Budżet Obywatelski
-
- Rhetor
Jela, chyba nie rozumiesz jednak zamysłu tego budżetu. On jest dla ludzi napisany przez ludzi. Czyli to co wybierzemy zostanie zbudowane/wyremontowane/naprawione/stworzone itp. Orliki też są darmowe i ludzie tam chodzą. Więc jeśli wygra projekt skateparku to fajnie bo dzieciaki będą miały to o co walczą już od iks lat.
Jednak nie pasuje mi to, że kupa kasy pójdzie na skatepark, a nazywa się to strefa aktywności miejskiej. Gdzie tutaj strefa, skoro stworzony zostanie tylko i wyłącznie skatepark na terenie, który już istnieje.
Jednak nie pasuje mi to, że kupa kasy pójdzie na skatepark, a nazywa się to strefa aktywności miejskiej. Gdzie tutaj strefa, skoro stworzony zostanie tylko i wyłącznie skatepark na terenie, który już istnieje.
Chętnie zobaczę projekt i kosztorys i dowiem się skąd ta nagła zwyżka kwoty. Dla mnie ta kwota to kosmos.Cubaza pisze: Bo ja cały czas mam w głowie ten post:
http://www.agora.tarnow.pl/viewtopic.php?p=60882#60882
Gdzie potrzebowałeś 600k na skatepark taki jaki chcieliście. Teraz nagle 1,8mln.
Za mniejszą i to znacznie kwotę zgłoszono przebudowę ul. Koszyckiej. Za 1/3 tej kwoty budowę boiska wielofunkcyjnego przy jednej ze szkół.
Ile osób będzie korzystało z tych waszych betonowych górek? We wspomnianej szkole na boisko wielofunkcyjne czeka ponad 400 uczniów. Taka mała różnica.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor
O wyborze projektu zdecyduje głosowanie i Komisja? licząca głosy.
1. Zakup i rozmieszczenie defibrylatorów AED na terenie Tarnowa.
2. Skwer aktywności miejskiej - skate-park + mała architektura.
3. Przebudowa ul. Koszyckiej.
4. Budowa boiska wielofunkcyjnego. (przy jednej ze szkół)
5. Park Legionów.
6.
1. Zakup i rozmieszczenie defibrylatorów AED na terenie Tarnowa.
2. Skwer aktywności miejskiej - skate-park + mała architektura.
3. Przebudowa ul. Koszyckiej.
4. Budowa boiska wielofunkcyjnego. (przy jednej ze szkół)
5. Park Legionów.
6.
7. ....Marcin Zaród pisze: za niecałe 1/20 z tych 2 milionów jesteśmy w stanie poprawić nieco w Tarnowie życie osób po 50 roku życia, a jednocześnie wypromować mocno miasto na arenie ogólnopolskiej. Szczegóły wkrótce...
Cubaza pisze: A co do drugiego projektu o defibrylatorach. Dlaczego takie skupisko w centrum ? Ani jednego defibrylatora we wschodnich częściach Tarnowa, gdzie jest największe skupisko ludzi. Jeden defibrylator w Mościcach.
Jestem otwarty na propozycje innego rozmieszczenia defibrylatorów AED. Proszę o konkretne lokalizacje.
Tomek85, konkretnych lokalizacji Ci nie podam ponieważ nie wiem w jakich miejscach one powinny być umieszczone, na mój rozum w miejscach dostępnych przez 24h/dobę i dodatkowo gdzieś gdzie ktoś będzie ich pilnował. Moim zdaniem umieszczenie 6 defibrylatorów w odległości 2km od stacji pogotowia ratunkowego nie jest aż tak potrzebne.
Wydaję mi się, że jednak jest taka potrzeba. Odsyłam do artykułu:Cubaza pisze:Tomek85 Moim zdaniem umieszczenie 6 defibrylatorów w odległości 2km od stacji pogotowia ratunkowego nie jest aż tak potrzebne.
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/7 ... ,id,t.html
Zakup nowej karetki pogotowia i jej pełne wyposarzenie, to koszt rzędu 300-500 tys. zł.
W przypadku zatrzymania krążenia nie ma czekania na karetkę pogotowia, która akurat jest zajęta i zwolni się za 15-20 minut. Albo interwencja jest w ciągu kilku minut, ale zachodzą już nieodwracalne zmiany w twoim organiźmie.
-
Autor tematu - Rhetor
Cubaza nie zamierzam Ci tego tłumaczyć, Ty widzisz skate-park + ławka za 1,8 mln, ja widzę remont Pałacu Młodzieży, połączenie Skweru z BWA, PM, Parkiem Strzeleckim i stworzenie centrum rekreacyjno-kulturalnego. Kwota z kosmosu ale tylko taki sos pchnie to miasto w przodu i zdominuje ten region w granicach które opisałem.
PS
Znam ślizg, znam gutka, znam rok 2002, znam rok 2013 i wiem co w Polsce się dzieje i co może się dziać w Tarnowie.
Każdy głosuje na to na co chcę. Jeśli choć trochę ktoś się ze mną zgadza proszę niech głosuje na Skwer.
PS
Znam ślizg, znam gutka, znam rok 2002, znam rok 2013 i wiem co w Polsce się dzieje i co może się dziać w Tarnowie.
Każdy głosuje na to na co chcę. Jeśli choć trochę ktoś się ze mną zgadza proszę niech głosuje na Skwer.
@Dominik_PCH
Mam pytanie, ponieważ nie przedstawił Pan projektu, ani kosztorysu Skweru.
Czy przypadkiem projekt (nie realizacja) tego skweru nie będzie musiał zostać zrealizowany w procedurze przetargowej? Projekt według mnie będzie musiał zostać zrealizowany dodatkowo przez architekta - ktoś będzie musiał sie pod tym podpisać.
Mam pytanie, ponieważ nie przedstawił Pan projektu, ani kosztorysu Skweru.
Czy przypadkiem projekt (nie realizacja) tego skweru nie będzie musiał zostać zrealizowany w procedurze przetargowej? Projekt według mnie będzie musiał zostać zrealizowany dodatkowo przez architekta - ktoś będzie musiał sie pod tym podpisać.
Ostatnio zmieniony 11-03-2013, 12:39 przez Tomek85, łącznie zmieniany 2 razy.
Powodzenia z takim podejściem. Zadałem Ci kilka pytań na które nie odpowiedziałeś, tylko tak jak zwykle strzeliłeś focha, że nie masz zamiaru mi tego tłumaczyć.Dominik_PCH pisze:Cubaza nie zamierzam Ci tego tłumaczyć, Ty widzisz skate-park + ławka za 1,8 mln, ja widzę remont Pałacu Młodzieży, połączenie Skweru z BWA, PM, Parkiem Strzeleckim i stworzenie centrum rekreacyjno-kulturalnego. Kwota z kosmosu ale tylko taki sos pchnie to miasto w przodu i zdominuje ten region w granicach które opisałem.
Jaki remont pałacu młodzieży ? Jakie połączenie z BWA parkiem strzeleckim itp. Nigdzie w tym przedstawieniu tego projektu tego nie napisałeś. Obawiam się, że nie tylko dla mnie projekt to 1,8mln na skatepark a nie na odremontowanie i powiększenie bazy programowej PM itp.
Fajne idealistyczne podejście tak poza tym. Połączenie tych rzeczy spowoduje zdominowanie regionu... Życzę Ci tego, ale jak na razie dziwnie wygląda ten projekt i tego się obawiałem, że tak wyjdzie.
Cubaza pisze:Powodzenia z takim podejściem. Zadałem Ci kilka pytań na które nie odpowiedziałeś, tylko tak jak zwykle strzeliłeś focha, że nie masz zamiaru mi tego tłumaczyć.Dominik_PCH pisze:Cubaza nie zamierzam Ci tego tłumaczyć, Ty widzisz skate-park + ławka za 1,8 mln, ja widzę remont Pałacu Młodzieży, połączenie Skweru z BWA, PM, Parkiem Strzeleckim i stworzenie centrum rekreacyjno-kulturalnego. Kwota z kosmosu ale tylko taki sos pchnie to miasto w przodu i zdominuje ten region w granicach które opisałem.
Jaki remont pałacu młodzieży ? Jakie połączenie z BWA parkiem strzeleckim itp. Nigdzie w tym przedstawieniu tego projektu tego nie napisałeś. Obawiam się, że nie tylko dla mnie projekt to 1,8mln na skatepark a nie na odremontowanie i powiększenie bazy programowej PM itp.
Fajne idealistyczne podejście tak poza tym. Połączenie tych rzeczy spowoduje zdominowanie regionu... Życzę Ci tego, ale jak na razie dziwnie wygląda ten projekt i tego się obawiałem, że tak wyjdzie.
Dlatego właśnie nie powinno być takich budżetów obywatelskich bo każdy ma inne zdanie i każdy by chciał po swojemu. Od tego jest Prezydent miasta żeby wiedział na co powinny być wydane pieniądze. A jak tego nie wie nie powinien być Prezydentem
-
Autor tematu - Rhetor
Jeśli wygramy to za 1,8 mln zostanie zlecony projekt budowlany razem z pozwoleniami a potem zrealizowany. Jak będzie wyglądało to miejsce?
Wygląd i funkcje i przeznaczenie zostanie skonsultowane z osobami bezpośrednio zainteresowanymi jak Prezydent, Dyrektor PM, BWA i skaterami. Jestem po kilku rozmowach z tymi osobami i mamy zarys tego co chcemy tam zrobić.
A tak na marginesie 30 tyś na kampanie w autobusach druk plakatów (gdzie 500 sztuk A1 - kolor kosztuje nie cały 1000 brutto, a MPK takie rzeczy bierze za darmo to też lekka przesada, ale granie taką piłką jest bez sensu).
Przy naszym projekcie masz większe szansę na realizację swojego, mieścisz się w granicach BO.
PS
A ty Cubaza idź się p******. Zatrzymałeś się w XX wieku i myślisz, że jesteś fajny.
Wygląd i funkcje i przeznaczenie zostanie skonsultowane z osobami bezpośrednio zainteresowanymi jak Prezydent, Dyrektor PM, BWA i skaterami. Jestem po kilku rozmowach z tymi osobami i mamy zarys tego co chcemy tam zrobić.
A tak na marginesie 30 tyś na kampanie w autobusach druk plakatów (gdzie 500 sztuk A1 - kolor kosztuje nie cały 1000 brutto, a MPK takie rzeczy bierze za darmo to też lekka przesada, ale granie taką piłką jest bez sensu).
Przy naszym projekcie masz większe szansę na realizację swojego, mieścisz się w granicach BO.
PS
A ty Cubaza idź się p******. Zatrzymałeś się w XX wieku i myślisz, że jesteś fajny.
Oby więcej takich nierealnych propozycjiDominik_PCH pisze:Jeśli wygramy to za 1,8 mln zostanie zlecony projekt budowlany razem z pozwoleniami a potem zrealizowany.
Decyzja administracyjna>>projekt>>pozwolenie na budowę>> wykonawstwo i odbiór do końca roku Nierealne.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor