Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...
-
- Rhetor
Wypadek na skrzyżowaniu Lwowska - wyjazd z Kauflandu, karetka, 2 radiowozy, 2 jednostki straży, wyglądało jakby ktoś jadąc od strony Rzeszowa przepruł przez przejście, chodnik, trawnik, krawężnik i wjechał w samochód na parkingu przed Tauronem (ten ze szlabanami).
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
Przejeżdżałem, to widziałem, że wyciągali kogoś z takiego czerwonego autka, nie jestem typem stań-i-się-gap, więc pojechałem dalej.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Tak to wyglądało, zdjęcia otrzymałem od znajomego MMS'em
Kliknij By Powiększyć
. Wiadomo jak to zawsze jest w takich sytuacjach opinii i plotek jest tyle ile osób to widziało.
Szczęście w nieszczęściu to że ten czerwony samochód Hyundai zatrzymał się na tylnym kole czarnego samochody zaparkowanego na parkingu i ani go nie uszkodził swoją siłą.
Kliknij By Powiększyć
. Wiadomo jak to zawsze jest w takich sytuacjach opinii i plotek jest tyle ile osób to widziało.
Szczęście w nieszczęściu to że ten czerwony samochód Hyundai zatrzymał się na tylnym kole czarnego samochody zaparkowanego na parkingu i ani go nie uszkodził swoją siłą.
Pozdrawiam
Artur
Artur
http://i.imgur.com/WKXhBue.jpg Bum, i tyłka nie ma. Wyglądało by na to jakby ktoś mu się mocno wrył, auto najprawdopodniej stało na parkingu na Nowym Świecie przy Tarnowskiej odzieży. Jak szedłem do szkoły stał już sam.
Akcja miała miejsce wczoraj wieczorem na Nowym Świecie. Bez ofiar.
^
^
Kluczem do sukcesu w zawodach fonicznych jest klucz sztorcowy.
Bo łączność musi być pewna!
Bo łączność musi być pewna!
Serdeczne pozdrowienia dla idiotów na rowerach jadących ulicami gdy tuż obok jest ścieżka rowerowa. Jadąc dziś przed 7 rano do pracy spotkalem trzech takich idiotów, ledwo majacych siłę pedałować, zygzakujących jak pijane węże, nie zwracających uwagi na otoczenie.
Do tych fanatyków dwóch pedałów, ktorzy od razu bedą chciali zaprotestować że ścieżka była nie odśnieżona dodam: to zostaw rower w domu i jedź do pracy samochodem lub autobusem.
Do tych fanatyków dwóch pedałów, ktorzy od razu bedą chciali zaprotestować że ścieżka była nie odśnieżona dodam: to zostaw rower w domu i jedź do pracy samochodem lub autobusem.
Ostatnio zmieniony 13-03-2013, 14:36 przez BIGer, łącznie zmieniany 1 raz.
BIGer
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
"Wyzwolona energia atomu zmieniła wszystko z wyjątkiem naszego sposobu myślenia."
— Albert Einstein
Beaver uprzedziłeś mmnie. mirak czekam na przytoczenie przepisów o których piszesz. A gdy przekonasz się już że palnąłeś głupotę to parafrazując Twoje słowa wyloguj się i poczekaj aż zmądrzejesz. Przeszkadzają mi idioci na rowerach a nie śnieg.
BIGer
— Albert Einstein
— Albert Einstein
Zgodnie z artykułem 33 Kodeksu Drogowego rowerzysta ma obowiązek korzystać z Drogi Dla Rowerów jeżeli jest ona wyznaczona dla kierunku w którym się porusza. Istotna jest druga część zdania - zgodnie z tym zapisem jeśli wzdłuż jezdni jest wyznaczona droga dla rowerów jednokierunkowa, to obowiązek poruszania się nią jest tylko w jednym kierunku (co jest logiczne). Rowerzysta jadący w przeciwnym kierunku musi poruszać się po jezdni.
Stąd biorą się często nieporozumienia i kłótnie pomiędzy rowerzystami a kierowcami samochodów twierdzącymi "- przecież jest ścieżka rowerowa !". Ścieżka jest, ale pytanie jaka.
Stąd biorą się często nieporozumienia i kłótnie pomiędzy rowerzystami a kierowcami samochodów twierdzącymi "- przecież jest ścieżka rowerowa !". Ścieżka jest, ale pytanie jaka.
Znajdz mi fragment w którym pisze o kierunku ścieżki rowerowej. Albo czymś podobnym.Art. 33. 1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
1a. W razie braku drogi dla rowerów lub drogi dla rowerów i pieszych kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z pobocza, z zastrzeżeniem art. 16 ust. 5, a jeżeli nie jest to możliwe - z jezdni.
2. Dziecko w wieku do 7 lat może być przewożone na rowerze, pod warunkiem że jest ono umieszczone na dodatkowym siodełku zapewniającym bezpieczną jazdę.
3. Kierującemu rowerem lub motorowerem zabrania się:
jazdy po jezdni obok innego uczestnika ruchu;
jazdy bez trzymania co najmniej jednej ręki na kierownicy oraz nóg na pedałach lub podnóżkach;
czepiania się pojazdów.
4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:
wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd;
zwalniania lub zatrzymywania się bez uzasadnionej przyczyny.
5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jednośladowym jest dozwolone wyjątkowo, gdy:
opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem lub
szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej drogi dla rowerów.
6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika lub drogi dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli, zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.
7. Kierujący rowerem może jechać lewą stroną jezdni na zasadach określonych dla ruchu pieszych w przepisach art. 11 ust. 1-3, jeżeli opiekuje się on osobą kierującą rowerem w wieku do lat 10..
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau
Oddział 11 - Przepisy dodatkowe o ruchu rowerów, motorowerów, pojazdów zaprzęgowych
Art. 33.
1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym
Chyba że jakiś stary kodeks mam
Stan prawny: styczeń 2013r
Art. 33.
1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym
Chyba że jakiś stary kodeks mam
Stan prawny: styczeń 2013r
Moj błąd masz racje. Patrzyłem do starego kodeksu - oddaje honor.
Ale jak udowodnić że dana scieżka rowerowa jest dla któregoś kierunku tylko, skoro znaki o jej początku masz po obu stronach. Skoro scieżka rowerowa jest wzdłuż jezdni to moim zdaniem jest przeznaczona dla obu kierunków.
Ale to i tak nie wskazuje na to że rowerzyści mogą się poruszać po drodze w momencie w którym jest scieżka zaśnieżona.
Ale jak udowodnić że dana scieżka rowerowa jest dla któregoś kierunku tylko, skoro znaki o jej początku masz po obu stronach. Skoro scieżka rowerowa jest wzdłuż jezdni to moim zdaniem jest przeznaczona dla obu kierunków.
Ale to i tak nie wskazuje na to że rowerzyści mogą się poruszać po drodze w momencie w którym jest scieżka zaśnieżona.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau