasto.pl/serwisy/tarnowskie_starcie_wyborcze/ryszard_scigala_po/643642,ryszard-scigala-odpowiada-na-pytanie-czy-granice-tarnowa,id,t.html
Moje pytanie: czy ta oferta inwestycji dla "obrzeży" była kiedykolwiek przedstawiona? Tak się zastanawiam bo minęły ponad 2 lata od tego wywiadu. Czy ktoś coś wie na ten temat? Ta umowa społeczna to rozumiem Karta Miejska. Ale o ofertach inwestycji nic nie słyszałem.
Ryszard Ścigała:
Rozszerzenie miasta nie jest celem samym w sobie, ma służyć udostępnieniu nowych terenów pod inwestycje i objęciu miejscem zamieszkania osoby migrujące na obrzeża Tarnowa.(...)Tarnów wzmacnia swój potencjał jako stolica subregionu i jednym z elementów jest ekspansja terytorialna. Propozycje włączenia całego terytorium gminy Tarnów są obecnie prawnie niemożliwe i trudne do zaakceptowania przez mieszkańców sąsiednich gmin.
(...)na forum Związku Miast Polskich, skupiających miasta, które borykają się z takim samym problemem. Wystąpiłem z propozycją zmian dających możliwość ustawowego włączenia obrzeży do granic administracyjnych aglomeracji takich jak tarnowska. Mam pomysł na propozycję "umowy społecznej", która mogłaby być przedstawiona mieszkańcom otoczenia Tarnowa, zawierającej materialne zachęty do włączenia do miasta. (...)
Oferta inwestycji realizowanych przez miasto i nasze spółki dla jego obrzeży gwarantujących rozwój Tarnowa to kolejny etap przygotowań. "
źródło: http://tarnow.naszemiasto.pl/serwisy/tarnowskie_starcie_wyborcze/ryszard_scigala_po/643642,ryszard-scigala-odpowiada-na-pytanie-czy-granice-tarnowa,id,t.html
Moje pytanie: czy ta oferta inwestycji dla "obrzeży" była kiedykolwiek przedstawiona? Tak się zastanawiam bo minęły ponad 2 lata od tego wywiadu. Czy ktoś coś wie na ten temat? Ta umowa społeczna to rozumiem Karta Miejska. Ale o ofertach inwestycji nic nie słyszałem.
Rewelacja !defekator pisze:Stawiam na pobożne życzenia.Daresh pisze:Patrzę na te plany i zastanawiam się na ile to realne, a na ile tylko pobożne życzenia.
Poszerzenie granic, nowe drogi szybkiego ruchu, farmy fotowoltaiczne...
Zwłaszcza, że do tej pory wszystkie działania i debata o powiekszeniu Tarnowa wygląda mniej więcej tak:
http://youtu.be/F18aSrmrbrc
A tymczasem w gminie Tarnów wyszła nowa gazetka gminna... chyba zaczyna się wojenka. Najpierw na tapetę poszła planowana do włączenia w granice miasta Zawada. Wychodzi na to, że miasto jest be i nie interesuje się mieszkańcami Zawady. Ciekawe jakie argumenty będą użyte w Zbylitowskiej Górze? Poniżej artykuł. Pomija się istotny fakt, że droga przebiega przez teren zamku tarnowskiego i w ogóle nie powinna być nigdy wyasfaltowana a co dopiero dopuszczona do ruchu.
Co ciekawe jest też artykuł o przejęciu remizy w Zgłobicach. Sukces jest odtrąbiony! Chociaż redaktor milczy w sprawie wysokiej kary finansowej, która grozi teraz gminie za złamanie ustaleń darowizny. Był artykuł w Temi na ten temat. Jednym słowem gazetka jak najbardziej "obiektywna". Gdyby wydało ją miasto pewno co po niektórzy nazwali by taki twór "reżymowy"
Fot.: Nowiny Tarnowskiej Gminy nr 2 (121).
Co ciekawe jest też artykuł o przejęciu remizy w Zgłobicach. Sukces jest odtrąbiony! Chociaż redaktor milczy w sprawie wysokiej kary finansowej, która grozi teraz gminie za złamanie ustaleń darowizny. Był artykuł w Temi na ten temat. Jednym słowem gazetka jak najbardziej "obiektywna". Gdyby wydało ją miasto pewno co po niektórzy nazwali by taki twór "reżymowy"
Fot.: Nowiny Tarnowskiej Gminy nr 2 (121).
-
- Rhetor
Patrzyłem na tę gazetkę gminną http://217.117.128.155/nowiny/nowiny_121.pdf i na stronie 14: R.Ś. "pobrzękuje szabelką". Kuba natomiast jest "wizjonerem wielkiego Tarnowa, który uzyskał poparcie rzędu 8,29%". Przeczytać można, że Klikowa chce się odłączyć od miasta. Może da się ją przehandlować za Tarnowiec?
Od Tarnowca mi się trzymać z daleka... Niech Tarnów, uporządkuje Klikową i Krzyż zbuduje mieszkańcom przyzwoite drogi i chodniki, albo po prostu niech posłucha mieszkańców... przynajmniej raz na rok, a nie na wybory... Bo tym mieszkańcom się to należy skoro niektóry przez 30-40 lat mają błotniste lub żwirowe ulice.
Zaraz zaraz... przecież nie potrafi się dziur na głównych drogach załatać...
więc o czym my mówimy w ogóle...
Sam JE RŚ pogrzebał na dobrych kilka jak nie kilkanaście lat ideę poszerzenia, więc jemu podziękujcie
Ciekawe ilu z Was ma możliwość mailowej korespondencji z Waszym włodarzem? Bo ja kilka razy do roku, zbieram i poruszam sprawy ważne dla mojego otoczenia i zawsze dostaję po kilku dniach mail zwrotny z odpowiedzią bezpośrednio od Wójta Kozioła, albo któregoś z zastępców. I to jest właśnie to potwierdzone wpadkami w Krzyżu i w całym mieście, jak mieszkańców Tarnowa ich władza ma "w poważaniu", na zasadzie zagłosuj na nas, a potem delikatnie mówiąc idź sobie i bądź szczęśliwy, bo mamy "prestiż" i kostki z Krakowskiej gratis.
kąśliwie, ale rosyjski klimat mnie do tego nastraja, dobrej nocy na dziś.
Zaraz zaraz... przecież nie potrafi się dziur na głównych drogach załatać...
więc o czym my mówimy w ogóle...
Sam JE RŚ pogrzebał na dobrych kilka jak nie kilkanaście lat ideę poszerzenia, więc jemu podziękujcie
Ciekawe ilu z Was ma możliwość mailowej korespondencji z Waszym włodarzem? Bo ja kilka razy do roku, zbieram i poruszam sprawy ważne dla mojego otoczenia i zawsze dostaję po kilku dniach mail zwrotny z odpowiedzią bezpośrednio od Wójta Kozioła, albo któregoś z zastępców. I to jest właśnie to potwierdzone wpadkami w Krzyżu i w całym mieście, jak mieszkańców Tarnowa ich władza ma "w poważaniu", na zasadzie zagłosuj na nas, a potem delikatnie mówiąc idź sobie i bądź szczęśliwy, bo mamy "prestiż" i kostki z Krakowskiej gratis.
kąśliwie, ale rosyjski klimat mnie do tego nastraja, dobrej nocy na dziś.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
Te dane są po prostu szokujące!!! http://www.rdn.pl/~radiom/rdn/index.php ... e-z-miasta