no to dzięki serdeczne - cały czas z batem na karku i tylko czekać, czy się operatorowi nagle nie odwidzi :/Versacz pisze: dowiedziałem się, że (uwaga) oficjalnie nie można używać ale nieoficjalnie proszę bardzo
IS sprzedane!
Greg - dzień przed świętami Wielkanocnymi podpisałem umowę z IS/MM na internet - ten klasyczny z IS a nie shit z MM. Przeczytałem umowę i na pierwszy rzut oka nie wiele się różni od "starej" umowy z IS. Generalnie nie może się różnić - bo POGORSZENIE warunków stanowi podstawę do wypowiedzenia umowy bez kar umownych.
Jak na dziś net chodzi znakomicie - dokładnie jak za czasów IS - i myślę, że chyba nie pogorszą go - bo jednak jest konkurencja i ja nie zawaham się do niej przejść.
Jak na dziś net chodzi znakomicie - dokładnie jak za czasów IS - i myślę, że chyba nie pogorszą go - bo jednak jest konkurencja i ja nie zawaham się do niej przejść.
9000 ml A Rh-
Wg www Multimedii za abonament 54 zł, czyli tyle co bylo w IS mamy 2Mb/s. Tyle proponowało Solutions oficjalnie w swojej ofercie (wiemy ze w praktyce bywało o wiele więcej).
Parę dni temu dostałem nową umowę z MM obowiązującą od początku czerwca, która mówi już o 67,55 zł i bez gwarancji transferu. Jak to w takim razie jest? MM chce przeciągnąc sposobem starych użytkowników IS do oficjalnego MM i proponuje stawki zaporowe (wysokie, bez zabezpieczenia).
Za 69 zł w MM (a więc o 1,45 zł więcej niż dla użytkowników sieci z IS za pół miesiąca) MM na swojej stronie proponuje internet 6Mb/s i gratis telefon w planie optymalnym 100 - sral pies ten telefon, ale przepustowość już bardziej zbliżona do nieoficjalnych z IS.
Jestem starym uzytkownikiem IS i patrząc na to co mi umowie proponują i to co proponują na swojej stronie internetowej to wychodzi na to, że o wiele lepiej byloby podpisać nową umowę a nie lecieć na automatycznym przedlużeniu.
Parę dni temu dostałem nową umowę z MM obowiązującą od początku czerwca, która mówi już o 67,55 zł i bez gwarancji transferu. Jak to w takim razie jest? MM chce przeciągnąc sposobem starych użytkowników IS do oficjalnego MM i proponuje stawki zaporowe (wysokie, bez zabezpieczenia).
Za 69 zł w MM (a więc o 1,45 zł więcej niż dla użytkowników sieci z IS za pół miesiąca) MM na swojej stronie proponuje internet 6Mb/s i gratis telefon w planie optymalnym 100 - sral pies ten telefon, ale przepustowość już bardziej zbliżona do nieoficjalnych z IS.
Jestem starym uzytkownikiem IS i patrząc na to co mi umowie proponują i to co proponują na swojej stronie internetowej to wychodzi na to, że o wiele lepiej byloby podpisać nową umowę a nie lecieć na automatycznym przedlużeniu.
W lokalu IS cennik ma dwie pozycje jeden to "stary IS" a drugi to nowy. Sam podpisując umowę byłem światkiem jak dziewczyny z BOK mówiły, do klienta by wybrał internet IS a nie MM bo się bardziej opłaca. Ja byłem traktowany nieco inaczej - procentują znajomości - od razu mi zaproponowano net IS - co więcej podłączono mnie bez kolejki
I przypominam, że ŻADEN z operatorów nie daje GWARANCJI transferu - IS też jej NIGDY nie dawał. Za gwarantowane pasmo płaci się SŁONO i nigdy nie była to oferta dla indywidualnych osób. Nawet jeśłi podepniemy się do światłowodu w ofercie UPC Fiber Power to maksymalnie mamy 120 MB/s ale NIE jest to gwarantowane. Wszystko zależy od przepustowości łacz operatora w świat.
I przypominam, że ŻADEN z operatorów nie daje GWARANCJI transferu - IS też jej NIGDY nie dawał. Za gwarantowane pasmo płaci się SŁONO i nigdy nie była to oferta dla indywidualnych osób. Nawet jeśłi podepniemy się do światłowodu w ofercie UPC Fiber Power to maksymalnie mamy 120 MB/s ale NIE jest to gwarantowane. Wszystko zależy od przepustowości łacz operatora w świat.
9000 ml A Rh-
-
- Rhetor
Jak to jak?
Gwarantują ci prędkość min 10 Mb/s do sieci szkieletowej o to wszystko.
Gwarantują ci prędkość min 10 Mb/s do sieci szkieletowej o to wszystko.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
-
- Rhetor
Czepiając się:
nie możesz się podpiąć do Internetu jako takiego, możesz się co najwyżej podpiąć do sieci będącej jego częścią )
nie możesz się podpiąć do Internetu jako takiego, możesz się co najwyżej podpiąć do sieci będącej jego częścią )
Ostatnio miałem w rękach tą nową umowę, bo właśnie zastanawiam się nad wyborem oferty. Co pierwsze rzuciło mi się w oczy:
Cena abonamentu - wyższa niż w IS w stosunku do oferowanego transferu.
Dopłata za każdy dodatkowo podłączony terminal (czyli za laptop, telewizor z DLNA, Playstation itp...) Jest tam zapis o tym, że nie wolno naruszać integralności zainstalowanych urządzeń co praktycznie uniemożliwia zrobienie domowej mini sieci, czy domowego serwera mediów. Ponadto za wykrycie każdego niezarejestrowanego hosta jest kara w wysokości ok. 2 tyś PLN. Chyba na głowę upadli jeśli myślą że ludzie będą się do tego stosować. IS pozwalało na podpięcie routera oraz dodatkowych urządzeń w obrębie lokalu i nie było z tym żadnych problemów.
Oplata za każdorazową zmianę numeru MAC (z winy klienta) - czyli jeśli ktoś kupi nowego kompa, będzie musiał zapłacić za przypisanie nowego numeru MAC? To chyba kolejne lekkie przegięcie.
Opłaty za hosting - IS oferowało darmowy hosting w cenie abonamentu. Co się stanie z obecnymi kontami?
Nie czytałem jeszcze nowych warunków jakie stanowi regulamin usług telefonicznych, ale ciekawi mnie co się stanie z panelem klienta i drugim numerem telefonu który też był w cenie abonamentu.
Cena abonamentu - wyższa niż w IS w stosunku do oferowanego transferu.
Dopłata za każdy dodatkowo podłączony terminal (czyli za laptop, telewizor z DLNA, Playstation itp...) Jest tam zapis o tym, że nie wolno naruszać integralności zainstalowanych urządzeń co praktycznie uniemożliwia zrobienie domowej mini sieci, czy domowego serwera mediów. Ponadto za wykrycie każdego niezarejestrowanego hosta jest kara w wysokości ok. 2 tyś PLN. Chyba na głowę upadli jeśli myślą że ludzie będą się do tego stosować. IS pozwalało na podpięcie routera oraz dodatkowych urządzeń w obrębie lokalu i nie było z tym żadnych problemów.
Oplata za każdorazową zmianę numeru MAC (z winy klienta) - czyli jeśli ktoś kupi nowego kompa, będzie musiał zapłacić za przypisanie nowego numeru MAC? To chyba kolejne lekkie przegięcie.
Opłaty za hosting - IS oferowało darmowy hosting w cenie abonamentu. Co się stanie z obecnymi kontami?
Nie czytałem jeszcze nowych warunków jakie stanowi regulamin usług telefonicznych, ale ciekawi mnie co się stanie z panelem klienta i drugim numerem telefonu który też był w cenie abonamentu.
-
- Rhetor
bartiko, zgodnie z naszym prawem, (poprawcie mnie jeśli się mylę) to co jest w lokalu (okablowanie) jest Twoje i możesz z tym zrobić co chcesz.
Urządzenia, jeśli są dzierżawione, naturalnie nie są własnością abonenta, ale za kable w lokalu płacisz przy instalacji.
Urządzenia, jeśli są dzierżawione, naturalnie nie są własnością abonenta, ale za kable w lokalu płacisz przy instalacji.
Ależ oczywiście.LordRuthwen pisze:bartiko, zgodnie z naszym prawem, (poprawcie mnie jeśli się mylę) to co jest w lokalu (okablowanie) jest Twoje i możesz z tym zrobić co chcesz.
Ale jeżeli te kable (i ta lodówka!!) są podłączone do sieci operatora musisz się stosować do umowy z nim (czyli umowa+regulamin czyli wszystkie wymysły jego, na które się musisz zgodzić).
Multimedia w całej swojej sieci stosuje takie same zasady. Co prawda Tarnów jest (był) przedziwnym miastem jeśli chodzi o rozpieszczanie klientów przez ISP - dzięki Ś.p. Internet Solutions i innym lokalnym dostawcom, ale właśnie obserwujemy koniec tych pięknych czasów.
Teraz trzeba będzie się dostosować do ogólnopolskich zasad, a że to będzie równanie w dół - cóż, pech. Jak mi powiedział jeden z pozatarnowskich operatorów - coście użyli przez parę lat to wasze a teraz zobaczycie jak to się robi w całym kraju
Oni nie upadli na głowę. Co więcej, twardo stoją na nogach. A jak paru delikwentów zapłaci kary i sprawa zostanie należycie nagłośniona to cała reszta na wyścigi będzie dyrdać do biura multimedii i zgłaszać każdy dodatkowy pecet, laptop, tablet, komórkę i inteligentną sokowirówkę z wifi .bartiko pisze:Chyba na głowę upadli jeśli myślą że ludzie będą się do tego stosować.
Wracając do telefonów - z tego co rozumiem czytając enuncjacie multimedii, abonenci telefoniczni NA RAZIE mają mieć zachowane dotychczasowe warunki... oprócz.
No i na dzień dobry wszyscy użytkownicy telefonii +IS podłączeni na zasobach innych operatorów (pamiętajcie, że tę telefonię rozwijała także kupa lokalnych ISPów) tracą dostęp do panelu abonenta. Niby nic Za jakiś czas MM pewnie zafunduje im kolejne niespodzianki. Tutaj nie muszą się szczypać o ochronę długookresowych umów, bo ich nie ma. IMVHO pojawią się kolejne drobne niedogodności, które "zachęcą" klientów post-IS do zawarcia umów na warunkach MM - pewnie nawet dla zamydlenia oczek dostaną na początek jakiś bonus.
Doczytałem się jeszcze ciekawostki jeżeli chodzi o przepływność łącza - wychodzi na to, że klientom +IS multimedia nie gwarantuje absolutnie nic sprowadzając sprawę do chwilowego obciążenia poszczególnych węzłów - no to już widzę jakie za parę miesięcy będą transfery - a pojawiać się zaczną karteczki i telefony od miłych konsultantów, że na warunkach MM ten transfer będzie na pewno lepszy - i co, nie podpiszą ludzie umów?
I tak się skończy rumakowanie, już tym razem na dobre...
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite