W większości podstawowego oprogramowania mamy liczniki. przynajmniej w tych "lepszych" urządzeniach.
Z zewnętrznych ciekawe są : NetLimiter oraz MagiTime - ten ostatni ma mozliwość ustawienia taktowania i ceny za impuls - co pozwala na śledzenie kosztu - co jest ważne w przypadku Pre-paid. Zresztą w większości przypadków po "wykończeniu" limitu spada nam prędkość.
Darmowy internet dla każdego
-
- Rhetor
A w niektórych przypadkach spada prędkość i naliczana jest opłata za przekroczenieRavir pisze:w większości przypadków po "wykończeniu" limitu spada nam prędkość.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
LordRuthwen, No właśnie - nie wiecie kto proponuje tylko spadek prędkości? I jeszcze jedno - widziałem routery z 'dopinanym' modemem - jeżeli mam słaby zasięg, to mogę go gdzieś na strych wyrzucić, i potem ściągnąć sygnał wifi lub kablem, tak? Jakaś zewnętrzna antena gsm do modemu nie wchodzi w grę?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
- Rhetor
Możesz próbować założyć wzmacniacz na dachu.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
-
- Thesmothetai
ad2222: Większość modemów gsm ma możliwość podpiecia anteny. Tak więc nie ma z tym problemu.
Sam mam 2 dongle od różnych operatorów:
huawei e160 - jedna z najtanszych zabawek, ale sprawuje sie calkiem dobrze i jako prepaid z 5GB w playu w sam raz do wykorzystania w terenie
oraz drugi huawei e1750 od mmedia, ale to dodawali jako bonus przy przedluzaniu umowy za symboliczny 1gr - od, taka zapchajdziura.
Na chwilę obecną kilka informacji które mogą się przydać:
średnie pingi na takich laczach to 50 - 90ms,
na łaczu orange freedom ( cmda, na starej sieci 450MHz ) to jest przedzial 45 - 70ms
Na freedom cdma transfery są stabilniejsze ( prędkośc równa, bez 'skoków' )
Jeśli chodzi o platnosci i spadem szybkosci:
prepaidy tego nie oferują ( chyba, że sie cos ostatnio zmienilo ) - koncza sie srodki - trzeba doladowac i tyle.
Spadek predkosci oferuje za to wielu dostawców po podpisaniu umowy. Gwarantują wtedy, że po przekroczeniu limitu masz zagwarantowane 32kbps, jednak często zdarza się, że nie zauważasz spadku.
Sam mam 2 dongle od różnych operatorów:
huawei e160 - jedna z najtanszych zabawek, ale sprawuje sie calkiem dobrze i jako prepaid z 5GB w playu w sam raz do wykorzystania w terenie
oraz drugi huawei e1750 od mmedia, ale to dodawali jako bonus przy przedluzaniu umowy za symboliczny 1gr - od, taka zapchajdziura.
Na chwilę obecną kilka informacji które mogą się przydać:
średnie pingi na takich laczach to 50 - 90ms,
na łaczu orange freedom ( cmda, na starej sieci 450MHz ) to jest przedzial 45 - 70ms
Na freedom cdma transfery są stabilniejsze ( prędkośc równa, bez 'skoków' )
Jeśli chodzi o platnosci i spadem szybkosci:
prepaidy tego nie oferują ( chyba, że sie cos ostatnio zmienilo ) - koncza sie srodki - trzeba doladowac i tyle.
Spadek predkosci oferuje za to wielu dostawców po podpisaniu umowy. Gwarantują wtedy, że po przekroczeniu limitu masz zagwarantowane 32kbps, jednak często zdarza się, że nie zauważasz spadku.
Ostatnio zmieniony 06-03-2012, 12:39 przez imlazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Im Lazy and I like it
Orange na 100% ma obniżenie prędkości w Business Everywhere - taki mam i testowałem to
Co do anteny - wiele razy montowałem antenę GSM - w zależności od odległości mamy różne anteny - jeśli Masz słaby sygnał 3G / HSPA - to wystarczy kupić zwykłą, panelową antenę.
Polecam firmę DIPOL, www.dipol.com.pl - montowąlem ich anteny i są bardzo dobrej jakości i co najważniejsze nie drogie, zwykła panelowa antena kosztuje 78 zł - do tego musimy zakupić "przejściówkę" - Dipol stosuje wtyczkę SMA lub gniazdo FME - osobiście polecam FME.
Do FME "wkręcamy" przejściówkę dla naszego modemu - ma to toż zaletę, że jak wymienimy modem to - wymieniamy przejściówkę, która kosztuje 16 zł i nie musimy "bawić" się w zarabianie wtyczek. Standardowo antena ma 5 m przewodu - ale Dipol bez kłopotu montuje dłuższe przewody - sam zamawiałem 10 metrowy przewód.
Antenę mocujemy na dachu - kabel do modemu - zaś modem podłączmy do Routera - TPLink jest tani i dobrym przykładem. Sam użytkuję modemy firmy Draytek - ale są to drogie urządzenia - dedykowane na rynek "profesjonalny" a nie dla domowych "urzyszkodników"
NIE POLECAM montażu żadnych wzmacniaczy - ZASADA jest prosta :
Mamy słaby sygnał lub sygnał jest na zewnątrz budynku a w środku NIE - montujemy antenę o małym zysku - jak panelowa.
NIE mamy sygnału - ale jest np. w pobliżu - montujemy antenę KIERUNKOWĄ o dużym zysku.
Polecany przeze mnie Dipol ma wiele anten i można spokojnie coś wybrać jak Masz słaby sygnała to 7 dB zysk anteny Panelowej wystarczy - u mnie w pracy w budynku mam tylko minimalny zasięg GPRS - a antena na dachu powoduje maksymalną siłę sygnału HSDPA+
Co do anteny - wiele razy montowałem antenę GSM - w zależności od odległości mamy różne anteny - jeśli Masz słaby sygnał 3G / HSPA - to wystarczy kupić zwykłą, panelową antenę.
Polecam firmę DIPOL, www.dipol.com.pl - montowąlem ich anteny i są bardzo dobrej jakości i co najważniejsze nie drogie, zwykła panelowa antena kosztuje 78 zł - do tego musimy zakupić "przejściówkę" - Dipol stosuje wtyczkę SMA lub gniazdo FME - osobiście polecam FME.
Do FME "wkręcamy" przejściówkę dla naszego modemu - ma to toż zaletę, że jak wymienimy modem to - wymieniamy przejściówkę, która kosztuje 16 zł i nie musimy "bawić" się w zarabianie wtyczek. Standardowo antena ma 5 m przewodu - ale Dipol bez kłopotu montuje dłuższe przewody - sam zamawiałem 10 metrowy przewód.
Antenę mocujemy na dachu - kabel do modemu - zaś modem podłączmy do Routera - TPLink jest tani i dobrym przykładem. Sam użytkuję modemy firmy Draytek - ale są to drogie urządzenia - dedykowane na rynek "profesjonalny" a nie dla domowych "urzyszkodników"
NIE POLECAM montażu żadnych wzmacniaczy - ZASADA jest prosta :
Mamy słaby sygnał lub sygnał jest na zewnątrz budynku a w środku NIE - montujemy antenę o małym zysku - jak panelowa.
NIE mamy sygnału - ale jest np. w pobliżu - montujemy antenę KIERUNKOWĄ o dużym zysku.
Polecany przeze mnie Dipol ma wiele anten i można spokojnie coś wybrać jak Masz słaby sygnała to 7 dB zysk anteny Panelowej wystarczy - u mnie w pracy w budynku mam tylko minimalny zasięg GPRS - a antena na dachu powoduje maksymalną siłę sygnału HSDPA+
9000 ml A Rh-
-
- Thesmothetai
Dołącze do Ravir'a i polecę Dipol z ich antenami. Warto jeszcze wspomnieć przy zakupie do czego ma być ta antenka - chodzi głównie o częstotliwości.
Warto też zorientować się gdzie są najbliższe stacje do których nasz modem będzie się łączył.
Jeśli chcemy korzystać z modemu głównie w jednej lokalizacji najczęściej dobrym wyborem jest kierunkowa lub jakiś panel.
Jeśli ma to być modem podpinany bezpośrednio do komputera - wiadomo, będzie dłuższy kabel do antenty.
W przypadku kiedy modem ma obsłużyć więcej niż jeden komputer ( a są modemy z wbudowanym routere i wifi ) to dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie modemu jak najbliżej anteny ( krótszy kabel = mniejsze tłumienie sygnału ).
Warto też zorientować się gdzie są najbliższe stacje do których nasz modem będzie się łączył.
Jeśli chcemy korzystać z modemu głównie w jednej lokalizacji najczęściej dobrym wyborem jest kierunkowa lub jakiś panel.
Jeśli ma to być modem podpinany bezpośrednio do komputera - wiadomo, będzie dłuższy kabel do antenty.
W przypadku kiedy modem ma obsłużyć więcej niż jeden komputer ( a są modemy z wbudowanym routere i wifi ) to dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie modemu jak najbliżej anteny ( krótszy kabel = mniejsze tłumienie sygnału ).
Im Lazy and I like it
Jeżeli mogę się wtrącić, to kilka wyjaśnień co do Aero2.
http://jdtech.pl/2011/11/aero2-o-co-cho ... ii-10.html
http://jdtech.pl/2011/09/aero2-jak-wybr ... rnetu.html
Oraz nieśmiertelną listę zgodności (warto sprawdzić, może jakiś modem z tych, które już mamy jednak działa):
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawie ... dowie.html
http://jdtech.pl/2012/01/aero2-skad-wzi ... rnetu.html
Więcej informacji: http://jdtech.pl/2012/01/aero2-czy-wart ... m-lte.html
A jakby było mało, to operator rzuca użytkownikom kłody pod nogi stosując wymyślne i nietypowe utrudnienia, takie jak blokada TS11 na kartach SIM, co powoduje różne dziwne problemy w telefonach i niektórych modemach:
http://jdtech.pl/2011/09/aero2-wyjasnil ... i-sim.html
Jeżeli macie jakieś pytania, służę pomocą - zależy mi na tym, żeby było jak najwięcej użytkowników Aero2 (co jest oczywiście sprzeczne z interesem samego operatora, który stara się ukryć informacje i utrudnić dostęp).
Dokładnie tak - w regulaminie jest wymóg korzystania z tych droższych modemów, ale w zasadzie te wolniejsze też działają. Więcej o tym problemie:skuba pisze:Jedyna sprawa z aero2 to zgodność modemów warto o tym wspomnieć , bo modemy do tanich nie należą a operator w regulaminie podał że muszą być w klasie 10
http://jdtech.pl/2011/11/aero2-o-co-cho ... ii-10.html
Polecam poradniczek:Versacz pisze:Niech ktoś zaproponuje jakiś dobry modem do tego w rozsądnej cenie.
http://jdtech.pl/2011/09/aero2-jak-wybr ... rnetu.html
Oraz nieśmiertelną listę zgodności (warto sprawdzić, może jakiś modem z tych, które już mamy jednak działa):
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawie ... dowie.html
To nie do końca tak. Przez wymóg udostępnienia internetu za darmo żaden wielki operator się nie zgłosił i koncesja zamiast za 100-200 mln PLN poszła za... 20 mln. Cała historia tutaj:Ravir pisze:BEZ podniecania się Areo2 powstałao za pieniądze z Unii Europejskiej - chyba chodzi o programy Unijne dotyczace powszechnego dostępu do internetu i zapobieganie cyfrowemy wykluczeniu.
http://jdtech.pl/2012/01/aero2-skad-wzi ... rnetu.html
A dokładniej 256kbit/s teraz (dodam, że to prędkość symetryczna, w obie strony). Dostęp nie nie tyle darmowy do 21.12.2014, ile jest świadczony do tego terminu w technologii 3G/UMTS na częstotliwości 900 MHz. Jednocześnie usługa jest świadczona w technologii LTE, ale... ta sieć LTE w praktyce nie istnieje - w tej chwili jest 5 pozwoleń na nadajniki i wygląda na to, że nie działają.Internet jest darmowy ALE : prędkość maksymalna 265 kb/s - od Maja 2012 wzrasta do 512 kb/s - dodatkowo internet będzie DARMOWY do 21.12.2014 (dla 900MHz) równocześnie wchodzi LTE.
Ja osobiście pod kątem darmowego Internetu nie polecam kupować modemy LTE. W skrócie: nie wiadomo, czy aktualnie dostępne modemy będą działały z LTE 2,6GHz z kanałem 50MHz w technologii podziału dostępu TDD - nie ma jak tego sprawdzić, bo... tej sieci związanej z BDI w zasadzie nie ma. A to co można teraz kupić od Cyfrowego Polsatu czy Plusa to właśnie LTE 1800 MHz, które... żadnego związku nie ma z bezpłatnym Internetem.Polecam też zakup modemu z LTE - bo technologia ta wchodzi i w miarę postępów kolejne "sekcje" GSM przestaną być darmowe a na ich miejsce wchodzi LTE właśnie. Kupując modem LTE nalezy pamiętać, ze mamy kilka standardów : np. Areo2 LTE 2500 MHz oraz "Polsatowski" 1800 MHz - tak więc kupując modem warto kupić wielo systemowy. Ja sam mamzamiar kupić modem Sierra Wireless AirCard 320U - już dziś mamy spory zasięg komercyjnego LTE - który się powiększy - nie będę musiał zmieniać modemu za rok, jak pojawi się tani dostęp LTE. Zresztą Areo2 już dziś oferuje dostęp darmowy via LTE.
Więcej informacji: http://jdtech.pl/2012/01/aero2-czy-wart ... m-lte.html
A jakby było mało, to operator rzuca użytkownikom kłody pod nogi stosując wymyślne i nietypowe utrudnienia, takie jak blokada TS11 na kartach SIM, co powoduje różne dziwne problemy w telefonach i niektórych modemach:
http://jdtech.pl/2011/09/aero2-wyjasnil ... i-sim.html
Jeżeli macie jakieś pytania, służę pomocą - zależy mi na tym, żeby było jak najwięcej użytkowników Aero2 (co jest oczywiście sprzeczne z interesem samego operatora, który stara się ukryć informacje i utrudnić dostęp).
Ładne zestawienie modemów, które na pewno działają, i tych, które na pewno nie działają można znaleźć tutaj:skuba pisze:Jedyna sprawa z aero2 to zgodność modemów warto o tym wspomnieć , bo modemy do tanich nie należą a operator w regulaminie podał że muszą być w klasie 10
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawienie-zgodnych-modemow-w-budowie.html
Nie. Powstało za prywatne pieniądze. A funkcjonuje dzięki koncesji, którą dostało za pół-darmo (warunkiem przyznania taniej koncesji był bezpłatny dostęp do internetu). Zresztą, do niedawna wcale się z tym nie kwapili - darmowy internet, owszem, działał, pod warunkiem, że użytkownik osobiście się zgłosił po kartę SIM do ich biura pod Warszawą . Ta tania koncesja jest kolosalnym przekrętem, ale skoro już została przyznana, to chociaż z tego skorzystajmy...Ravir pisze:BEZ podniecania się Areo2 powstałao za pieniądze z Unii Europejskiej
chyba chodzi o programy Unijne dotyczace powszechnego dostępu do internetu i zapobieganie cyfrowemy wykluczeniu.
Pełna zgoda.Internet jest darmowy ALE : prędkość maksymalna 265 kb/s - od Maja 2012 wzrasta do 512 kb/s - dodatkowo internet będzie DARMOWY do 21.12.2014 (dla 900MHz) równocześnie wchodzi LTE.
Generalnie więc mamy darmowy internet ale o ściąganiu dużych plików mozemy zapomnieć. Niemniej jednak jest do działający i wpełni funkcjonalny internet - mam go i spokojnie wystarcza do przeglądania stron - choć te mocno "zasyfione" różnym "dziadostwem" mogą mocno mulić.
IMHO - bez sensu. Nikt jeszcze nie wie, jak będzie działało LTE, ani które modemy będą kompatybilne, nawet sam operator. Pozwolę sobie zacytować:Polecam też zakup modemu z LTE - bo technologia ta wchodzi i w miarę postępów kolejne "sekcje" GSM przestaną być darmowe a na ich miejsce wchodzi LTE właśnie. Kupując modem LTE nalezy pamiętać, ze mamy kilka standardów : np. Areo2 LTE 2500 MHz oraz "Polsatowski" 1800 MHz - tak więc kupując modem warto kupić wielo systemowy.
[hide]
...poważnym problemem są kwestie zgodności. Wspomniany wyżej Huawei E398 jest sprzedawany pod kątem sieci LTE pracującej w paśmie 1800 MHz w kanale o szerokości 20 MHz i pracującej w trybie FDD (jak widać parametrów opisujących technologię sieci jest sporo). Natomiast sieć Aero2, w której będzie dostępna usługa bezpłatnego dostępu do Internetu to LTE w paśmie 2600MHz z kanałem o szerokości 50 MHz pracująca w trybie TDD. Nie wiadomo, czy modemy oferowane w dystrybucji Cyfrowego Polsatu i Plus poradzą sobie bez problemów z pracą w tej technologii
/.../
... jeden z czytelników postanowił nawiązać połączenie z siecią Cyfrowego Polsatu (LTE 1800 MHz) i kartą SIM tego operatora za pomocą modemu Sierra Wireless AirPrime MC7710. Z punktu widzenia dostępnej specyfikacji modem ten powinien działać, jednak mimo wielu prób nie udało się nawiązać połączenia, a problemy zaczęły się już na poziomie samego wykrycia sieci.
Technologia LTE jest na tyle młoda, że tego typu niezgodności mogą się pojawiać i nawet trudno wskazać tutaj winnego - po prostu należy na razie korzystać z urządzeń wskazanych przez operatora. Na razie operator Aero2 nie wskazał żadnych urządzeń do pracy z siecią LTE w paśmie 2,6GHz..
cytat ze strony: [hide]http://jdtech.pl/2012/01/aero2-czy-warto-od-razu-kupic-modem-lte.html
[/hide]
Rzecz jasna, to są Twoje pieniądze i możesz nimi dysponować według własnego uznania - jednak mam wątpliwości, czy takie działanie ma uzasadnienie ekonomiczne.Ja sam mamzamiar kupić modem Sierra Wireless AirCard 320U - już dziś mamy spory zasięg komercyjnego LTE - który się powiększy - nie będę musiał zmieniać modemu za rok, jak pojawi się tani dostęp LTE. Zresztą Areo2 już dziś oferuje dostęp darmowy via LTE.
Na dzień dzisiejszy - możemy kupić drogi modem obsługujący LTE (nie mając jednak gwarancji, że będzie on za te 2 lata poprawnie współpracował z siecią), albo kupić dziś tani modem 3G, a za 2 lata kupić tani modem LTE (bo za 2 lata ich ceny powinny spaść).[/hide]