komputer w czasie burzy

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Nunuss
Obywatel

komputer w czasie burzy

Post autor: Nunuss »

Słuchajcie mam problem. Jak ochronić kompa w czasie burzy??? Mieszkam na wiosce za Tarnowem i dostaję szału za każdym razem kiedy idzie burza i myslę o tym,żeby piorun nie strzelił i nie spalił mi kompa czy telewizora.. Osatnio spalił mi się zasilacz, pomimo tego że akar był wyłączony. Czy ma ktoś jakiś pomysł/ propozycję? Mam dość wyłączania wszystkiego z kontaktu za każdym razem kiedy lekko zagrzmi... Piorunochron? może jakiś super extra wypasiony pioruno-ochronny akar? ;P ;-) będę wdzięczna za pomoc
Live the life you love, and love the life you live Ą

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Najbezpieczniej jest jednak wyciągnąć z kontaktu... sąsiad spalił 2 duże telewizory podczas jednej burzy mając je jedynie w kontakcie (wyłączone). Sąsiad mieszka w kamienicy z piorunochronami ; )

Awatar użytkownika

Autor tematu
Nunuss
Obywatel

Keleos, nie pocieszyłeś mnie :( Miałam nadzieję,że jest jakiś sposób żeby wyjść z domu i nie martwić się tym,że nie powyłączałam wtyczek z kontaktów.. Ech, no cóż.

ale dzięki (:

Keleos
Rhetor

Post autor: Keleos »

Nie no, zawsze można zakupić potężne Akary za kilkaset złotych, co to mają kilka bezpieczników. Wtedy spali się bezpiecznik (wymienny) i reszta powinna być nietknięta.
Przynajmniej w teorii, nie wiem jak w praktyce, bowiem nie używałem nigdy ; )

Awatar użytkownika

huziu
Archont

Post autor: huziu »

Nunuss: Masz na myśli Acar tego typu jak >> tutaj << właściwej marki, czy jakąś tandetną listwę potocznie zwaną acar? 100% pewnego zabezpieczenia przed uderzeniem pioruna NIE MA. Jeżeli wyładowanie nastąpi blisko Ciebie, to najlepsze (domowe) zabezpieczenie nie pomoże, dlatego najbezpieczniej wyłączyć wtyczkę listwy z kontaktu oraz odłączyć także przewód internetu, (itd.) tak aby komputer nie był podłączony do żadnej sieci.

Jeżeli masz laptopa, to możesz w trakcie burzy używać, ale tylko na samej baterii korzystając z bezprzewodowego neta - ryzykujesz wtedy uszkodzenie routera i urządzeń podłączonych przewodowo do niego.

Natomiast jeżeli piorun trafi praktycznie bezpośrednio, to wtedy nawet wyłączony sprzęt może ulec awarii.

Podstawa to dobra instalacja odgromowa.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Nunuss, nie zapomnij wypiąć kabla od anteny bo zakładam, że masz radiówkę :)
Jak napisał Huziu: w przypadku trafienia bezpośredniego możesz mieć wyłączony z prądu, od anteny... impuls jest taki duży że prawdopodobnie można powiedzieć papa.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Pomaga też dobry UPS - ale ma to cenę : UPS ulegnie uszkodzeniu. Problem jest taki, że piorun nie musi trafić blisko - wystarczy, że "walnie" 5 km dalej ale w podstację transformatorową lub linię napowietrzną a takie są na wsi.

Ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie mieszkania na wsi i nie podłączenia komputera, telewizora i reszty przez UPS'a - w czasie burzy odpinamy wtyczki z sieci, wypinamy antenę, kable internetowe - a w przypadku dalszych wyladowań kiedy nie mamy świadomości, że jest burza - UPS zapewni nam bezpieczeństwo.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

marcin11
Obywatel

Post autor: marcin11 »

Jeżeli piorun uderzy w blok mieszkalny to również popali sprzęt?, skoro uderzy w odgromy
to dlaczego ma spalić urządzenia podłączone do gniazdek elektrycznych, przecież sieć elektryczna jest podziemna, zawsze nurtowały mnie te pytania :?:

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Można próbowac z iskrownikami, ale nigdy nie będziesz miał pewności, jak piorun walnie blisko, albo dokładnie w twój dom.

Bastekxyz
Archont

Post autor: Bastekxyz »

1. Wtyczka z kontaktu.
2. Skrętka z kompa a najlepiej ze switcha/routera. Chodzi o to, żeby nic nie było podłączone do sieci.

To wszystko, możesz spać spokojnie.

Ravir
Rhetor

Post autor: Ravir »

Instalacja odgromowa zabezpiecza głównie przed POŻAREM. W przypadku piorunów mamy do czynienia z napięciami i natężeniami pradu idącymi w dziesiątki milionów voltów i amperów. Tak duże wartości powodują ogromną INDUKCJĘ elektromagnetyczną.

Piorun po trafieniu w dom i "zejściu" po piorunochronach nie podpali domu - ALE w przypadku przewodów elektrycznych i teleinformatycznych wyindukuje na nich napięcie - w czasie ostatniej burzy mój UPS zarejstrował chwilowe piki napięcia sięgajace 800 Voltów. O ile były bardzo krótkie i zasilacze sobie znimi radziły - to wyobraźcie sobie co się dzieje jak taki impuls pojawi się z kalbu sieciowym lub antenowym.

To dlatego palą się karty i routery czy switche - mimo, że piorun uderzył całkiem daleko.

Jak się bronić?

UPS - dobry, który zabezpieczy nam sprzęt od strony zasilania oraz Specjalne filtry do sieci teleinformatycznych.

To w przypadku dalszych burz - w przypadku gdy mamy burze "nad nami" nalezy wypiąć przewody z urządzeń - a PRZYNAJMNIEJ z komputera - o ile router czy switch kosztuje grosze to komputer już nie.

O ile w mieście mamy lepiej, bo często mieszkamy w "cienu" wyższych budynków to na wsi UPS + filtry to rzecz niezbędna.
9000 ml A Rh-

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Ravir, UPS nie zawsze pomaga, mało za niego nie dałem, podobnie jak za listwę filtrującą, ale jak się 2 lata temu energetyka na Strusinie bawiła prądem to przeszło przez UPS-a i spaliło mi dysk.
Naturalnie o odszkodowaniu nie mogło być mowy bo miałem "niewystarczające zabezpieczenia antyprzepięciowe", a nie miałem czasu się z nimi po sądach ciągać.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Nunuss
Obywatel

To ja już sama nie wiem co robić. Co do AKARa to nie jest to raczej najtańszy model, z racji tego,że zdaję sobie sprawę że nie ma co oszczędzać w momencie kiedy za oknem burza - wolę wydać więcej na środki zabezpieczające, niż martwić się, że mój komp pójdzie na złom. Mieszkam tam od jakiegoś roku i już względnie nauczyłam się wyłączać wszystko z kontaktu, ale poruszyłam ten temat bo po ostatniej burzy spalił mi się zasilacz od kompa, a o dziwo AKAR był wyłączony - więc już nie wiem co robić. ( akar był wyłączony, ale nie był bezpośrednio odpięty z kontaktu ) Pozostaje mi może zainwestować w tego UPSa no i zobaczymy co będzie dalej. dzięki za pomoc! :)

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Nunuss pisze:To ja już sama nie wiem co robić. Co do AKARa to nie jest to raczej najtańszy model, z racji tego,że zdaję sobie sprawę że nie ma co oszczędzać w momencie kiedy za oknem burza - wolę wydać więcej na środki zabezpieczające, niż martwić się, że mój komp pójdzie na złom. Mieszkam tam od jakiegoś roku i już względnie nauczyłam się wyłączać wszystko z kontaktu, ale poruszyłam ten temat bo po ostatniej burzy spalił mi się zasilacz od kompa, a o dziwo AKAR był wyłączony - więc już nie wiem co robić. ( akar był wyłączony, ale nie był bezpośrednio odpięty z kontaktu ) Pozostaje mi może zainwestować w tego UPSa no i zobaczymy co będzie dalej. dzięki za pomoc! :)

Ale pamiętaj, że niezależnie od tego ile kasy wydasz na UPSa ( nawet najlepszy UPS nie jest wszechmogący ;) ) to zostaje jeszcze ryzyko przepięcia po kablu sieciowym. W mieście niby ryzyko mniejsze, ale nie można go wykluczyć całkowicie. Więc jak chcesz wykluczyć ryzyko z tej strony, kup router do kompa dokup sieciową kartę bezprzewodową i w ten sposób rozdzielaj neta. W razie burzy stracisz tylko router.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

defekator pisze:Ale pamiętaj, że niezależnie od tego ile kasy wydasz na UPSa ( nawet najlepszy UPS nie jest wszechmogący ;) ) to zostaje jeszcze ryzyko przepięcia po kablu sieciowym.
W tamtym roku w Boże Ciało ludzie na os. LHD się o tym przekonali.

ODPOWIEDZ