Sałatki na święta ; )
Sa³atki na święta ; )
Jako amator wszelkich sałatek zwracam się z pytaniem do forumowiczów o ich ulubione sałatki. W tym roku zamierzam zrobić kilka rodzajów nowych sałatek, tylko boję się żeby sobie świat nie zepsuć ^^
Tak wiec czy macie może jakieś sprawdzone kompozycje? Poza tradycyjną ; P
Tak wiec czy macie może jakieś sprawdzone kompozycje? Poza tradycyjną ; P
-
- Rhetor
Owszem, sałatka "piętrowa" z tuńczykiem, znajdę przepis to wrzucę
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
To ja zaproponuje sałatkę kukurydzianą (pytanie tylko czy nie zalicza się ona już do zwykłych):
Składniki:
Kukurydza w puszcze (odcedzona), ryż, jajka, majonez, śmietana, ser żółty, sól pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kukurydze odsączyć, ser zetrzeć na grubej tarce, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę (można pokroić w kostkę tylko białko a żółtka wymieszać z majonezem i śmietaną), ryż ugotować (przy studzeniu nie dać się mu zbić ).
Wszystkie składniki wymieszać i dodać wymieszany wcześniej majonez ze śmietaną można jeszcze do tego zmieszać żółtka ugotowanych wcześniej jajek.
Wszystko razem wymieszać.
Składniki:
Kukurydza w puszcze (odcedzona), ryż, jajka, majonez, śmietana, ser żółty, sól pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kukurydze odsączyć, ser zetrzeć na grubej tarce, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę (można pokroić w kostkę tylko białko a żółtka wymieszać z majonezem i śmietaną), ryż ugotować (przy studzeniu nie dać się mu zbić ).
Wszystkie składniki wymieszać i dodać wymieszany wcześniej majonez ze śmietaną można jeszcze do tego zmieszać żółtka ugotowanych wcześniej jajek.
Wszystko razem wymieszać.
-
- Proksenos
Jakiś czas temu dorwałam sie do przepisu na sałatkę gyros:
1 pierś kurczaka pokroić w kostkęi posypać przyprawą GYROS, usmażyć to na oleju/maśle. Wrzucić to do (najlepiej szklanego) naczynia* i poczekać aż ostygnie. Następnie polać pikantnym keczupem, na to wysypać pokrojone ogórki kiszone (po uprzednim odciśnięciu). Polać majonezem (kielecki), posypać kukurydzą, później keczup, pokrojona w kostkę czerwona cebula i znów majonez. Wzystko to posypać poszatkowaną kapustą pekińską.
*szklane naczynie- jest to tzw. sałatka piętrowa/warstwowa- ładnie prezentuje się właśnie w takim naczyniu.
smaznego
1 pierś kurczaka pokroić w kostkęi posypać przyprawą GYROS, usmażyć to na oleju/maśle. Wrzucić to do (najlepiej szklanego) naczynia* i poczekać aż ostygnie. Następnie polać pikantnym keczupem, na to wysypać pokrojone ogórki kiszone (po uprzednim odciśnięciu). Polać majonezem (kielecki), posypać kukurydzą, później keczup, pokrojona w kostkę czerwona cebula i znów majonez. Wzystko to posypać poszatkowaną kapustą pekińską.
*szklane naczynie- jest to tzw. sałatka piętrowa/warstwowa- ładnie prezentuje się właśnie w takim naczyniu.
smaznego
Niektórzy są tylko niektórymi...
ad, nie, że mi się nie chce Po prostu nie wiem jak to jest, ale nawet jak robimy sałatkę jarzynową w ten sam sposób to w smaku jest ona całkowicie inna. A niby robimy ją tak samo ;P
Ona poza tym to ma jakiś taki dziwny dryg do gotowania Wymyśla rzeczy o których mi się nie śniło I są to zarąbiste rzeczy do jedzenia
Ona poza tym to ma jakiś taki dziwny dryg do gotowania Wymyśla rzeczy o których mi się nie śniło I są to zarąbiste rzeczy do jedzenia
-
- Rhetor
- Kontakt:
żeń się chłopie, żeń się ... ;-)Cubaza pisze:Ona poza tym to ma jakiś taki dziwny dryg do gotowania Wymyśla rzeczy o których mi się nie śniło I są to zarąbiste rzeczy do jedzenia
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Proponuję pyszną sałatkę, którą kiedyś miałem okazję spróbować w paryskiej restauracji. Jest urocza w swojej prostocie:
na talerzu układamy sałatę rukola, kilka połówek pomidorków koktajlowych i to skrapiamy octem balsamicznym. Bierzemy dwie kromki gruboziarnistego chleba tostowego, na które układamy plasterki koziego sera i zapiekamy razem. Chrupiące tosty z serem układamy na sałacie i voila! Do tego obowiązkowo dobre białe wino, np. riesling świetnie pasuje.
No i sam sobie zrobiłem smaka
na talerzu układamy sałatę rukola, kilka połówek pomidorków koktajlowych i to skrapiamy octem balsamicznym. Bierzemy dwie kromki gruboziarnistego chleba tostowego, na które układamy plasterki koziego sera i zapiekamy razem. Chrupiące tosty z serem układamy na sałacie i voila! Do tego obowiązkowo dobre białe wino, np. riesling świetnie pasuje.
No i sam sobie zrobiłem smaka
To Może Ja wrzucę
Sałatka tuńczyk warstwowa
5 białek z jajka pokroic w kostke
2szt cebuli w kostke spazona
tuńczyk pokrojony w kostke mozna posolić popieprzyć
majonez
kukurydza
ogórek kiszony ja daje ok 5 szt
na to ser zółty starty na grubych oczkach
majonez
i żóltka jajek starte na tarce o małych oczkach
i to układam w takiej kolejności jak napisałam nie mieszam
Sałatka tuńczyk warstwowa
5 białek z jajka pokroic w kostke
2szt cebuli w kostke spazona
tuńczyk pokrojony w kostke mozna posolić popieprzyć
majonez
kukurydza
ogórek kiszony ja daje ok 5 szt
na to ser zółty starty na grubych oczkach
majonez
i żóltka jajek starte na tarce o małych oczkach
i to układam w takiej kolejności jak napisałam nie mieszam
sałatka gyros
70 dkg fileta z kurczaka
1 duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona (wodą z solą i kwaskiem cytr.)
6-8 ogórków konserwowych - pokric w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
majonez
ketchup łagodny
1/2 przyprawy do gyrosa
WYKONANIE:
filety pokroić w kostkę, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju
kapustę pekińską drobno posiekać i wymieszać z vegetą
Następnie układaC sałatkę warstwami w następującej kolejności:
zimne mięso
ketchup
cebula
ogórek
majonez
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta pekińska
I to już wszystko
70 dkg fileta z kurczaka
1 duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona (wodą z solą i kwaskiem cytr.)
6-8 ogórków konserwowych - pokric w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
majonez
ketchup łagodny
1/2 przyprawy do gyrosa
WYKONANIE:
filety pokroić w kostkę, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju
kapustę pekińską drobno posiekać i wymieszać z vegetą
Następnie układaC sałatkę warstwami w następującej kolejności:
zimne mięso
ketchup
cebula
ogórek
majonez
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta pekińska
I to już wszystko
Coś na słodko
pół puszki kukurydzy
mała kiść winogron, najlepiej białych - pokroić na połówki, albo ćwiartki w zależności jak duże są winogrona
mały, wędzony filet z kurczaka lub kawałek jakiejś słonej szynki drobiowej - pokroić w kostkę
pół puszki ananasów - pokroić w paski, albo kupić pokrojone
1-2 paczki ugotowanego ryżu
2-3 łyżki majonezu
Wszystko wymieszać, można delikatnie posolić.
Sałatka idealna dla wszystkich, którzy lubią połączenie słodkiego ze słonym.
Przepis na salaterkę dla mniej więcej 4 osób.
pół puszki kukurydzy
mała kiść winogron, najlepiej białych - pokroić na połówki, albo ćwiartki w zależności jak duże są winogrona
mały, wędzony filet z kurczaka lub kawałek jakiejś słonej szynki drobiowej - pokroić w kostkę
pół puszki ananasów - pokroić w paski, albo kupić pokrojone
1-2 paczki ugotowanego ryżu
2-3 łyżki majonezu
Wszystko wymieszać, można delikatnie posolić.
Sałatka idealna dla wszystkich, którzy lubią połączenie słodkiego ze słonym.
Przepis na salaterkę dla mniej więcej 4 osób.