makarska-riviera
-
- Rhetor
grzybu, jesteśmy w Polsce, tu mówi się makaron
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Hehe jakbym napisał "pasta" to rozumiem:) A pene to pene, danie z makaronem tak jak i spaghetii. No chyba, że na spaghetii też powinienem mówić makaron z mięsem mielonym itp:)LordRuthwen pisze:grzybu, jesteśmy w Polsce, tu mówi się makaron
A w ogóle to kiedyś nie było makaronu tylko się jadło kluski:)
grzybu, makaron był od zawsze, a kluski to śląskie, albo kopytka, w każdym razie mączno-jakieśtam (ser, ziemniaki, cokolwiek). A makaron to mąka, woda i jaja.
I Lord faktycznie nie miał racji - penne to kształt makaronu, po polsku ewentualnie 'makaron rurki', ale penne funkcjonuje już od parunastu lat, i nie ma co walczyć o polską nazwę, bo od razu można by powalczyć o joystick czy tablet.
I Lord faktycznie nie miał racji - penne to kształt makaronu, po polsku ewentualnie 'makaron rurki', ale penne funkcjonuje już od parunastu lat, i nie ma co walczyć o polską nazwę, bo od razu można by powalczyć o joystick czy tablet.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
ad2222, ja pierwszy raz z tą nazwą (penne) spotkałem się w Wa-wie 3 lata temu, wcześniej nawet tego nie słyszałem nigdy. A jak zobaczyłem co to jest, to dla mnie to zawsze będzie makaron
Wysłane z mojej budki telefonicznej
LordRuthwen, Ja ze 20 lat temu Ale nie będziemy się kłócić. Pasta jako nazwa makaronu z sosem - to makaronizm, jest be i będziemy z tym walczyć. Penne, spaghetti, lasagne, cannelloni itp - to już nazwy kształtów makaronu, cacy, nie będziemy walczyć
I tej wersji się będziemy trzymać.
I tej wersji się będziemy trzymać.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Makaron nie był od zawsze. Makaron ręcznej roboty to były właśnie kluski. Przynajmniej w Małopolsce i na Lubelszczyźnie z tego co wiem.ad2222 pisze:grzybu, makaron był od zawsze, a kluski to śląskie, albo kopytka, w każdym razie mączno-jakieśtam (ser, ziemniaki, cokolwiek). A makaron to mąka, woda i jaja...
Ma ktoś aktualną ulotkę albo gdzieś na necie jakieś menu?:D
Bo dzwoniłem właśnie i tą stronę http://www.makarskariviera.republika.pl/ chyba inflacja zjadła i wygląda na to, że ceny kilka złotych wyższe a także opakowanie i sosy wyszly z ceny pizzy różnica spora
Bo dzwoniłem właśnie i tą stronę http://www.makarskariviera.republika.pl/ chyba inflacja zjadła i wygląda na to, że ceny kilka złotych wyższe a także opakowanie i sosy wyszly z ceny pizzy różnica spora
TO MOŻE I JA SIE WYPOWIEM NA TEMAT MAKARSKIEJ JESTEM SMAKOSZEM MARGERITY SMAKI ZOSTAŁY MI Z POBYTU WE WLOSZECH ODWIEDZILAM KILKA MIEJSC W TARNOWIE POSZUJUJĄC PIZZY CHOC TROCHE ZBLIŻONEJ W SMAKU I POWIEM WAM SZCZERZE ZE WLASNIE MAKARSKA MI JĄ ZASERWOWAŁA OSTATNIO BYŁAM TAM W NIEDZIELE PRZY OKAZJI TRAFIŁAM NA MINI KONCERCIK W OGRÓDKU GRANY PRZEZ DWOCH CHLOPAKOW BYLO ŚWIETNIE PONOĆ MAJĄ GRAC CO TYDZIEN WIEC SZCZERZE POLECAM
JEEEEEEEEEEEEEEE, a teraz wyłącz CAPS LOCK, odejdź na sekundę od komputera i pomyśl nad tymi punktami:
1) Twój pierwszy post i od razu krzyczysz.
2) Twój pierwszy post i od razu zachwalasz knajpkę.
3) Twój pierwszy post i niestety, ale właśnie odstraszyłaś mnie od tej knajpy za tak namolne namawianie;)
P.S. Jeśli któryś z tych punktów jest nieprawdą to przepraszam.
Pozdrawiam
P.S.2 Jak dawno nie było takich użytkowników, którzy w swoim pierwszym poście zachwalają jakąś knajpkę
1) Twój pierwszy post i od razu krzyczysz.
2) Twój pierwszy post i od razu zachwalasz knajpkę.
3) Twój pierwszy post i niestety, ale właśnie odstraszyłaś mnie od tej knajpy za tak namolne namawianie;)
P.S. Jeśli któryś z tych punktów jest nieprawdą to przepraszam.
Pozdrawiam
P.S.2 Jak dawno nie było takich użytkowników, którzy w swoim pierwszym poście zachwalają jakąś knajpkę
po pierwsze nie jestem wlascicielem knajpy jezeli o to chodzi a jedynie zadowoloną klientką , nie wiem czemu to tak dziwi po drugie nikogo za włosy tam nie ciągne nie chcesz nie idz mała strata no cóż myślałam ,żę tu każdy może wyrazić swoją opinie , ale wygloda na to ,że nowi nie są mile widziani wiec nie bede sobie juz to stroną zawracac glowy ,
ps.pozdrawiam miłego pana co mnie tak od agory odstraszył
ps.pozdrawiam miłego pana co mnie tak od agory odstraszył
Ja również pozdrawiam i nie chciałem Cię odstraszyć jednak bardzo dużo osób zaczynało pisać pierwszego posta od zachwalania jakiejś tam knajpki a potem znikali i tyle ich widział, bądź potem znów się pojawiali i pisali kolejne chwalebne posty na temat tej samej knajpki.
Jak już wspomniałem, jeśli tak nie jest w Twoim przypadku to przepraszam.
P.S. Zobacz, że dostałaś ostrzeżenie i o dziwo! Nie ode mnie. Ja nie mogę dawać ostrzeżeń. Popatrz za co je dostałaś. Jak widzisz nie jestem jedyną osobą, która uważa/uważała, że przyszłaś tutaj tylko żeby podnieść morale jakiejś tam knajpki.
Jak już wspomniałem, jeśli tak nie jest w Twoim przypadku to przepraszam.
P.S. Zobacz, że dostałaś ostrzeżenie i o dziwo! Nie ode mnie. Ja nie mogę dawać ostrzeżeń. Popatrz za co je dostałaś. Jak widzisz nie jestem jedyną osobą, która uważa/uważała, że przyszłaś tutaj tylko żeby podnieść morale jakiejś tam knajpki.