Śmieciowe migracje się zaczęły

Wiadomości "z miasta".

Autor tematu
imlazy
Thesmothetai

Śmieciowe migracje się zaczę³y

Post autor: imlazy »

Śmieci śmieci... problem.

Na horyzoncie już majaczą podwyżki to i dziwny ruch można przez okno zobaczyć.

Sytuacja obserwowana od kilku tygodni:
Mam ci ja okno w kuchni - ot, wynalazek. Bywa, że obiad jadamy późno, bo i po 17 - 18. Taki los. Jeszcze w lutym kiedy to rozmowy o śmiecio-podwyżkach były w toku którejś niedzieli zaobserwowałem przez okno, jak sąsiad z domku jednorodzinnego który jest w sąsiedztwie naszych bloków drepta po zmroku obładowany worami.
Myślę nic to - pewnie jakiś spacer po śniegu. Okazało się, że wesołek przyniósł śmieci pod naszą altanę smietnikową.
Dziwne to było ale temat olałem.
Po 3 czy 4 tygodniach sąsiad miał pecha bo znowu jego wycieczka zbiegła się z moim obiadem i go zobaczyłem. Po telefonie do administracji okazało się, że to nie pierwszy raz i sąsiedzi już zgłaszali ten problem.

Ale o czym chciałem: po długim weekendzie wyrzucałem śmieci kiedy podjechał nieznany samochód, a jej właściciel wytaszczył z auta 3 wielkie wory ze śmieciami ( na oko po 80 - 120 l ). Na moje pytanie co to i skąd on, bo nie kojarze z osiedla zostałem obrzucony wyzwiskami.
Tego było za wiele: numer zapisany, telefon na SM. Panowie pojawili się o dziwo w kilka minut i przyjęli zgłoszenie.
W dniu dzisiejszym okazało się, że koleś-śmieciowy-podróżnik mieszka na drugim końcu miasta bo do śmiecio-turystyki przyznał się po wezwaniu do SM.

Teraz pytanie:
Czy z ludzi są już takie świnie, że podrzucają swoje śmieci po całym mieście ?,
czy też nadchodzące nowe stawki zmuszają ludzi do takich praktyk.

Dojdzie do tego, że na osiedlach pojawią się monitorowane altany śmietnikowe ;) Idiotyzm.
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

imlazy pisze:Czy z ludzi są już takie świnie, że podrzucają swoje śmieci po całym mieście ?,
No właśnie w założeniu Ustawy, to obecne zasady powodują takie wycieczki. Jak gość będzie musiał zapłacić od liczby mieszkańców swojego domku, to nie będzie wywoził śmieci na osiedla, bo i tak zapłaci - nawet jak będzie miał u siebie pusty kosz.

I ostatnia ciekawostka - jak zawsze, Polaka stać na drogi wywóz:
http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/an ... nie-stawek
Dlaczego w Niemczech jest taniej niż u nas? Bo nie chcą łatać budżetów?

Autor tematu
imlazy
Thesmothetai

Goscinny pisze:
imlazy pisze:Czy z ludzi są już takie świnie, że podrzucają swoje śmieci po całym mieście ?,
No właśnie w założeniu Ustawy, to obecne zasady powodują takie wycieczki. Jak gość będzie musiał zapłacić od liczby mieszkańców swojego domku, to nie będzie wywoził śmieci na osiedla, bo i tak zapłaci - nawet jak będzie miał u siebie pusty kosz.

I ostatnia ciekawostka - jak zawsze, Polaka stać na drogi wywóz:
http://regiodom.pl/portal/wiadomosci/an ... nie-stawek
Dlaczego w Niemczech jest taniej niż u nas? Bo nie chcą łatać budżetów?
U nich wiele rzeczy jest taniej. Nie tylko to. Polska wbrew temu co sobie sami niektórzy wmawiają to cholernie drogi administracyjnie kraj.
Biznesowo też nie jest tanio bo koszty jakimi obarcza się firmy też są 'dzikie'.

Co do śmiecio-turystów. Problem w tym, że poza standardowymi śmieciami pojawiają się te z większego sprzątania. Nie mówię o budowlanych z remontu, bo to łatwo zauważyć i większość ludzi mimo wszystko pamięta o zamówieniu jakiegoś pojemnika na gruz i odpadki budowlane. Chodzi o większe sprzątanie w domu, gdzie niektórym pojawiają się duże ilości śmieci. Teraz takie włąśnie odpadki najczęściej traktowane są jak kukułcze jajo i podrzucane są gdzieś-komuś.
Im Lazy and I like it

Boruta
Archont

Post autor: Boruta »

imlazy pisze:Czy z ludzi są już takie świnie, że podrzucają swoje śmieci po całym mieście ?
Tak, podrzucają gdzie się da. Pod moim blokiem takich incydentów było tyle, że nie jestem ich w stanie policzyć. Mieszkańcy domów przy Do Prochowni, właściciel osiedlowego sklepu i różni podmiejscy "turyści" korzystający z okazji. Wszyscy tak biedni, że nie stać ich na uczciwe zapłacenie za wywóz :-/ To jednak jest ten mniej szkodliwy gatunek ludzkich świń, gorsi są ci śmiecący w polach i lasach. Dla tego durego ludu już nie ma ratunku, większości to nie przeszkadza, gminy mają to gdzieś, chyba już nic się nie zmieni w tym temacie.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Boruta pisze:To jednak jest ten mniej szkodliwy gatunek ludzkich świń, gorsi są ci śmiecący w polach i lasach. Dla tego durego ludu już nie ma ratunku, większości to nie przeszkadza, gminy mają to gdzieś, chyba już nic się nie zmieni w tym temacie.
A czy przypadkiem po nowej ustawie właścicielem tych śmieci w polach i lasach nie będzie gmina i czy gmina nie będzie miała obowiązku ich sprzątnąć?

Awatar użytkownika

bella swan
Proedroj

Post autor: bella swan »

No Neapol mamy i cammora wkrótce zacznie działać.

Aszka
Obywatel

Post autor: Aszka »

Kwestię nielegalnego podrzucania śmieci w osiedlowych wiatach śmietnikowych znakomicie rozwiązuje zamykanie wiat na klucz. W poprzednim miejscu pracy (rejon ul. Długiej) wiata ze śmieciami była zamykana. Było to troszkę uciążliwe, ale szło się przyzwyczaić. Natomiast w 100% rozwiązywało problem podrzucania śmieci. Teraz mam do czynienia z niezamykaną wiatą na Os. Zielonym. Też parę razy widziałam, jak śmieci są "podwożone". I oczywiście, nawet dwa razy dziennie są przeglądane przez panów od puszek i innych atrakcji.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Taaa, mam zamykaną wiatę... i wielką górę śmieci obok niej.

Autor tematu
imlazy
Thesmothetai

Aszka pisze:Kwestię nielegalnego podrzucania śmieci w osiedlowych wiatach śmietnikowych znakomicie rozwiązuje zamykanie wiat na klucz. W poprzednim miejscu pracy (rejon ul. Długiej) wiata ze śmieciami była zamykana. Było to troszkę uciążliwe, ale szło się przyzwyczaić. Natomiast w 100% rozwiązywało problem podrzucania śmieci. Teraz mam do czynienia z niezamykaną wiatą na Os. Zielonym. Też parę razy widziałam, jak śmieci są "podwożone". I oczywiście, nawet dwa razy dziennie są przeglądane przez panów od puszek i innych atrakcji.
Zamykanie nic nie daje - mówię o śmieciach podrzucanych pod wiatę, w sensie obok drzwi wiaty czy gdziekolwiek obok.
Panowie wywożący wywiozą i to, problem w tym, że liczone to jest do naszych śmieci a taki śmiecio-turysta czuje się cwańszy i mądrzejszy od innych.

Chore jest to, że niedługo będziemy zmuszeni nakleić na wiacie informację o tym, że to WIATA I JEJ OKOLICE są monitorowane.
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

imlazy pisze:że niedługo będziemy zmuszeni nakleić na wiacie informację o tym
Dlaczego? Przecież będziecie płacić za wywóz od osoby, a nie od ilości śmieci.

Autor tematu
imlazy
Thesmothetai

Goscinny pisze:
imlazy pisze:że niedługo będziemy zmuszeni nakleić na wiacie informację o tym
Dlaczego? Przecież będziecie płacić za wywóz od osoby, a nie od ilości śmieci.
A co to zmieni ? Poza tym, że będę płacił więcej ? Ludzie nadal będą wywalali śmieci i podrzucali.
Nie to, żebym narzekał, ale ostatnio większość cudownych reform i rewolucyjnych zmian wychodzi tak, że wszystko działa tak sobie albo gorzej ;)

Oczywiście wierzę w cuda i liczę na pozytywne zmiany.
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

imlazy, ale po tych zmianach bez względu czy podrzucą śmieci czy nie - oni zapłacą tak samo. W tej chwili podrzucają, bo dzięki temu sami nie płacą.

Autor tematu
imlazy
Thesmothetai

Goscinny pisze:imlazy, ale po tych zmianach bez względu czy podrzucą śmieci czy nie - oni zapłacą tak samo. W tej chwili podrzucają, bo dzięki temu sami nie płacą.
OK. Zapłacić zapłacą ja jednak poczekam z radością ;)
Samo płacenie zapewne nie zmieni nawyków i wycieczek ze śmieciami.

A jak wygląda kwestia nadprogramowych śmieci ? Np. klient domku wygenerował w danym tygodniu dodatkowe 3 duże worki ze śmiaciami ( wyrzuca stare ciuchy, papiery, czyści piwnice itp. ). Czy musi za to zapłacić ekstra ? Bo jesli tak, to nadal nie załatwi to wycieczek. Jeśli takie nadprogramowe śmieci są bezpłatnie odebrane to jest ok.

Sam jeszcze nie przełknąłem reformy śmieciowej i idących z nią podwyżek, nadal nie kumam dlaczego u nas jest drożej niż w innych rejonach kraju/EU.
Im Lazy and I like it

Miłek
Prytan

Post autor: Miłek »

Goscinny pisze:imlazy, ale po tych zmianach bez względu czy podrzucą śmieci czy nie - oni zapłacą tak samo. W tej chwili podrzucają, bo dzięki temu sami nie płacą.
Ty dalej swoje - a ja nadal uważam że nie zapłacą skoro nie płacili do tej pory.
Nie było ich w systemie i nadal nie ma - przynajmniej obecnie, może potem to uszczelnią. Deklaracje dostarczono tylko pod adresy które aktualnie maja umowy na wywóz śmieci. Tam gdzie nie ma umowy nie wysłano deklaracji, więc nagle ci ludzie nie rzucą się do ich składania.

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

a za niezłożenie deklaracji w terminie nie groziła aby jakaś sankcja finansowa?
bo jak tak, to zaraz w ramach walki z bezrobociem potworzą się stanowiska referentów porównujących bazy adresowe z bazami deklaracjowymi
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

ODPOWIEDZ