ULICA WAŁOWA UMARŁA

Wiadomości "z miasta".

imlazy
Thesmothetai

Post autor: imlazy »

wejss pisze:Wałowa to nie Floriańska a Tarnów to nie Kraków. Nie ma nawet co porównywać. To jedno. Drugie zaś , mówienie że wszystko przez właścicieli kamienic bo są pazerni na kase i wynajmuja tylko bankom jest raczej niedorzeczne. 10 lat temu też były banki a jednak Wałowa jakoś inaczej funkcjonowała. Moje osobiste stwierdzenie jest takie, że po prostu ludzie wszędzie jeżdżą samochodem, oczywiście poza wyjątkami. Jak mam zrobić zakupy to jadę autem bo wygodniej. Galeria zapewnia mi parking, nie muszę dzwigać zakupów itp. Dlatego jedyna rzecz która może ożywić Wałową to przywrócenie ruchu samochodowego, przynajmniej w jednym kierunku, a po jednej ze stron zrobienie wzdłuż ulicy parkingu. Jestem w 100% przekonany że wyszło by to na dobre samej ulicy jak i bocznym przecznicom.
Opieranie tego na tym, że samemu lubi się wszędzie jeździć też nie jest dobrym argumentem ;)
Ja np. Gemini nie lubię bo poza tym, że zapewnia mi parking nie zapewnia mi nic więcej. A nachodzić się po to aby kupić kilka produktów też trzeba.
Wyjście po to aby kupić buty często kończyło się właśnie na Wałowej pomimo tego, że w Gemini teoretycznie wszystko jest w jednym miejscu i sklepów z butami sporo.

Duże galerie nigdy nie zastąpią knajpki z piwem, wyjścia na spacer czy na drobne zakupy połączone z 'człapaniem noga za nogą przez miasto'. Jeśli ktoś idzie do galerii handlowej na spacer to rzeczywiście - ratunku dla centrów miast nie ma.
I ostatnie: tarnowskie galerie handlowe też życiem nie tętnią.
Ostatnio zmieniony 11-03-2013, 14:43 przez imlazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Im Lazy and I like it

toomas
Archont

Post autor: toomas »

imlazy pisze:I ostatnie: tarnowskie galerie handlowe też życiem nie tętnią.
Tarnovia może ale w Gemini nie jest źle. 2 tyg. temu byłem w Bonarce. Jakość ta dziwnie pusto było...

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Pewne procesów nie da się zatrzymać, można jedynie z nimi walczyć. A że polakowi ciężko idzie współpraca z sąsiadem to jest jak jest. W obecnych czasach w handlu dominują galerie i na prawdę ciężko z nimi konkurować. Nawet osoby, które nie przepadają za tymi obiektami to i tak tam chodzą (w tym ja) bo jest wszystko w jednym miejscu. Dlatego wydaje mi się, że aby miejsca takie jak Wałowa mogła przyciągać więcej ludzi potrzebna jest przede wszystkim współpraca najemców. Może sposobem jest połączenie sił, stworzenie planu zagospodarowania lokali, zwiększenie ich powierzchni, urozmaicenie oferty...

trix
Rhetor

Post autor: trix »

halford pisze:takie jak Wałowa mogła przyciągać więcej ludzi potrzebna jest przede wszystkim współpraca najemców.
Przede wszystkim to jest potrzeba braku wtrącania się urzędników w życie innych ludzi. Wtedy wszystko samo się ureguluje. Do czasu aż ludzie tego nie zrozumieją, będzie tak jak jest i NIC tego nie zmieni. W Monachium zamiast centów handlowych sa takie, alejki/bazary z prawie wszystkim. Nie jest to rodzaj naszego burku, tylko mniej lub bardziej luksusowych sklepików.
Szmaciak chce władzy nie dla śmichu, lecz dla bogactwa, dla przepychu, chce mieć tytuły, forsę, włości i w nosie przyszłość ma ludzkościĄ - Tow Szmaciak.

Awatar użytkownika

starówka
Archont

Post autor: starówka »

Pisałem w przeszłości na Agorze, że Wałowa i Rynek już w niedługim okresie "umrą". Oraz, że zabudowanie rynku knajpami doprowadzi do sytuacji , która ma dziś miejsce. Szkoda, że w tamtym czasie zostałem zakrzyczany, przez wszystko wiedzących.
3150ml ARh- & DKMS

samek
Prytan

Post autor: samek »

Rzadko bywam a jak już jestem to łezka w oku się kręci jak to dawniej było.Teraz to pewnie wieczorami jest tam jak na rynku przed 30-tu laty.Dobrze że znałem się ze znaną rodziną Cyganów.Dzięki temu po zmierzchu mogłem się śmiało poruszać w centrum.Ach.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... ie.html#MT

Jak widać to nie tylko problem Tarnowa.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Roberto
Archont

Post autor: Roberto »

defekator pisze:http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... ie.html#MT

Trochę to bez sensu aby taki pan Ścigała miał tworzyć w urzędzie i opłacać stanowisko do naprawiania tego co sam spieprzył. Chyba, że o to chodzi :shock: :lol:

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Roberto pisze:
defekator pisze:http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1 ... ie.html#MT

Trochę to bez sensu aby taki pan Ścigała miał tworzyć w urzędzie i opłacać stanowisko do naprawiania tego co sam spieprzył. Chyba, że o to chodzi :shock: :lol:

Nie o to przecież chodzi, sam do idei takiego urzędnika jestem dość sceptyczny.
Linka wkleiłem aby pokazać, że wyludnianie centrum to nie tylko problem Tarnowa.
A jak by władze problem zauważyły i się nad nim pochyliły (niekoniecznie jak jest to opisane w artykule) t też miło by było.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Dzisiaj na Wałowej (zaraz przy dawnych podcieniach) zauważyłem nowe łaty z kostki brukowej. Żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia ale wygląda to paskudnie. Czemu nikt odpowiedzialny za ten remont nie dopilnował aby zakupić kostkę o identycznym kształcie i kolorze jak ta która jest tam położona i nie ułożył jej identycznie z wzorem jaki tam jest teraz.
Taka byle jakość naprawdę razi w oczy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

defekator pisze:Dzisiaj na Wałowej (zaraz przy dawnych podcieniach) zauważyłem nowe łaty z kostki brukowej. Żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia ale wygląda to paskudnie. Czemu nikt odpowiedzialny za ten remont nie dopilnował aby zakupić kostkę o identycznym kształcie i kolorze jak ta która jest tam położona i nie ułożył jej identycznie z wzorem jaki tam jest teraz.
Taka byle jakość naprawdę razi w oczy.
Bo kostki, którą wyłożona jest Wałowa, nikt już nie produkuje, tzn tego wzoru.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

defekator, się ciesz, że nie trafiła tam ekipa im. Zimnego Gumiaka.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

LordRuthwen pisze: Bo kostki, którą wyłożona jest Wałowa, nikt już nie produkuje, tzn tego wzoru.

No to mogli kupić podobny. Albo chociaż do jasnej cholery ułożyć tą kostkę w tym samym kierunku w którym ułożona jest reszta a nie równolegle do pozostałych.
Żyjemy w świecie w którym na drugi koniec planety można dostać się w kilka godzin a okazuje się, że załatanie dziury w ulicy wyłożonej kostką przekracza możliwości ludzkie.
Sorry ale ja tego nie kupuję. Stawiam orzechy przeciw diamentom, że osoba odpowiedzialna za ten remont podobny wzór kostki by znalazła jeżeli chodziłoby o podjazd pod jej garażem.

defekator, się ciesz, że nie trafiła tam ekipa im. Zimnego Gumiaka.
Jak będziesz na Wałowej to na to zerknij. Jak dla mnie równie dobrze mógł być tam rezultat pracy "gumiak commando".

ClNEK
Archont

Post autor: ClNEK »

defekator pisze: No to mogli kupić podobny. Albo chociaż do jasnej cholery ułożyć tą kostkę w tym samym kierunku w którym ułożona jest reszta a nie równolegle do pozostałych.
prostopadle ? :)

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Prostopadle.

ODPOWIEDZ