Info-net - jakieś opinie?

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

polus
Obywatel

Post autor: polus »

Chodzi o megabity.

Awatar użytkownika

pb
Rhetor

Post autor: pb »

Ja jestem klientem Infonetu i generalnie nie narzekam, u mnie działa raczej dobrze. Ale nie wykluczam też zmiany dostawcy internetu, stąd moje pytanie: jakie są koszty zainstalowania urządzeń opisanych przez polusa i korzystania z internetu (znaczy abonament, limity itp.)? Jakie są opcje?

polus
Obywatel

Miałem następujące koszty:
1) abonament - 59 zł brutto (limit 20 GB)
2) router - 95 zł brutto
3) antena kierunkowa - 120 zł brutto

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

polus, modem dostałeś w ramach abo, tak? A nie wiesz może, ile kosztuje taki modem bez abonamentu?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

polus
Obywatel

Ja mam modem Huawei E173 z wyjściem na antenę zewnętrzną, dostałem w ramach abonamentu. Na allegro są takie za 90 zł.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

polus, ile płacisz (płaciłbyś) za przekroczenie 20gb limitu? I czy masz jakiś licznik do tego limitu?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Nie wiem jak jest w Play, ale w T-mobile po przekroczeniu limitu po prostu ci obcinają szybkość do 16kbs i nic nie doliczają.

polus
Obywatel

W Play też obcinają transfer. Licznik jest gdzieś na stronie, nie wiem, bo się nawet nie zbliżam do limitu. Nie ściągam dużych ilości danych, dodatkowym obciążeniem są jedynie telefony stacjonarne na tym samym łączu.

Labudu
Prytan

Post autor: Labudu »

Jak postanowiłem zaryzykować. Wypowiedziałem rozmowę z Faith-netem i po zastanowieniu udałem się do info-netu. Powiedzieli że przyjadą gdzieś za 3 tygodnie, bo raczej wcześniej nie dadzą rady. Jednak przyjechali po niecałych 2 tygodniach założyli sprzęt i kazali przyjechać następnego dnia na krakowską w celu podpisania umowy. Wieczorem na speedtescie miałem 27mb(w sumie download + upload) a predkość miałem mieć do 8mb. Pobieranie pliku odbywało się z prędkością 1,6mb/s co na radiówke moim zdaniem kosmos. Po podpisaniu umowy sprowadzlili mnie na ziemie ograniczając prędkość do 8, zazwyczaj było jakieś 7,5.
Postanowiłem rozesłać sygnał na sieć wifi i teraz mam na speedtescie od 5 do 8mb, w momencie gdy niemal ciągle są podpięte 4 kompy do sieci, do tego dość często coś się pobiera. Reasumując w trakcie największych przeciążeń poniżej 3,5 raczej nie spadło. Dziś zdarzyła się przerwa 10minut, wcześniej jedna nieprzekraczająca 1 minuty. Najwazniejsze że w weekendowy wieczór nie muszę czekać na załadowanie strony, ładuje się wtedy niemal natychmiast.
Porównując do Faith-netu w którym miałem 2mb i wieczorami niemal nie dało się stron przeglądać zdecydowanie polecam zmienić na info-net. Nie mówię o prędkości powiedzmy o 5 rano w trakcie gdy nie ma przeciążen bo to już róznica transfery 2 a 8 jest znaczna, ale przez cały czas można spokojnie strony przeglądać i coś pobrać, transfer przy pobieraniu wieczorami ok 300-400kb/s, mając nadajnik ok 500metrów od domu(tyle samo odległosci co od faith, gdzie tam prędkość nigdy 150kb/s nie przekraczała raczej).
Jak dla mnie internet mobilny nie wchodzi w grę ze względu na ograniczenia transferu po iliuś tam GB, natomiast kabla w Zawadzie dobrego nie ma a TP, pobiera opłatę gdy ktoś nie ma telefonu. Poza tym w mojej odległości u sąsiadów transfer kablem rzadko 3 mega przekracza(w nocy jest nawet 6mb).
Reasumując jak na razie z Info-netu jestem zadowolony
2250ml 0 Rh+

bart11
Archont

Post autor: bart11 »

Odgrzewam temat.
----
Zdecydowanie NIE POlecam - nie wiem jak w innych opcjach, ale wersja W3 jest dramatyczna. Obcięcie ruchu na poziomie konfigurowania proxy przez klientów jest bardzo nieeleganckie. O ile jeszcze pare miesięcy temu proxowany w ten sposób był tylko ruch po zwykłym HTTP, to teraz gdy dołożyli proxowanie HTTPS to wygląda naprawdę żałośnie.

Niech pomysłodawca takiego archaicznego rozwiązania spróbuje zainstalować np. skype (który dociąga w trakcie instalacji niezbędne biblioteki). Chyba, że użycie SKype wykracza poza zakres dozwolonego wykorzystania tego abonentu.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Dlaczego nieeleganckie?
Może lepiej wrzucić ruch w transparent proxy żebyś o tym nie wiedział?
Rozwiązanie, jak rozwiązanie, limity działają, dlaczego niby mają działać dla http a dla https już nie?
Ustawię sobie torrenta na porcie dedykowanym dla https i co? Wyrucham całą wioskę bo wysycę łącze?

bart11
Archont

Post autor: bart11 »

LordRuthwen pisze:Dlaczego nieeleganckie?
Może lepiej wrzucić ruch w transparent proxy żebyś o tym nie wiedział?
Rozwiązanie, jak rozwiązanie, limity działają, dlaczego niby mają działać dla http a dla https już nie?
Ustawię sobie torrenta na porcie dedykowanym dla https i co? Wyrucham całą wioskę bo wysycę łącze?
Nie spotkałem do tej pory sieci z innym niż transparentne proxy dla http, natomiast https operatorzy puszczają bez żadnego proxowania. Co do torrenta i wysycania sieci, to istnieją lepsze sposoby przycinania transferu.

Poza tym, jeśli ktoś będzie chciał "wysycać" łącze i ściągać na potęgę to i tak to zrobi. Natomiast po uszach dostaje zwykły klient, który marnuje pół dnia żeby zainstalować głupiego skype'a.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Mylisz się, przykładem sieci, gdzie sieć nie działa bez proxy jest, albo był RWD Prospect - nie mam świeżych informacji, ale jeszcze kilka lat temu bez proxy widziałeś komunikat o tym, że masz je ustawić.
Https też jest często limitowany, ale nie logowany, bo jakby był... no cóż, tu sprawa wbiega już na pole prywatności i Kodeksu Karnego.
bart11 pisze:Co do torrenta i wysycania sieci, to istnieją lepsze sposoby przycinania transferu.
Mówisz o L7? Wyłapuje jedynie 20% ruchu, testowane.
bart11 pisze:Poza tym, jeśli ktoś będzie chciał "wysycać" łącze i ściągać na potęgę to i tak to zrobi.
Niekoniecznie, da się to ograniczyć tak, że nie puści ani bajta więcej, ale trzeba mieć router na odpowiednim sprzęcie i sofcie, a nie wiem na czym to stoi w IN.

Awatar użytkownika

Info-Net
Obywatel
Kontakt:

Post autor: Info-Net »

bart11 pisze: Zdecydowanie NIE POlecam - nie wiem jak w innych opcjach, ale wersja W3 jest dramatyczna. Obcięcie ruchu na poziomie konfigurowania proxy przez klientów jest bardzo nieeleganckie.....
Chciałem sobie pojeździć po bezdrożach więc poszedłem do sklepu z samochodami, żeby się zaopatrzyć w środek transportu. Pokazali mi różne Land Cruisery, Patrole a nawet Defendera ale wybrałem Opla Corsę bo tani był.
Pojechałem w teren, ślizgałem się, nie mogłem wyjechać pod górkę, buksowałem w błocie a w końcu ugrzązłem na amen. Co za żałosne auto ta Corsa*, ani napędu na obie osie ani reduktora, nawet głupiej wyciągarki pożałowali. NIE POLECAM.

Taryfy "W3" to w naszej ofercie najtańsze pakiety (od 26 zł brutto) stworzone dla użytkowników którzy wykorzystują internet w podstawowym zakresie (www, poczta, gg...) przy zachowaniu transferów od 2 do 6 Mbps.
Nikogo nie przymuszamy do wyboru tej opcji. W informacjach jak i umowie jest jasno napisane:

Pakiety W3 zapewniają kompleksowy dostęp do głównych zasobów Internetu takich jak: witryny internetowe (www) oraz poczta. Pozostałe usługi jak i zasoby internetu mogą być niedostępne lub nie działać poprawnie. Dotyczy to wszystkich pakietów w promocji W3

Dodatkowo, nawet w trakcie trwania promocji W3 abonent może zmienić abonament na opcję bardziej standardową z publicznym adresem IP.

Ostatnio zmieniony 07-04-2013, 17:21 przez Info-Net, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawia załoga Info-Net Tarnów
<#### http://www.in.net.pl" onclick="window.open(this.href);return false; #####>

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Info-Net pisze:z całym szacunkiem dla tych sympatycznych miejskich autek i pozdrowieniami dla ich właścicieli
No... i żeby mi to było przedostatni raz...

ODPOWIEDZ