Galeria Tarnovia
Ale nikt nie pisze gushman, że sobie nie radzą. O GP w BB od czerwca 2009 wiadomo, że troszku dostaje w tyłek od Sfery, ale co nie oznacza, że jeśli przegrywa bitwy to przegra całą wojnę. GP to młode centrum (niespełna roczne) ale wyróżnienie zaskakuje !
A Sandecja czy Tarnovia radzą sobie świetnie , gorzej z lokalnymi najemcami,
za to duże sieciówki mają się doskonale np:
http://www.parkiet.com/artykul/898476_L ... robku.html
A Sandecja czy Tarnovia radzą sobie świetnie , gorzej z lokalnymi najemcami,
za to duże sieciówki mają się doskonale np:
http://www.parkiet.com/artykul/898476_L ... robku.html
Powiem Ci, że miałem okazję być w minioną niedzielę w Gemini w BB. Galeria nabita ludźmi niemal cały dzień! Ale tam mają kino, mają lodowisko i mają fajną kawiarnię uznanego miejscowego cukiernika - coś a'la Kudelski. W Sferze nie byłem, więc nie wiem co tam się wtedy działo.
W Tarnovii strasznie brakuje jakichś tego typu zbytków. Do GT idzie się tylko na zakupy. Np. w bielskim Gemini można się jeszcze dobrze rozerwać z rodziną. W tarnowskim Gemini też takich atrakcji zdaje się wiele nie będzie... Ale na pewno będą stawać na głowie, żeby przyciągnąć klientów dodatkowymi atrakcjami.
W Tarnovii strasznie brakuje jakichś tego typu zbytków. Do GT idzie się tylko na zakupy. Np. w bielskim Gemini można się jeszcze dobrze rozerwać z rodziną. W tarnowskim Gemini też takich atrakcji zdaje się wiele nie będzie... Ale na pewno będą stawać na głowie, żeby przyciągnąć klientów dodatkowymi atrakcjami.
-
- Obywatel
W temacie galerii bardzo ciekawie wygląda Rybnik. Miasto niewiele większe od Tarnowa (ok 140 tys mieszkańców) a w obrębie rynku, są aż dwie galerie handlowe. Plaza i Focus. Przy czym, odległość od narożnika rynku do wejścia do Focusa to ok 50 m, natomiast wejscie do Plazy nie znajduje się dalej niż 300 metrów od rynku. Obie galerie są naprawdę bardzo blisko siebie. Jeśli idzie o wielkość, to obie można porównać do naszej Galerii Tarnovia. Focus jest może troche większy, Plaza mniejsza (przynajmniej jesli idzie o ilość sklepów, czy powierzchnię przeznaczoną pod sklepy). I co ciekawe, w obydwu galeriach jest dość spory ruch. Fakt faktem, bywam tam tylko w weekendy i nie wiem jak jest w ciągu tygodnia, ale w piątki wieczór, soboty czy niedziele ruch tam jest naprawde duży. I najważniejsze wg mnie: każda z galerii ma swoje kino: w Plazie jest Cinema City(8 sal), w Focusie MULTIKINO (7 sal). I naprawdę tam się to jakoś kręci, widać dużo ludzi w środku, na stoiskach też nie wygląda to źle. No i to nie są jedyne centra handlowe w mieście. Jest jeszcze Galeria Śląska (troche większa od naszego Carrefoura), jest normalne Makro, jest Media Markt, duże Tesco, jakieś Praktikery czy inne Obi. A miasto jest niewiele większe od naszego.
Ewidentnie brak mi w GP Bielsko Empiku. Real nie jest dla mnie jakimś magnesem. H&M i C&A to główne kotwice GP. A Sfera to: sklepy Inditex Group, Prima Moda i wielu, wielu innych I ligowych graczy na rynku CH. Poza tym kinoplex, Klub Klimat ( bilard, kręgielnia, bar, dicho ) Tere Fere, pare fajnych knajpek ( np. niezłe sushi-do). Minusem natomiast jest Carrefour, lepsza była by Alma czy Bomi.
Szkoda, że prezes Sonik zamiast marketu budowlanego nie zdecydował się na jakieś kino sieciowe. Ale pewnie sztab analityków tak przedstawiło mu nasz lokalny, tarnowski rynek. I pewnie będą mieli rację...
GT musi znaleźć jakiś złoty środek na rozkręcenie bo trochę odstaje... od prawie wszystkich CH. Także Pani Bereniko ( jak mawiał były Premier Belka ) do roboty żarcik!
Szkoda, że prezes Sonik zamiast marketu budowlanego nie zdecydował się na jakieś kino sieciowe. Ale pewnie sztab analityków tak przedstawiło mu nasz lokalny, tarnowski rynek. I pewnie będą mieli rację...
GT musi znaleźć jakiś złoty środek na rozkręcenie bo trochę odstaje... od prawie wszystkich CH. Także Pani Bereniko ( jak mawiał były Premier Belka ) do roboty żarcik!
Kina... Może to jest kwestia doświadczenia na rynku? Może czegoś innego? Właściciele Plaz i Focusów to nie są nowi gracze. Może już dostrzegli zalety kin w galeriach, mimo ich wad (jako najemców).
Zarówno TK Development (Tarnovia) jak i Gemini Holdings (Gemini Park) to świeży gracze w galeryjnej deweloperce i może jeszcze nie wszystko kumają. Choć ci drudzy mają multipleks w bielskim Gemini... Nie wiem czym wytłumaczyć, że nasze galerie to tylko obiekty handlowe bez żadnej rozrywki a Tarnów to jedno z dwóch ponad stutysięcznych miast bez multipleksu (obok Wałbrzycha)...
PS Myślisz bobasek, że udałoby się stworzyć analizę mocno uzasadniającą stworzenie trzeciego (!) marketu budowlanego niemal w jednym miejscu w Tarnowie?
Zarówno TK Development (Tarnovia) jak i Gemini Holdings (Gemini Park) to świeży gracze w galeryjnej deweloperce i może jeszcze nie wszystko kumają. Choć ci drudzy mają multipleks w bielskim Gemini... Nie wiem czym wytłumaczyć, że nasze galerie to tylko obiekty handlowe bez żadnej rozrywki a Tarnów to jedno z dwóch ponad stutysięcznych miast bez multipleksu (obok Wałbrzycha)...
PS Myślisz bobasek, że udałoby się stworzyć analizę mocno uzasadniającą stworzenie trzeciego (!) marketu budowlanego niemal w jednym miejscu w Tarnowie?
Szkoda bardzo, że nie ma kina ani w GT ani w Gemini. Kiedyś coś było słychać, że Multikino ma być w budowanym centrum za szpitalem. Być może nadal to jest w planach i dlatego nie pchali się gdzie indziej. Z drugiej strony Gemini wydaje się być idealnym miejscem na kino, dobry dojazd, dookoła osiedla. A Tarnów potrzebuje kina bardzo.
3150 A Rh+
Więc chodzi tylko o kasę !!! Ale tym tokiem myślenia daleko nie zajadą !!!gushman pisze: PS Myślisz bobasek, że udałoby się stworzyć analizę mocno uzasadniającą stworzenie trzeciego (!) marketu budowlanego niemal w jednym miejscu w Tarnowie?
Z tego co widać na rynku CH lokalsi nie mają czego szukać w tego typu obiektach. Niestety udaje się tylko małej liczbie przedsiębiorców, reszta ratuje się bankructwem aby móc wyjść z obiektu. Mali nie mają czego szukać w CH ! Koniec, kropka.
Mali nie mają zupełnie czego szukać w takich centrach. Ja chciałem otworzyć w GT biuro podróży i powiedzieli mi, że już jedno ma zarezerwowaną powierzchnie i drugiego nie będzie, a rzeczywistość jednak okazała się inna. Jeśli dobrze widziałem, to na parterze są dwa biura, więc wygląda na to, że w moim przypadku zadziałała preselekcja - nic im nie mówiła nazwa, to mnie olali. Cóż nie płaczę z tego powodu ;0
W GT jest Scan i Neckermann, może bali się konkurencji Jest w ECHO biuro podróży na wyspie i z tego co się orientuję radzi sobie całkiem całkiem. Spróbuj w Gemini.Baxon pisze:Mali nie mają zupełnie czego szukać w takich centrach. Ja chciałem otworzyć w GT biuro podróży i powiedzieli mi, że już jedno ma zarezerwowaną powierzchnie i drugiego nie będzie, a rzeczywistość jednak okazała się inna. Jeśli dobrze widziałem, to na parterze są dwa biura, więc wygląda na to, że w moim przypadku zadziałała preselekcja - nic im nie mówiła nazwa, to mnie olali. Cóż nie płaczę z tego powodu ;0
Chciałeś tylko pośredniczyć w wycieczkach czy myślałeś o czymś ambitniejszym (własne projekty)
W Gemini usłyszałem dokładnie to samo już chyba 2 lata temu. Nawet przyjęli mój wniosek (wtedy nie było problemów) z opisem tego, co ma być i jak ma wyglądać. Potem długo nikt się nie odzywał więc zadzwoniłem i usłyszałem, że już jest biuro podróży i drugiego nie będzie... Ciekawe
Jeśli się nie mylę to teraz zmieniła się firma zarządzająca powierzchnią, ale teraz to ja nie mam ochoty.
bobasek: Chciałem działać jako agent bo to jest stosunkowo najmniej kosztochłonne, aby zacząć działać jako touroperator trzeba mieć odpowiednie zaplecze i oczywiście kasę.
Jeśli się nie mylę to teraz zmieniła się firma zarządzająca powierzchnią, ale teraz to ja nie mam ochoty.
bobasek: Chciałem działać jako agent bo to jest stosunkowo najmniej kosztochłonne, aby zacząć działać jako touroperator trzeba mieć odpowiednie zaplecze i oczywiście kasę.
No tak tylko należy wziąźć pod uwagę że Rybnik to część ponad pół milionowej konurbacji ROW a z tego co się orientuję to w pozostałych miastach ROW-u (Jastrzębiu, Raciborzu, Żorach, Wodzisławiu, Pszowie, Radlinie i Rydłtowach) nie ma za bardzo tego typu obiektów...JakubSłodki pisze:W temacie galerii bardzo ciekawie wygląda Rybnik. Miasto niewiele większe od Tarnowa (ok 140 tys mieszkańców) a w obrębie rynku, są aż dwie galerie handlowe. Plaza i Focus. Przy czym, odległość od narożnika rynku do wejścia do Focusa to ok 50 m, natomiast wejscie do Plazy nie znajduje się dalej niż 300 metrów od rynku. Obie galerie są naprawdę bardzo blisko siebie. Jeśli idzie o wielkość, to obie można porównać do naszej Galerii Tarnovia. Focus jest może troche większy, Plaza mniejsza (przynajmniej jesli idzie o ilość sklepów, czy powierzchnię przeznaczoną pod sklepy). I co ciekawe, w obydwu galeriach jest dość spory ruch. Fakt faktem, bywam tam tylko w weekendy i nie wiem jak jest w ciągu tygodnia, ale w piątki wieczór, soboty czy niedziele ruch tam jest naprawde duży. I najważniejsze wg mnie: każda z galerii ma swoje kino: w Plazie jest Cinema City(8 sal), w Focusie MULTIKINO (7 sal). I naprawdę tam się to jakoś kręci, widać dużo ludzi w środku, na stoiskach też nie wygląda to źle. No i to nie są jedyne centra handlowe w mieście. Jest jeszcze Galeria Śląska (troche większa od naszego Carrefoura), jest normalne Makro, jest Media Markt, duże Tesco, jakieś Praktikery czy inne Obi. A miasto jest niewiele większe od naszego.
Co do Multipleksu, mnie też to dziwi. Za Nowym Szpitalem miało i nadal ma być ale Cinema City, natomiast w Gemini mówiło się o Multikinie... Dobrze że chociaż w Millenium coś robią, zawsze choć namiastka.
A co do Wałbrzycha to tam już się buduje Cinema City właśnie chyba
-
- Rhetor
właśnie wróciłam z GT - generalnie to nawet sporo kupujących, aczkolwiek bez szaleństw; przy wejściu i tuż przy schodach prowadzących na parking siedzą młode dziewczyny i liczą wchodzących do GT ; stoisko Tiimari już zamknięte na stoisku ze sprzętem AGD niespodzianka - kapiąca woda z sufitu skutecznie chłodzi emocje rozgrzane oglądaniem np. kuchenek i lodówek (przetestowane ) obsługa sklepu ma za mało wiaderek....
O szkurcze, a myślałem ze to galerianki . Nawiasem coś nie działa ta wypaśna fotokomórka.Dorota1975 pisze:aczkolwiek bez szaleństw; przy wejściu i tuż przy schodach prowadzących na parking siedzą młode dziewczyny i liczą wchodzących do GT
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.