Przegrzewanie laptopa

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor tematu
gosis
Prytan

Przegrzewanie laptopa

Post autor: gosis »

Cześć!

W związku z tym, że mój laptop ostatnio bije własne rekordy przegrzewania się i hałasowania postanowiłam przeczyścić mu wnętrzności.

I teraz mam pytanie do Was - jaki serwis moglibyście mi polecić? Znalazłam w necie ciekawą ofertę z dojazdem do domu, coś w stylu 'pogotowia komputerowego', a drugą, gdzie muszę się fatygować osobiście.

I teraz tak, nie znalazłam w necie żadnych opinii na temat tego dojazdowego serwisu, a nie chcę, żeby przykładowo, ktoś przyjechał, zabrał mi kompa i odjechał w siną dal na zawsze :P (chociaż osobiście mam przeczucie, że wszystko byłoby w porządku). To raz. Dwa, chcę mieć to porządnie zrobione - nie chcę, żeby komp mi działał gorzej po serwisie niż przed serwisem... (czego niestety już kiedyś doświadczyłam z innym urządzeniem :/ ).

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Weź po prostu śrubokręt i odkręć śrubki pod spodem w okolicach wentylatora, wyjmij radiator i przedmuchaj go odkurzaczem/kompresorem/sprężonym powietrzem (można kupić za dychę).
Wentylator też.
Skręć i delektuj się ciszą ::)

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Nie w każdym jest tak łatwo. W moim HPku musiałem wykręcić wszystko łącznie z ekranem i płytą aby dostać się do wiatraczka. Wszystko zależy jaki to model i firma.
Często też pomaga wymiana pasty termoprzewodzącej bo na ogół ta montowana seryjnie po pół roku do niczego się nie nadaje.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

Autor tematu
gosis
Prytan

Zazwyczaj sama robiłam takie różne drobne rzeczy, ale boję się, że tym razem nie dam rady i nie złożę potem tego do kupy. Mam Toshibę Satellite A300, komp ma już ze 3 lata, chyba od początku się tak przegrzewał, tylko wtedy nie zwracałam na to uwagi, ostatnio jak zaczął wydalać wonie stwierdziłam, że to już ten czas. Dodatkowo system zaczął mi się sypać. Ale to już we własnym zakresie załatwię. Zastanawiam się też czy jest sens czyścić płytę główną.

Nie wiem czy w moim modelu ciężko byłoby zmienić pasty na własną rękę? Może poszukam jakichś tutoriali na jutubie :P

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Niestety jest tutaj trochę roboty bo musisz rozkręcić praktycznie wszystko. To jeden z tych gorszych w rozkręcaniu
Jeżeli masz jaką taką wprawę w posługiwaniu się śrubokrętem i będziesz pamiętać o zasadzie "zdecydowanie ale nie na siłę" korzystając z tej instrukcji powinnaś sobie poradzić.

http://www.irisvista.com/tech/laptops/T ... cess-1.htm

Pasta po 3 latach na pewno będzie do wymiany. Tylko nie kupuj najtańszej i nie daj się tez sprzedawcy wrobić w tą najdroższą.
Aby dostać się do procesora i wiatraczka i tak musisz wyjąć płytę więc nie zaszkodzi ją troszkę przeczyścić.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

My dajemy laptopy do serwisowania na Krakowską (chyba ta sama brama co biblioteka). Takie czyszczenie i smarowanie nie będzie drogie, a przynajmniej uszy ci będą dziękować :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
gosis
Prytan

Dzięki :) przyjrzę się instrukcji i zobaczę czy jest to ponad moje siły, czy też nie. Jeden filmik rozkręcania tego laptopa już widziałam i trochę się zdziwiłam, że na drobne części został rozłożony. Trochę będzie z tym dłubania, muszę się nastawić psychicznie. ;) Na pewno ja się będę delikatniej obchodzić z moimi częściami, niż ci bezduszni serwisanci ;)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Ja to mam fart, dwie śrubki, klapka, zatrzask... i mam radiator w ręce :)

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Polecam TOP 8000 - serwisuję u nich wiele sprzętu - mają doświadczenie w laptopach też. Po za tym trzeba mieć części - w Twoim przypadku najprawdopodobniej jest to wentylator - który trzeba kupić. Jeśli się nie bardzo znamy to odradzam samodzielne naprawy - zbyt łatwo można coś zepsuć.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Raczej nic nie będzie musiała kupować, laptop ma to do siebie, że kanał powietrzny do chłodzenia jest bardzo wąski, a kurz nie śpi :)
Mój lap po 2 latach już ledwo oddychał :)

dafi33
Rhetor

Post autor: dafi33 »

http://www.notebooks-service.pl/
Polecam i nie radzę grzebać samemu 8)

Awatar użytkownika

Autor tematu
gosis
Prytan

Dzięki za wszelkie rady :) Kupować nowego wentylatora raczej nie będzie potrzeby, natomiast głowę daję, że kurzu w środku jest co niemiara. I chyba faktycznie pójdę do serwisu, bo się boję eksperymentować, póki laptop jest w względnie dobrym stanie. Jak będzie dogorywał to wtedy chętnie zajrzę do środka :)

Lordzie, Ty to faktycznie masz szczęście ;) Nie sądziłam, że podczas wybierania laptopa będę musiała dodać nowe kryterium :lol: Nauczka na przyszłość :P

Chociaż moja siostra ma czteroletniego Sony Vaio, nie używała podkładek, ku mojemu wielkiemu oburzeniu trzymała go na kołdrach itp, i nic się nie dzieje...

farciarzgilmore
Archont

Post autor: farciarzgilmore »

gosis a nie lepiej chłopakowi dać żeby to zrobił ??? :) w końcu zna się na tym. Zrobi dobry uczynek a nie cały czas tylko Diablo i NBA league pass :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
gosis
Prytan

Ehh no właśnie nie zrobi. Niestety kobieta w dzisiejszych czasach musi radzić sobie sama :P

ODPOWIEDZ