Tusze do drukarek HP
-
Autor tematu - Rhetor
Tusze do drukarek HP
Nie wiem czy słyszeliście: http://www.dobreprogramy.pl/Czyzby-koni ... 51902.html
Ale koniec z zamiennikami.
Ale koniec z zamiennikami.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
ja kupilem w 2008 roku HP LaserJet P1005 i koszty znacznie spadly i jakosc lepsza
co prawda nie drukuje w kolorze
te tusze sa coraz drozsze bo rynek masowy przejely laserowki
co prawda nie drukuje w kolorze
te tusze sa coraz drozsze bo rynek masowy przejely laserowki
Ostatnio zmieniony 02-02-2014, 02:49 przez krzychu, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszyscy zaczynają kombinować. W niektórych modelach jest opcja (na razie domyślnie wyłączona) przypisania pojemnika z tuszem do numeru seryjnego drukarki.
Ponoć zabezpieczenie antykradzieżowe, ale wyobrażam sobie, że niedługo będzie włączone od razu w fabryce, żeby przypadkiem nie użyć pojemnika w innej drukarce.
Zabezpieczenia czasowe też już ktoś wprowadził - i nawet jak nie drukowałeś to po jakimś czasie trzeba było wymieniać pełne tusze.
Ponoć zabezpieczenie antykradzieżowe, ale wyobrażam sobie, że niedługo będzie włączone od razu w fabryce, żeby przypadkiem nie użyć pojemnika w innej drukarce.
Zabezpieczenia czasowe też już ktoś wprowadził - i nawet jak nie drukowałeś to po jakimś czasie trzeba było wymieniać pełne tusze.
Jak ktoś będzie miał załóżmy w biurze kilka egzemplarzy tej samej drukarki, to nawet awaryjnie nie będzie mógł podmienić kartridża, troszkę dziwne podejście. Poza tym, większość osób przy zakupie drukarki atramentowej kieruje się ceną tuszu, zarówno oryginału jak i zamiennika, a skoro nie będzie zamiennika, to cóż... wybór padnie na innego producenta.Goscinny pisze:Wszyscy zaczynają kombinować. W niektórych modelach jest opcja (na razie domyślnie wyłączona) przypisania pojemnika z tuszem do numeru seryjnego drukarki.
Ostatnio zmieniony 03-02-2014, 11:47 przez Kirk, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilka firm wpadło rzeczywiście na taki pomysł. Chcą zwalczyć konkurencję w produkcji tuszy, poprzez opatentowanie pewnych systemów montażu np tonerów. Nie dotyczy to tylko HP, ale też Lexmarka i Samsunga.
Np. Samsung powołuje się na patent EP 2325701 B1 - dotyczy on tonerów do kilku modeli. Nie są w stanie zablokować zamienników do starszych modeli. Niestety ten system z patentami jest prawnie czysty i jeśli Black Point nie wygra w sądzie, to będzie trzeba przejść na produkty innych firm, albo bulić. Furtkę dają tu też tzw regenerowane tusze i tonery, bo patent dotyczy samego systemu, a nie innych firm.
Np. Samsung powołuje się na patent EP 2325701 B1 - dotyczy on tonerów do kilku modeli. Nie są w stanie zablokować zamienników do starszych modeli. Niestety ten system z patentami jest prawnie czysty i jeśli Black Point nie wygra w sądzie, to będzie trzeba przejść na produkty innych firm, albo bulić. Furtkę dają tu też tzw regenerowane tusze i tonery, bo patent dotyczy samego systemu, a nie innych firm.
Na szczęście regenerowane będą nadal dostępne - po prostu podrożeją ceny skupu zużytych kartridży, poza tym są jeszcze Chiny i pewno znajdzie się nie jedna firma która będzie stamtąd ściągać i sprzedawać w Polsce
Easy-Comp | Serwis laptopów Tarnów
-
Autor tematu - Rhetor
Ja już dawno się na Brothera przerzuciłem, bo sorry, ale jak za komplet zapłacę 60 zł to nie to samo co ceny HP.
Wysłane z mojej budki telefonicznej