Niszczenie pomnika Transportu do obozu KL Auschwitz
Niszczenie pomnika Transportu do obozu KL Auschwitz
I to wszystko w imię "poprawiania historii".
Jak dla mnie jest to wandalizm, a nie poprawki.
http://www.rdn.pl/~radiom/rdn/index.php ... y-i-dzieci
Jak dla mnie jest to wandalizm, a nie poprawki.
http://www.rdn.pl/~radiom/rdn/index.php ... y-i-dzieci
-
- Proedroj
Zastanawiałem się własnie co oni tam robią. Myślę sobie, obchody się zbliżają, może renowację jakąś robią... Widać pomyliłem się, bo rozkradają ten pomnik. Ja naprawdę nie wiem jak to nazwać
To tak jakby z pomnika ofiar stalinizmu uciąć dwa orły, ponieważ nie zginął tam żaden orzeł... Może czas zaproponować to w magistracie ?
To tak jakby z pomnika ofiar stalinizmu uciąć dwa orły, ponieważ nie zginął tam żaden orzeł... Może czas zaproponować to w magistracie ?
Uważam, że dobrze robią, chociaż rozumiem przeciwną opinię z punktu widzenia dzieła art. Niemcy w ciągu pierwszych kilkunastu miesięcy okupacji w Tarnowie wzięli się nie za Żydów, ale za tych Polaków, którzy mogli im zagrażać (byli wojskowi, legioniści, działacze polityczni i społeczni, harcerze i oczywiście inteligencja). Szczególne nasilenie tej akcji pacyfikacyjnej było w maju 1940 r. To właśnie dla nich zbudowany był pierwotnie KL Auschwitz. Zaplanowana zagłada Żydów rozpoczęła się dopiero w 1942 r. Niedobrze, że ten pomnik wpisuje się teraz przede wszystkim w dzieje Holocaustu, który się jeszcze wtedy nie zaczął. Ciekawe czy przewodnicy wycieczek z Izraela opowiadają przy tym pomniku, że w grupie wywiezionych znalazło się tylko kilka osób pochodzenia żydowskiego, ale aresztowanych za to, że należeli do polskiej inteligencji. Inna rzecz, że brakuje w Tarnowie pomnika albo nawet tablicy upamiętniącej istnienie getta żydowskiego 1942-1943. Powinien stanąć w centrum, na dawnym placu apelowym getta przy ul. Goslara.
-
- Rhetor
-
- Rhetor
Dorota1975 Tablica przy ul. Żydowskiej upamiętnia rzeczywiście tak zwane pierwsze wysiedlenie, ale do tego czasu getto było właściwie tylko dzielnicą żydowską. Nie było tam bram i ogrodzeń, przepustek. Dopiero po tej rzezi w czerwcu 1942 r., która zmniejszyła ilość Żydów w Tarnowie o 20-30% na pomniejszonym obszarze utworzono zamknięte getto z płotem, bramami i strażą we wschodniej części miasta. Potem wraz z ilością mieszkańców stopniowo zmniejszano je, aż został tylko kawałek ul. Szpitalnej do ul. A. Mickiewicza. Ludzie w Tarnowie kojarzą getto raczej z okolicami Starego Miasta.