Światłowód Multimedia Polska w domkach jednorodzinnych
Świat³owód Multimedia Polska w domkach jednorodzinnych
Multimedia Polska dociągnęły światłowód do domków jednorodzinnych. Może z niej już korzystać ok 500 budynków w dzielnicy Krzyż. To oznacza koniec z LANem i radiem. Inwestycja obejmie w najbliższych miesiącach dzielnice: Strusina, Chyszów, Gumniska, Piastówka, Grabówka, oś Koszyckiego.
-
- Rhetor
A czym się różni światłowód od LAN? Przecież to tylko medium transmisyjne a filozofia może być dalej ta sama.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
Czy wyczuwam tu nutkę ironii? ( )Kirk pisze:Poza tym, 6Mb po optyce to jednak nie to samo co 6Mb po kablu.
No awaryjność na pewno mniejsza, pytanie tylko czy link DO Krzyża to nadal radiola czy też jednak szkło.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Ano.LordRuthwen pisze:Czy wyczuwam tu nutkę ironii? ( )Kirk pisze:Poza tym, 6Mb po optyce to jednak nie to samo co 6Mb po kablu.
Jakby nadal było po radiu to byłoby to mistrzostwo świata.LordRuthwen pisze: No awaryjność na pewno mniejsza, pytanie tylko czy link DO Krzyża to nadal radiola czy też jednak szkło.
No i przy okazji piękna propaganda, skąd ja to znam...
-
- Thesmothetai
A ktos wierzy w to, że mu światełko do samego domu dojdzie ? Sądzę, że światełko będzie tutaj tylko szkieletem a po klientach końcowych i tak będzie szło po zwykłym UTP/STP.Kirk pisze:Zapewne chodzi Ci krzychu o WDM i pochodne, myślisz, że to w tej technologii MMP będzie realizowało FTH?
Nie zmienia to faktu, że awaryjność całości spadnie.
To duży plus dla klietnów
Im Lazy and I like it
-
- Obywatel
Kabel optyczny dociera bezpośrednio do każdego domu.imlazy pisze:A ktos wierzy w to, że mu światełko do samego domu dojdzie ? Sądzę, że światełko będzie tutaj tylko szkieletem a po klientach końcowych i tak będzie szło po zwykłym UTP/STP.Kirk pisze:Zapewne chodzi Ci krzychu o WDM i pochodne, myślisz, że to w tej technologii MMP będzie realizowało FTH?
Nie zmienia to faktu, że awaryjność całości spadnie.
To duży plus dla klietnów
Inwestycja jest realizowana w standardzie GPON
Jeśli do domu dociera 100 MBit, to router ogranicza tylko Twoje połączenie bezprzewodowe. Jeśli masz w domu jakiś komputer podpięty kablem do tego routera, to nadal masz na nim te 100 Mbit max. Wymiana routera owszem pomoże jeśli będzie w technologii "N" i jeśli karta bezprzewodowa Twojego laptopa pracuje w tym standardzie.krzychu pisze:obecnie mam troche przyciete pasmo 100 Mbps gdyz mam router 54 Mbps
ktos pisal ze wymiana router na lepszy moze pomoc
w kazdym razie jak na dzien dzisiejszy lepiej mi dziala internet 7.2 Mbps z Orange GSM
moze to tez problem ze na kablu wisi iptv i voip ?
Voip za routerem to też nie jest problem, ja mam bramkę voip za routerem, a do domu dociera radiówka o przepustowości 3-10 Mbit (zależy jak wiatr zawieje ), link radiowy 5GHz zestawiony jest z priorytetem dla głosu, te priorytety dodatkowo można ustawiać w oprogramowaniu routera. Nigdy nie miałem problemów z pogorszoną jakością rozmów spowodowaną obciążeniem linka radiowego.
Re: Światłowód Multimedia Polska w domkach jednorodzinnych
Czy ktoś z was słyszał lub spotkał się z akcją ze strony Multimedia Polska, która ma na celu poinformowanie klientów, że rezygnują ze zwykłych skrętek na rzecz światłowodu? Do mojego znajomego z Mościc, dzwonił dziś konsultant MM i przekazał taką właśnie informacje. Stwierdził, że jest tydzień na decyzje i nowy pakiet Internet 120mb/s, TV, telefon w cenie 99zł.