World of Tanks

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor tematu
defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

wadas pisze: Bajka ;) w dwea tygodnie zrobiłem IS-Is8 a za kilka dni iS7 ;D - tylko mam poważne obawy czy ten IS7 jest teraz coś wart, jakoś widząc potyczki to amerykańskie E110E5 go jedzie, a E100 jednym strzałem zabiera 50% hp. Więc nie wiem czy warto tym grać ?
Solidny czołg. Co prawda nie wymiata już tak jak kiedyś ale swoje idzie nim ugrać. Na klanówkach wciąż stanowi trzon składu na rusha - a to o czymś świadczy.
Trzeba tylko pamiętać o nietypowym skosowaniu - ale is3 i is8 powinny do tego przyzwyczaić.

PS: zdążysz go zrobić w ciągu następnych 5 dni? Wbrew pozorom 10 wbija się dość wolno.

wadas
Prytan

Post autor: wadas »

defekator pisze: Trzeba tylko pamiętać o nietypowym skosowaniu - ale is3 i is8 powinny do tego przyzwyczaić.

Grałeś może IS3? Generalnie ten czołg wymyka się spod wszystkich wypracowanych schematów, kątowanie na nim to odsłanianie przedniej płyty i dzięki temu łatwiej go trafić (jak widzę IS3 stającego do mnie pod kątem to wiem, że będzie pewny hit bez rykoszetu) z doświadczenia na tym czołgu doszedłem do wniosku, że najlepiej sprawdza się tzw tańczenie, czy jazda do przodu z nieustannym ruchem wężykiem.

A za informacje o Is7 dzięki, ale pewnie nie będę nim dużo grał, skoro to samo mogę zdziałać na IS8 :) Nie mam clanu, gram totalnie dla przyjemności.

Awatar użytkownika

Autor tematu
defekator
Rhetor

IS3 jak i IS8 i IS7 musisz kątować nieco mniej niż resztę. Tak gdzieś 5-10 stopni do lufy przeciwnika.
Przy 30 stopniowym kącie te boczne płyty znajdują się pod kątem prostym i bez problemu można je przebić. Tak czy siak nie lubię przeciw nimi grać - jak widzę e-75 czy e-100 wiem, że w brzuszek siądzie 8 strzałów na 10. A z ISami nigdy nie wiadomo.

Ale zasadniczo po wprowadzeniu czołgów z wysoką penetracją tą linią trzeba grać raczej jak ciężkimi medami bo "dziubki" nie sprawdzają się już tak jak dawniej.

Teraz gram głównie brytyjskimi TDkami 9 i 10 tieru, dają masę radochy z gry. Chociaż FV215 183 jest strasznie losowy. Nigdy nie wiesz czy siądzie za 2200 czy za 300 dmg :)

A za informacje o Is7 dzięki, ale pewnie nie będę nim dużo grał, skoro to samo mogę zdziałać na IS8 :) Nie mam clanu, gram totalnie dla przyjemności.
Ale w klanie jest jeszcze więcej przyjemności. Nie mówię tu o klanach "pro" bo to faktycznie dla osób co życia nie mają, ale o takich normalnych. Ostatnio grając w 8 na klanówce rozwaliliśmy przeciwnika wynikiem 15:2 :D

PS. Szykujcie się na bardzo duży rebalans w patchu 8.6. ;)

wadas
Prytan

defekator pisze: PS. Szykujcie się na bardzo duży rebalans w patchu 8.6. ;)

Może Is7 będzie po 8.6 pacynką do bicia i dlatego te promocje ;) Ludzie wydają kasę na PA by szybko wbić IS'y a tu zonk, będzie trzeba przenosić się na chinoli lub anglików ;)

wadas
Prytan

defekator pisze: Teraz gram głównie brytyjskimi TDkami 9 i 10 tieru, dają masę radochy z gry. Chociaż FV215 183 jest strasznie losowy. Nigdy nie wiesz czy siądzie za 2200 czy za 300 dmg :)

Grałem nim na test serverze i średnio mi się podobał. Niby kosmiczny power, aczkolwiek jak ogarnięty wróg to wykorzysta te 30 sekund przeładowania i strzeli 3 razy ;) Już bardziej podoba mi się Obj 268.

Awatar użytkownika

Autor tematu
defekator
Rhetor

O IS7 bym się nie martwił. To ruski czołg a te nerfa nie dostają. Prędzej spodziewałbym się lekkiego buffa.

Co do TD brytyjskich to ten 10 tieru jest do zabawy. Prawdziwym wymiataczem jest tortois. Jeden z najlepszych pojazdów w grze. Cieszę się nim zanim go nie osłabią - bo o nerfa aż się prosi.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Na ostatnich CW w jakie miałem okazję grać pewien IS-7 miał niebywałego pecha - trafiłem go w skład amunicji przez prawie całą mapę i był łaskaw zejść ze 100% HP do 0 :)
Się chłopaki cieszyły :)
No i stało się - Su-14 kupiona (zbadanego mam obiekta za nią, ale Su-8 po prostu lepiej mi się gra), w przypływie szaleństwa zamieniłem też AMX 13 75 na 13 90.

Awatar użytkownika

Autor tematu
defekator
Rhetor

http://forum.worldoftanks.eu/index.php? ... athmod061/

Świetny celownik - przydaje się zwłaszcza na TDkach.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ciekawy, jednak ja gram ze standardowym, tylko rozszerzonym o zoom x4 - i to by było na tyle modów jakie mam :)

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

Chyba czas wrócić do WoTa po 4ro miesięcznej przerwie na DayZ.

Kiedy można się spodziewać 8.6 ?
Im Lazy and I like it

Awatar użytkownika

Autor tematu
defekator
Rhetor

Druga połowa czerwca.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

wadas
Prytan

defekator pisze:http://forum.worldoftanks.eu/index.php? ... athmod061/

Świetny celownik - przydaje się zwłaszcza na TDkach.
Podejrzewam, że ten mod jest nielegalny, albo będzie nielegalny za jakiś czas, ze względu na potężnego zoom hacka który w nim w nim zainplantowany. Można sobie dzięki temu oddalić kamerę i zrobić widok RTS ;)

wadas
Prytan

Dziwne to forum, że nie można edytować swoich postów (a nawet usuwać) po upłycwie kilku godzin. Celownik który nam zaproponowałeś jest fajny, ale nie w pełni spełnia moje oczekiwania. Częśc rzeczy mi się podoba, a inna jest wręcz denerwująca.

Zostawiłbym:
zoom hacka
tą mapkę po naciśnięciu ctrl, była świetna.

Niestety celownik jest mało czytelny dla mnie, dużo bardziej podoba mi się ten:
http://scoobany.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=1551

- bardziej czytelny (te niebieskie kolory i ten pasek nad amunicją mnie dobijały!)
- bardziej celny (nie wiem dlaczego, ale z tym Twoim ciągle mi pociski leciały poda obrys koła)

Awatar użytkownika

Autor tematu
defekator
Rhetor

Z tego co czytałem mod jest legalny - co do zooma jest ok - nie jest legalna free camera mod - który umożliwia płynne poruszanie po całej mapie. Zresztą można go wyłączyć w plikach konfiguracyjnych. Ale na wszelki wypadek sprawdzę jak tam ustawić zwykłego powiększonego zooma bez widoku na całą mape.

Co do powiększanej mapy ctrl to masz to tutaj jako osobny mod.
http://forum.worldoftanks.eu/index.php? ... gen-2-85g/

Tylko przeczytaj uważnie bo tam jeden plik musi być nie w folderze 0.8.5 ale bezpośrednio w folderze res_mods.

Jeżeli chodzi o celownik to faktycznie do czytelności musiałem się przyzwyczaić ale przekonały mnie do niego dwie rzeczy. Pierwsza to, że pokazuje szanse na wykrycie czołgu przez przeciwnika gdy do niego strzelamy. Druga to kalkulacja efektywnej grubości pancerza dla naszego czołgu.
Zresztą możesz się pobawić i skopiować z celownika scoobanego (tak na prawdę to lekko zmodyfikowany Jimbo) plik crossair_panel_arcade. A zostawić pliki od celownika artyleryjskiego i resztą. Będziesz miał zielony celownik połączony z funkcjonalnością tego, który wkleiłem.

Awatar użytkownika

Autor tematu
defekator
Rhetor

Nowe informacje o zmianach.
http://ftr-wot.blogspot.cz/2013/05/086- ... anics.html
Tak w skrócie:

1)Zmiana kalkulacji celności. Znacznie mniej strzałów będzie lądowało na krawędziach celownika, mniej strzałów pójdzie też w środek. Zasadnioczo działa powinny być bardziej przewidywalne. Częściej będzie można trafić mniej więcej tam gdzie faktycznie celujemy, chociaż nie bezpośrednio w sam środek celownika tylko niedaleko niego. Łatwiej będzie snajpić z daleka, ciężej będzie trafiać w małe weekspoty. Nerf celności dla altylerii spowodowany jest tym aby uniknąć efektu buffa i skompensować ten efekt. I faktycznie teraz strzelając artą znacznie rzadziej pocisk polecni nam na sam skraj mijając cel o kilkanaście metrów, ale też rzadziej będziemy trafiać bezpośrednio. Jednym słowem więcej obrażeń od splasha mniej od bezpośrednich trafień. Pociski AP na arcie będą mniej przydatne. (dokładny opis w linku). Niektóre arty takie jak T92 zyskają inne takie jak ruskie stracą.

2)Zmiana działania pocisków HEAT. Będą one miały możliwość rykoszetów. Przy przebiciu będą traciły 5% wartości penetracji na każde 10cm przebitego pancerza. (tak na moje oko będą one mniej skuteczne przeciw pojazdom ze spaced armor)

3)Nowe przeliczanie kamuflażu. Teraz jest tak, że bonus do ukrywania z siatki i umiejętności mnoży się przez współczynnik kamuflażu danego czołgu. Czyli jak jakiś czołg ma słaby współczynnik to ta siatka i perki nie wiele dają. Teraz ten bonus będzie się do niego dodawał. Siatka i kamuflaż na takim JagE-100 będą miały wreszcie sens. Aby to skompensować współczynnik kamuflażu dla krzaków i powalonych drzew zostanie zmniejszony.

4) Koniec kar w XP dla TD oraz arty. Obecnie TDdostaje o 1/3 mniej XP niż zwykły czołg a arta o połowę mniej. Teraz będzie po równo.
Bardzo dobra zmiana - wyekspienie nowej arty zajmie mniej bitew niż obecnie a to oznacza mniej arty w grze. Skutek uboczny: przwiduję masowy wysyp arty-party w przypadku konkursów WG w którym trzeba zdobyć najwięcej expa w jakiejś kategorii. Chyba, że wprowadzą osobną kategorię konkursową właśnie dla SPG. Jak ktoś nie ma Asa pancernego na jakiejś arcie to proponuję mu też pograć nią zaraz po wprowadzeniu patcha ;)

5) Jeżeli postawimy przeciwnika na gąskach a nasza drużyna zada mu obrażenia dostaniemy dodatkowe xp i kredyty na zasadzie podobnej do tej jak w przypadku obrażeń zadanych celom, które wyspotowaliśmy (nie ma dokładnych wyliczeń jaki to będzie bonus)

Ogólnie zmiany te mi się podobają.

Dodatkowo wszystkie 10 tiery czołgów ciężkich oprócz niemieckich dostaną -10 do penetracji. Niektóre TD też.

ODPOWIEDZ