Remont Krakowskiej
sander, cena maksimum 50% punktacji, następnie doświadczenie w podobnych budowach, ilość lat gwarancji, gotowość do zamrożenia wypłaty części wynagrodzenia akonto późniejszej gwarancji (czyli płatność w ratach - inwestycja przeżyje kolejny rok bez uszczerbku - wypłacamy kolejną transzę - oczywiście to były by kwoty stanowiące ogółem 10-15% całkowitych kosztów), możliwości firmy - wywalamy na starcie firmę, której jedynym sprzętem jest biurko.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
ad2222 pisze: wywalamy na starcie firmę, której jedynym sprzętem jest biurko.
Jeżeli ta firma spełniła by poprzednie kryteria to jej wywalanie nie było by konieczne, bo oznaczałoby, że dobiera sobie solidnych podwykonawców
Oczywiście jakiś tam solidny kapitał powinna mieć aby w razie czego było z czego ściągać ewentualne odszkodowania.
-
- Rhetor
Mam pytanie do osoby dobrze ogarniającej ustawę o zamówieniach publicznych.
Czy ustawa o zamówieniach publicznych daje możliwość zlecenia firmie X wykonania zadania (drogiego np: taka Krakowska) z pominięciem procedury przetargowej?
Jeśli tak to czy Prezydent Miasta jest władny podjąć taką decyzję?
Interesuje mnie co mówi prawo a nie co pan czesio myśli
Czy ustawa o zamówieniach publicznych daje możliwość zlecenia firmie X wykonania zadania (drogiego np: taka Krakowska) z pominięciem procedury przetargowej?
Jeśli tak to czy Prezydent Miasta jest władny podjąć taką decyzję?
Interesuje mnie co mówi prawo a nie co pan czesio myśli
-
- Rhetor
Ad nie o tym teraz.
Ustawa o zamówienia publicznych była wątkiem pobocznym rozmowy na inny temat.
Mój kolega prowadzi firmę X, wspominał, że wczytał się w treść ustawy i mówił, że ta daje takie możliwości zlecenia zadania bez ogłaszania przetargu. Jak jakiś czas będę się z nim widział to zapytam o szczegóły.
Zły kontekst ale tam się dało to zrobić bez przetargu.
1. Link 1
2. link 2 - duża inwestycja
PS
Co do skate-parku jestem przygotowany merytorycznie i wiem jak zrobić tak żeby pan kazio - znajomy królika, przyglądał się z boku i uczył się jak efektywnie, dobrze wydaję się 1,8 mln na realizację inwestycji promiejskiej.
Ustawa o zamówienia publicznych była wątkiem pobocznym rozmowy na inny temat.
Mój kolega prowadzi firmę X, wspominał, że wczytał się w treść ustawy i mówił, że ta daje takie możliwości zlecenia zadania bez ogłaszania przetargu. Jak jakiś czas będę się z nim widział to zapytam o szczegóły.
Zły kontekst ale tam się dało to zrobić bez przetargu.
1. Link 1
2. link 2 - duża inwestycja
PS
Co do skate-parku jestem przygotowany merytorycznie i wiem jak zrobić tak żeby pan kazio - znajomy królika, przyglądał się z boku i uczył się jak efektywnie, dobrze wydaję się 1,8 mln na realizację inwestycji promiejskiej.
-
- Rhetor
Dwóch na jednego – pytania o miasto #1
Kompensata strat, różnica ceny, zero tolerancji dla bylejakości.
Dwóch na jednego – pytania o miasto #2
6:55 „... i na pewno mój zastępca odpowiadający za tą sprawę doprowadzi do offsetu na rzecz miasta...” - Ryszard Ścigała Prezydent Miasta Tarnowa
Ktoś coś wie co powstanie w ramach tego offestu?
Kompensata strat, różnica ceny, zero tolerancji dla bylejakości.
Dwóch na jednego – pytania o miasto #2
6:55 „... i na pewno mój zastępca odpowiadający za tą sprawę doprowadzi do offsetu na rzecz miasta...” - Ryszard Ścigała Prezydent Miasta Tarnowa
Ktoś coś wie co powstanie w ramach tego offestu?
-
- Rhetor
-
- Thesmothetai
Fajna.
Się nawet komentować nie chce.
Teraz będą ekspertyzy. Później te ekspertyzy będą analizowane, później zgodnie z przepisami będą się wymieniać pisemkami o tym, że dziury są i że trzeba je naprawić.
A zakończy się pewnie jak na Modlinie Miało być 7 dni na naprawy, zrobiło się pół roku z wymianą pasa
Firma pewnie dojdzie do wniosku, że kostkę trzeba zdjąc i położyć na nowo. Zablokują Krakowską na kolejne x-miesięcy.
W tym czasie odradzający się handel zdechnie całkowicie.
Taki czarny humor przed wizytą Panów Prezydentów.
Im Lazy and I like it
-
- Rhetor
Prorok jaki, czy co...imlazy pisze: kostkę trzeba zdjąc i położyć na nowo
http://www.youtube.com/watch?v=EJcatLv- ... r_embedded
Odnośnie Krakowskiej jest jeszcze jedna sprawa. Projekt jest dofinansowany ze środków unijnych, z tego samego programu co rozbudowa PWSZ. W przypadku basenu na PWSZ nie ma możliwości udostępnienia go mieszkańcom ponieważ obiekt nie może przynosić zysków. Natomiast na krakowskiej pobierane są opłaty parkingowe i nie ma z tym najmniejszego problemu. Więc ja się pytam jaka jest różnica między parkingiem a basenem. Wysłałem zapytanie do pana Henryka, poczekam parę dni na odpowiedź, a jeśli jej nie uzyskam to zapytam w Departamencie Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Może ktoś mi to wyjaśni.