"Ciul z postem(nie jedzenie mięsa) w piątek!(szczególnie w Wielki Piątek). Najważniejsze żeby się nie napili." Głupota kurialnych nie zna granic.Baxon pisze: jedynym bardzo ciężkim do przełknięcia wymogiem Kurii jest brak zgody na sprzedaż alkoholu w wynajmowanych lokalach
Chickey - następca McDonalds
-
- Archont
To jest skrajna głupota, bo jeśli mają na celu dbanie o dobro rodziny i przeciwdziałanie patologiom spowodowanym przez alkoholizm, to brak zgody na alkohol w restauracji jest najmniej skutecznym sposobem na to. Więcej mogliby zdziałać gdyby taka zgoda była, w zamian ciut wyższy czynsz, a tę nadwyżkę spożytkować na działania prewencyjne czy pomoc dla poszkodowanych przez alkoholizm osób bliskich.
Kto idzie do restauracji urżnąć się? Tam się spożywa posiłek, do którego alkohol (wino czy piwo) jest tylko dodatkiem. Jeśli ktoś taki ma wpaść w alkoholizm, to ja wymiękam. Lampka wina do dobrego jedzenia raz w tygodniu - no iście uzależniająca mikstura
Kto idzie do restauracji urżnąć się? Tam się spożywa posiłek, do którego alkohol (wino czy piwo) jest tylko dodatkiem. Jeśli ktoś taki ma wpaść w alkoholizm, to ja wymiękam. Lampka wina do dobrego jedzenia raz w tygodniu - no iście uzależniająca mikstura
-
- Rhetor
Baxon, wg definicji (nie pamiętam gdzie taką znalazłem) alkoholizmem jest już spożywanie nawet małej dawki alkoholu ale regularnie, wiec raz na tydzień, np. w niedzielę do obiadu, to też już jest alkoholizm
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
Baxon, masz rację, swoją drogą ksiądz to jeden z niewielu "zawodów", który zezwala a nawet wymaga na picie alkoholu podczas pełnienia obowiązków (pracy), bo msza niewątpliwie czymś takim jest.
Oprócz tego chyba tylko kiperzy, chociaż oni wypluwają
Oprócz tego chyba tylko kiperzy, chociaż oni wypluwają
Wysłane z mojej budki telefonicznej