Remont Krakowskiej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

sander, cena maksimum 50% punktacji, następnie doświadczenie w podobnych budowach, ilość lat gwarancji, gotowość do zamrożenia wypłaty części wynagrodzenia akonto późniejszej gwarancji (czyli płatność w ratach - inwestycja przeżyje kolejny rok bez uszczerbku - wypłacamy kolejną transzę - oczywiście to były by kwoty stanowiące ogółem 10-15% całkowitych kosztów), możliwości firmy - wywalamy na starcie firmę, której jedynym sprzętem jest biurko.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

ad2222 pisze: wywalamy na starcie firmę, której jedynym sprzętem jest biurko.

Jeżeli ta firma spełniła by poprzednie kryteria to jej wywalanie nie było by konieczne, bo oznaczałoby, że dobiera sobie solidnych podwykonawców ;)
Oczywiście jakiś tam solidny kapitał powinna mieć aby w razie czego było z czego ściągać ewentualne odszkodowania.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Post autor: Dominik_PCH »

Mam pytanie do osoby dobrze ogarniającej ustawę o zamówieniach publicznych.
Czy ustawa o zamówieniach publicznych daje możliwość zlecenia firmie X wykonania zadania (drogiego np: taka Krakowska) z pominięciem procedury przetargowej?

Jeśli tak to czy Prezydent Miasta jest władny podjąć taką decyzję?

Interesuje mnie co mówi prawo a nie co pan czesio myśli :)

pankowal
Archont

Post autor: pankowal »

Nie daje.
Można w istotnych warunkach zamówienia określić , że dyrektor firmy ma się nazywać Kowalski Sebastian.
Poszukaj ustawy o zamówieniach publicznych i będziesz wiedział.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Dominik_PCH, Niestety, nawet jak Twój skejtpark wygra głosowanie, to zrobi go najtańsza firma, ergo - będzie po roku wyglądał jak ul. Krakowska :( Za to rezydent będzie się cieszył z oszczędności!
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Ad nie o tym teraz.
Ustawa o zamówienia publicznych była wątkiem pobocznym rozmowy na inny temat.
Mój kolega prowadzi firmę X, wspominał, że wczytał się w treść ustawy i mówił, że ta daje takie możliwości zlecenia zadania bez ogłaszania przetargu. Jak jakiś czas będę się z nim widział to zapytam o szczegóły.

Zły kontekst ale tam się dało to zrobić bez przetargu.
1. Link 1

2. link 2 - duża inwestycja

PS
Co do skate-parku jestem przygotowany merytorycznie i wiem jak zrobić tak żeby pan kazio - znajomy królika, przyglądał się z boku i uczył się jak efektywnie, dobrze wydaję się 1,8 mln na realizację inwestycji promiejskiej.

Awatar użytkownika

Dominik_PCH
Rhetor

Dwóch na jednego – pytania o miasto #1
Kompensata strat, różnica ceny, zero tolerancji dla bylejakości.

Dwóch na jednego – pytania o miasto #2
6:55 „... i na pewno mój zastępca odpowiadający za tą sprawę doprowadzi do offsetu na rzecz miasta...” - Ryszard Ścigała Prezydent Miasta Tarnowa

Ktoś coś wie co powstanie w ramach tego offestu? :)

MST wónraT
Rhetor

Post autor: MST wónraT »

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

:)
Fajna.
Się nawet komentować nie chce.

Teraz będą ekspertyzy. Później te ekspertyzy będą analizowane, później zgodnie z przepisami będą się wymieniać pisemkami o tym, że dziury są i że trzeba je naprawić.
A zakończy się pewnie jak na Modlinie ;) Miało być 7 dni na naprawy, zrobiło się pół roku z wymianą pasa :)

Firma pewnie dojdzie do wniosku, że kostkę trzeba zdjąc i położyć na nowo. Zablokują Krakowską na kolejne x-miesięcy.
W tym czasie odradzający się handel zdechnie całkowicie.

Taki czarny humor przed wizytą Panów Prezydentów.
Im Lazy and I like it

MST wónraT
Rhetor

Post autor: MST wónraT »

imlazy pisze: kostkę trzeba zdjąc i położyć na nowo
Prorok jaki, czy co...

Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=EJcatLv- ... r_embedded

Awatar użytkownika

lll
Rhetor

Post autor: lll »

2:23 - Pani zaparkowała po katalońsku na zakazie

Kulfon
Rhetor

Post autor: Kulfon »

Jak zwykle Pan Henryk niewinny czego można się spodziewać :lol:
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''

MTar
Proedroj

Post autor: MTar »

Odnośnie Krakowskiej jest jeszcze jedna sprawa. Projekt jest dofinansowany ze środków unijnych, z tego samego programu co rozbudowa PWSZ. W przypadku basenu na PWSZ nie ma możliwości udostępnienia go mieszkańcom ponieważ obiekt nie może przynosić zysków. Natomiast na krakowskiej pobierane są opłaty parkingowe i nie ma z tym najmniejszego problemu. Więc ja się pytam jaka jest różnica między parkingiem a basenem. Wysłałem zapytanie do pana Henryka, poczekam parę dni na odpowiedź, a jeśli jej nie uzyskam to zapytam w Departamencie Funduszy Europejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego. Może ktoś mi to wyjaśni.

Kirk
Archont

Post autor: Kirk »

MTar, nie wiem czy to dobrze interpretuję, ale być może chodzi o to, że to nie była inwestycja budowy nowej drogi od zera, tak jak np. autostrada A4 (i brak opłat), lecz remont już istniejącej.

ODPOWIEDZ