Remonty ulic w Tarnowie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
Awatar użytkownika

zicc
Prytan

Post autor: zicc »

To co dzieje się na Elektrycznej to skandal! Jechałem wczoraj dość wolno (30-40km/h) bo szybciej się nie da z uwagi na nierówności nawierzchni, i nagle jak wpadłem w dziurę to było tylko Łup! Aż się przestraszyłem że urwałem koło albo coś. Dziura oczywiście szczelnie wypełniona po sam wierzch wodą. Czy do k**** nędzy nie można tej drogi jakoś naprawić? (to pytanie do kogoś z UMT, jeśli tu zaglądają)

Kinimod
Obywatel

Post autor: Kinimod »

Wszystko wskazuje na to, że w Tarnowie nie może być śniegu, mrozu , deszczu. Wszystkie te zjawiska wpływają dodatnio na stan dziur w tarnowskich ulicach.I tu nie pomoże niestety doraźne łatanie...bo efekty widać na niemal każdej ulicy. Najgorsze, że od lat łudzę się, że sytuacja się zmieni, że ktoś coś zauważy...

halford
Rhetor

Post autor: halford »

nie można tej drogi
Nie można tej i nie można innych. To jest ku*** skandal ! Główne ulice w mieście: Słoneczna, Mickiewicza, Nowy Świat, Bernardyńska i wiele innych - wszędzie ogromne dziury, których nikt nawet nie próbuje łatać.

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

Zadania zarządcy drogi (W granicach miast na prawach powiatu zarządcą ruchu na wszystkich drogach publicznych, z wyjątkiem autostrad i dróg ekspresowych, jest prezydent miasta.)

Art. 20. Do zarządcy drogi należy w szczególności:
1) opracowywanie projektów planów rozwoju sieci drogowej oraz bieżące informowanie o tych planach organów właściwych do sporządzania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego;
2) opracowywanie projektów planów finansowania budowy, przebudowy, remontu, utrzymania i ochrony dróg oraz drogowych obiektów inżynierskich;
3) pełnienie funkcji inwestora;
4) utrzymanie nawierzchni drogi, chodników, drogowych obiektów inżynierskich, urządzeń zabezpieczających ruch i innych urządzeń związanych z drogą, z wyjątkiem części pasa drogowego, o których mowa w art. 20f pkt 2.
5) realizacja zadań w zakresie inżynierii ruchu;
6) przygotowanie infrastruktury drogowej dla potrzeb obronnych oraz wykonywanie innych zadań na rzecz obronności kraju;
7) koordynacja robót w pasie drogowym;
8) wydawanie zezwoleń na zajęcie pasa drogowego i zjazdy z dróg oraz pobieranie opłat i kar pieniężnych;
9) prowadzenie ewidencji dróg, obiektów mostowych, tuneli, przepustów i promów oraz udostępnianie ich na żądanie uprawnionym organom;
9a) sporządzanie informacji o drogach publicznych oraz przekazywanie ich Generalnemu Dyrektorowi Dróg Krajowych i Autostrad;
10) przeprowadzanie okresowych kontroli stanu dróg i drogowych obiektów inżynierskich oraz przepraw promowych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wpływu na stan bezpieczeństwa ruchu drogowego;
11) wykonywanie robót interwencyjnych, robót utrzymaniowych i zabezpieczających;
12) przeciwdziałanie niszczeniu dróg przez ich użytkowników;
13) przeciwdziałanie niekorzystnym przeobrażeniom środowiska mogącym powstać lub powstającym w następstwie budowy lub utrzymania dróg;
14) wprowadzanie ograniczeń lub zamykanie dróg i drogowych obiektów inżynierskich dla ruchu oraz wyznaczanie objazdów drogami różnej kategorii, gdy występuje bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa osób lub mienia;
15) dokonywanie okresowych pomiarów ruchu drogowego;
16) utrzymywanie zieleni przydrożnej, w tym sadzenie i usuwanie drzew oraz krzewów;
17) nabywanie nieruchomości pod pasy drogowe dróg publicznych i gospodarowanie nimi w ramach posiadanego prawa do tych nieruchomości;
18) nabywanie nieruchomości innych niż wymienione w pkt 17 na potrzeby zarządzania drogami i gospodarowanie nimi w ramach posiadanego do nich prawa;
19) zarządzanie i utrzymywanie kanałów technologicznych i pobieranie opłat, o których mowa w art. 39 ust. 7.
Art. 20a. Do zarządcy drogi, o którym mowa w art. 19 ust. 2 pkt 1 i 2, należy ponadto budowa, przebudowa, remont i utrzymanie:
1) parkingów przeznaczonych dla postoju pojazdów wykonujących przewozy drogowe, wynikającego z konieczności przestrzegania przepisów o czasie prowadzenia pojazdów oraz przepisów o ograniczeniach i zakazach ruchu drogowego;
2) miejsc wykonywania kontroli ruchu i transportu drogowego, przeznaczonych w szczególności do ważenia pojazdów.
Art. 20b. 1. Do zarządcy drogi należy ponadto instalacja w pasie drogowym stacjonarnych urządzeń rejestrujących, o których mowa w art. 2 pkt 59 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.), obudów na te urządzenia, ich usuwanie oraz utrzymanie zewnętrznej infrastruktury dla zainstalowanych urządzeń.
2. Zarządcy dróg instalują lub usuwają stacjonarne urządzenia rejestrujące lub obudowy na te urządzenia na wniosek Głównego Inspektora Transportu Drogowego lub z inicjatywy własnej, za zgodą Głównego Inspektora Transportu Drogowego.
3. Zadania, o których mowa w ust. 1, są finansowane przez zarządcę drogi.
4. W przypadku dróg zarządzanych przez Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad obowiązki, o których mowa w ust. 1-3, wykonuje Główny Inspektor Transportu Drogowego.
5. Przepisy ust. 1-3 o zarządcy drogi stosuje się odpowiednio do straży gminnych (miejskich) w przypadku urządzeń rejestrujących eksploatowanych przez te straże.
6. W pasie drogowym dróg publicznych zabrania się instalowania, usuwania, a także eksploatowania (bieżącej obsługi) urządzeń rejestrujących lub obudów na te urządzenia przez podmioty inne niż zarządcy dróg, Policja, Inspekcja Transportu Drogowego oraz straże gminne (miejskie).
Art. 20c. 1. Zapewnienie funkcjonowania stacjonarnych urządzeń rejestrujących oraz obudów na te urządzenia, polegające w szczególności na: zakupie, instalacji w pasie drogowym, utrzymaniu i naprawie oraz wynikające z ich bieżącej eksploatacji i obsługi w tym również import danych zarejestrowanych przez te urządzenia oraz montaż urządzeń w zainstalowanych obudowach, należy odpowiednio do:
1) Inspekcji Transportu Drogowego - w przypadku urządzeń zainstalowanych przez Inspekcję Transportu Drogowego lub zarządcę drogi działającego na wniosek Głównego Inspektora Transportu Drogowego oraz w przypadku obudów urządzeń rejestrujących należących do Policji;
2) jednostki samorządu terytorialnego lub straży gminnej (miejskiej) - w pozostałych przypadkach.
2. Zadania, o których mowa w ust. 1, są finansowane odpowiednio przez:
1) Inspekcję Transportu Drogowego z budżetu państwa z części, której dysponentem jest minister właściwy do spraw transportu - w przypadku urządzeń określonych w ust. 1 pkt 1;
2) właściwe jednostki samorządu terytorialnego - w przypadku urządzeń określonych w ust. 1 pkt 2.
Art. 20d. Dochody uzyskane z grzywien nałożonych za naruszenia przepisów ruchu drogowego ujawnione za pomocą urządzeń rejestrujących, jednostki samorządu terytorialnego przeznaczają w całości na finansowanie:
1) zadań inwestycyjnych, modernizacyjnych lub remontowych związanych z siecią drogową;
2) utrzymania i funkcjonowania infrastruktury oraz urządzeń drogowych, w tym na budowę, przebudowę, remont, utrzymanie i ochronę dróg oraz drogowych obiektów inżynierskich;
3) poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego, w tym popularyzację przepisów ruchu drogowego, działalność edukacyjną oraz współpracę w tym zakresie z właściwymi organizacjami społecznymi i instytucjami pozarządowymi.
Art. 20e. Przepisów art. 40 ust. 1 i 3 nie stosuje się do zajęcia pasa drogowego przez Inspekcję Transportu Drogowego w związku z wykonywaniem zadań określonych w art. 20b ust. 4 oraz art. 20c ust. 1 pkt 1.
Art. 20f. Zarządca drogi, o którym mowa w art. 19 ust. 2, jest obowiązany:
1) uwzględniać uchwały rady gminy, w których dla zaspokojenia potrzeb mieszkańców wskazane zostaną wstępne miejsca lokalizacji nowych przystanków komunikacyjnych; o ostatecznej lokalizacji takiego przystanku decyduje zarządca drogi, uwzględniając charakter drogi oraz warunki bezpieczeństwa ruchu drogowego;
2) udostępnić nieodpłatnie gminie na jej wniosek część pasa drogowego w celu budowy, przebudowy i remontu wiat przystankowych lub innych urządzeń służących do obsługi podróżnych.
Art. 21. 1. Zarządca drogi, o którym mowa w art. 19 ust. 2 pkt 2-4 i ust. 5, może wykonywać swoje obowiązki przy pomocy jednostki organizacyjnej będącej zarządem drogi, utworzonej odpowiednio przez sejmik województwa, radę powiatu lub radę gminy. Jeżeli jednostka taka nie została utworzona, zadania zarządu drogi wykonuje zarządca.
1a. Zarządca drogi może upoważnić pracowników odpowiednio: urzędu marszałkowskiego, starostwa, urzędu miasta lub gminy albo pracowników jednostki organizacyjnej będącej zarządem drogi, do załatwiania spraw w jego imieniu, w ustalonym zakresie, a w szczególności do wydawania decyzji administracyjnych.
2. Zarządy dróg mają prawo do:
1) wstępu na grunty przyległe do pasa drogowego, jeżeli jest to niezbędne do wykonywania czynności związanych z utrzymaniem i ochroną dróg;
2) urządzania czasowego przejazdu przez grunty przyległe do pasa drogowego w razie przerwy w komunikacji na drodze;
3) ustawiania na gruntach przyległych do pasa drogowego zasłon przeciwśnieżnych.
3. Właścicielom lub użytkownikom gruntów, którzy ponieśli szkody w wyniku czynności wymienionych w ust. 2, przysługuje odszkodowanie na zasadach określonych w przepisach o gospodarce nieruchomościami.
Art. 22. 1. Zarząd drogi sprawuje nieodpłatny trwały zarząd gruntami w pasie drogowym.
2. Grunty, o których mowa w ust. 1, zarząd drogi może oddawać w najem, dzierżawę albo je użyczać, w drodze umowy, na cele związane z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego, a także na cele związane z potrzebami obsługi użytkowników ruchu. Zarząd drogi może pobierać z tytułu najmu lub dzierżawy opłaty w wysokości ustalonej w umowie. Przepisów art. 43 ust. 2 pkt 3 i art. 85 ust. 1 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2004 r. Nr 261, poz. 2603, z późn. zm.) nie stosuje się.
2a. W przypadku zawarcia umowy o partnerstwie publiczno-prywatnym partner prywatny może otrzymać w najem, dzierżawę albo użyczenie nieruchomości leżące w pasie drogowym, w celu wykonywania działalności gospodarczej.
3. W przypadku nabywania gruntów przeznaczonych pod pas drogowy zarząd drogi może wystąpić z wnioskiem o dokonanie podziału lub scalenia i podziału nieruchomości, zgodnie z przepisami o gospodarce nieruchomościami lub przepisami o scalaniu gruntów.

Awatar użytkownika

Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Chyba czytaja nasze forum bo na al. JP II dziś ładnie łatają dziury :)
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

vertical
Obywatel

Post autor: vertical »

Beaver pisze:dziś ładnie łatają dziury :)
...łatac,łatają ,ale czy ładnie?....widziałem jakby urywek z filmu Barei,no wiecie cos ala MIś
ekipa 3 (trzech) majstrów,jeden oparty o "WIRTGENA"(sprzet cały czas odpalony,no motogodziny muszą sie zgadzac) prowadzi dialog z drugim,który to łopatą wrzuca zdarty asfalt (troche sie chłopina musiał namachac,tozto prawie 3 metry do góry) na STARA w którym to siedzi trzeci z ekipy i zaciąga sie "klubowym".....tak wiec nie bardzo jest sie z czego cieszyc.....takie własnie trzyosobowe GANGI krązą po Tarnowie......tak sobie pomyslałem,ze moze by poprostu zdarli tą górną czesc asfaltu i zostawili,moze by dłuzej bez dziur wytrzymał...echhh :-|

hurricane
Rhetor

Post autor: hurricane »

Proponuję akcję, namówić policję na zamknięcie Elektrycznej z powodów zagrożenia dla zdrowia, życia i mienia. Ulica ta nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa obecnie.

I Ścigałowe "Uwaga Przełomy" nic tu nie pomoże...
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

Jestem za. Albo do Nadzoru budowlanego zgłosić, bo zagraża utratą kontroli nad samochodem i wypadkiem.
29500ml B Rh+... A Ty?

Awatar użytkownika

sajdak
Archont
Kontakt:

Post autor: sajdak »

jechałem w zeszłą sobotę podczas ulewy około południa - wpadłem w cztery dziury pod rząd jadąc odcinkiem od Krzyskiej do Klikowskiej - masakra - nie wiadomo jak je omijać chyba tylko lecąc...taka nawierzchnia na jednej z najbardziej obciążonych dróg - masakra - jeszcze pewno jak zamkną żeby polepić to będzie korek w całym mieście...
...

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Powiem wam, że czytam was i nie wiem co o tym myśleć, jechałem tamtędy przedwczoraj podczas dużego deszczu, kałuże też były spore (miejscami płynęła brązowa rzeka z budowy)... jechałem około 50 km/h i nie wjechałem w żadną dziurę? Tzn dziurę żebym, wpadł, bo drobne odpryski asfaltu czy pęknięcia się nie liczą, owszem, widziałem dwie czy trzy większe po drodze, ale nie wiem jak ich można nie zauważyć. (przypominam, że były spore kałuże, więc argumenty "bo była pod wodą" do mnie nie trafiają)

Awatar użytkownika

angelo
Archont

Post autor: angelo »

LordRuthwen, przejedź od Klikowskiej do Nowodąbrowskiej 30km/h na sucho. Zaręczam, że zmienisz zdanie.
29500ml B Rh+... A Ty?

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Dziś też będę jechał tamtędy ale od góry.

Awatar użytkownika

sajdak
Archont
Kontakt:

Post autor: sajdak »

to że Ty nie wjechałeś nie oznacza że jest zaj*
ja jechałem podczas ulewy - z góry od Krzyskiej - samochody z naprzeciwka trzymały się lini środkowej - więc ja tego bardzo nie mogłem zrobić i wpadałem regularnie co kilkadziesiąt metrów w konkretną dziurę - może jechaleś Kamazem, albo ciągnikiem? to wtedy rozumiem;)
...

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Tak, ciągnik siodłowy Kamaz marki Opel w modelu Corsa :P

Rodowity
Archont

Post autor: Rodowity »

W kilku miejscach w mieście dali lustra żeby bylo lepiej wyjechać, na tych lustrach można sie ładnie przejechać.. pokazują odbicie tak ze pojazd jadący jest dosyc daleko a w rzeczywistości serce w gardle staje po wyjezdzie.

Gdzie można zgłosić zasłonięte przez gałęzie oznakowanie, ktore jest calkowicie zasloniete

ODPOWIEDZ