[ tarnow] Haracz na kościół

Wiadomości "z miasta".
Awatar użytkownika

małopolska2
Archont

Post autor: małopolska2 »

Zdecydowana większość parafian już proboszczowi Dutce odpowiedziała

Matki B. Szkaplerznej - 36,7
Najśw. Serca PJ - 34,1
Niepokalanego Serca Najśw. Marii Panny - 50
bł. Karoliny Kózki - 37
Trójcy Przenajśw. - 41,1
św. Stanisława Kostki - 53,3
św. Józefa - 63,3
Św. Krzyża - 51,8
Dobrego Pasterza - 60,2
NMP Królowej Polski - 56,8
Narodzenia Najświętszej Marii Panny - 62,1
św. Maksymiliana - 56,8
św. Rodziny - 66,4
Miłosierdzia Bożego - 44,1
Św. Krzyża i Filipa Neri - 138,1

Procent uczestniczących we mszach świętych ochrzczonych mieszkańców parafii.
http://tarnow.naszemiasto.pl/artykul/73 ... ,id,t.html
Ciepiela - co dziś zrobiłeś dla Tarnowa?

Awatar użytkownika

sajdak
Archont
Kontakt:

Post autor: sajdak »

stare dane - sądze, że wskaźniki są jeszcze niższe (ogólnie)
...

trix
Rhetor

Post autor: trix »

Jest skan z tym komornikiem, czy nie.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

trix, no oczywiście, że nie. Tłumaczenie się już nawet przegapiłeś.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

trix
Rhetor

Przeczytałem wszystko, ale zapytałem, gdybym coś przeoczył, na wszelki wypadek. Krótko mówiąc fałszywe plotki.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

A ja zapytam czy ktoś słyszał o tym iż probosz D. ma zamiar budować ołtarz do kościoła z jakiegoś drewna (hebanowego czy coś podobnego) za 700 tys ?
Bo takie głosy słysze po osiedlu.
Może ktoś to zdementować albo potwierdzić ?
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

nicniewiem
Obywatel

Post autor: nicniewiem »

nie wiem nic o hebanie ani o ołtarzu bo to nie o ołtarz chodzi tylko o mozaikę na ścianie za ołtarzem, nie wiem z czego, jakieś projekty są na stronie parafii i w kaplicy w kościele,coś wspominał o tym, że to będzie teraz zaczynane i że na to kasa potrzebna, ale skąd ludzie mają aż tyle info to nie wiem

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Mają być potężne figury z drewna lipowego, mozaika. Figury będą różnej wielkości. Of siedmiometrowego Jezusa, do naturalnej wielkości apostołów oraz JP2 i bł. Karoliny.
Ma to kosztować 0,7 mln zł.
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

lll pisze:Po drugie - trzeba też znać umiar - przy odrobinie fantazji można upiększać bez końca.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

kato pisze:Mają być potężne figury z drewna lipowego, mozaika. Figury będą różnej wielkości. Of siedmiometrowego Jezusa, do naturalnej wielkości apostołów oraz JP2 i bł. Karoliny.
Ma to kosztować 0,7 mln zł.
Pewnie wyjdzie z tego niezły kicz - sztuka sakralna w ostatnich latach leży i kwiczy.

Kulfon
Rhetor

Post autor: Kulfon »

kato pisze:Of siedmiometrowego Jezusa, do naturalnej wielkości apostołów oraz JP2 i bł. Karoliny.
Siedem metrów to mało.
kato pisze:Ma to kosztować 0,7 mln zł.
To jest po prostu niesamowite siedemset tysięcy :lol: Jednak proboszcz chce osiągnąć jeszcze mniejszą frekwencje.
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''

trix
Rhetor

defekator pisze:Pewnie wyjdzie z tego niezły kicz - sztuka sakralna w ostatnich latach leży i kwiczy.
Sztuka ogólnie, nie tylko sakralna.

iza
Obywatel

Post autor: iza »

Doliczcie jeszcze koszty pobudowania jak to nazwał" hotelem dla pielgrzymów" oraz salką która będzie miała pomieścić gości weselnych oraz zrobienie stypy (jak ładnie to określił catering tak wcale dużo nie kosztuje,a parafianie będą mieli wszystko na miejscu).
Dochodzi jeszcze salka -bo jak zlikwidują w szkołach religię to nie ma sal na katechizm.Nikt nie chciał się składać na parking ale jak wybudował to dwa są pełne ;) czyli te wszystkie nowości według D są potrzebne.Oczywiście prosił o większe datki.
Jak dla mnie mi się podoba tak jak jest i nie potrzebuje zmian.Z parkingu owszem korzystamy na jazdę na rolkach albo grę w piłkę.Po kolędzie coś tam rzucimy ale bez przesady.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

iza pisze: oraz salką która będzie miała pomieścić gości weselnych oraz zrobienie stypy (jak ładnie to określił catering tak wcale dużo nie kosztuje,a parafianie będą mieli wszystko na miejscu).

To akurat jest całkiem dobry pomysł z tą salką na stypę.

Dorota1975
Rhetor

Post autor: Dorota1975 »

Tylko 700 tys.? :) A budowa pomnika JPII rozliczona?

ODPOWIEDZ