Od 23 lutego 2013r obowiązuje znowelizowane Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
Dodano nowy rozdział:
„Rozdział 8a
Instalacja telekomunikacyjna
A w nim wiele nowości związanych z szeroko rozumianą telekomunikacją w wielu obiektach.
Ciekawe informacje dla inwestorów, developerów i kupujących.
Tutaj nowela http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0120001289
a tutaj ciekawy artykuł http://www.pirc.org.pl/sites/default/fi ... 2.2013.pdf
Miłej lektury
Technika vel telekomunikacja w natarciu.
Technika vel telekomunikacja w natarciu.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
rozporządzenie rozporządzeniem, dawno już wiadomo było, że taki przepis wejdzie, natomiast poublikacja PIRC mnie po prostu rozczuliła - wielce zadowoleni z siebie panowie obradują nad kotletem jakie to wspaniałe perspektywy stworzyły się dzięki ich światłym konsultacjom (i ile jeszcze przy okazji zarobią) A chała panowie, developry sobie już z tym radzą i poradzą sobie spokojnie - nawet (zwłaszcza) bez waszej pomocy.
Ten przepis sam w sobie (podobnie jak megaustawa) jest całkiem niegłupi, pod warunkiem że nie będzie się ucierać d**** szkłem (a obawiam się, że będzie się i to zdrowo). Jak się operator dogadał z developerem i kładł własną instalację to robił to przyzwoicie bo wiedział, że na tym sam będzie pracował. Jak to będzie robił developer i to z musu to zrobi to na odp*** się, zresztą jak wiele innych rzeczy a jeszcze jak sobie wyobrazimy elektryków zaciągających światłowody... widziałem już efekty takiej roboty. A potem ktoś będzie to musiał uruchomić (czyt. połowę wyrzucić i zrobić od nowa) i też zarobi. same plusy....
Ten przepis sam w sobie (podobnie jak megaustawa) jest całkiem niegłupi, pod warunkiem że nie będzie się ucierać d**** szkłem (a obawiam się, że będzie się i to zdrowo). Jak się operator dogadał z developerem i kładł własną instalację to robił to przyzwoicie bo wiedział, że na tym sam będzie pracował. Jak to będzie robił developer i to z musu to zrobi to na odp*** się, zresztą jak wiele innych rzeczy a jeszcze jak sobie wyobrazimy elektryków zaciągających światłowody... widziałem już efekty takiej roboty. A potem ktoś będzie to musiał uruchomić (czyt. połowę wyrzucić i zrobić od nowa) i też zarobi. same plusy....
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite