Pisałem jakie mam połączenia.
Dostępne są tylko na wifi jakieś sieci. Kropka. Nie ma żadnych lokalnych (żadnych ikon, żadnego IP w ipconfig/all).
Szkoła (to jest szkolny laptop i szkolna sieć, więc nie mogę w nią ingerować za wiele)
Najpierw zrobię to co dotychczas ustaliliśmy, a potem będę się martwić co dalej. To chwile potrwa..
Podpinanie Notebooka do sieci... pytanie/problem
A adres MAC karty sieciowej.. ? hmm.. z radiówkami za wiele wspólnego nie miałem.. ALE
Jeżeli nie masz dostępu do routera tylko internet biegnie prosto od dostawcy to najprawdopodobniej dedykowany jest pod konkretną kartę sieciową (adres MAC).
Jeżeli tak jest to na tym PC co działa musisz :
- uruchomić CMD i wpisac "ip config /all" i znaleźć adres fizyczny (MAC) karty sieciowej przez którą się łączysz. przepisz go sobie ładnie.
- podepnij kabel do lapka wejdz w menedżera urządzeń znajdź swoją kartę i prawy-własciwosci > zaawansowane adres sieciowy (zmien na wartosc) - i tam wpisz adres MAC tamtej karty sieciowej
mam nadzieję że pomogłem
Jeżeli nie masz dostępu do routera tylko internet biegnie prosto od dostawcy to najprawdopodobniej dedykowany jest pod konkretną kartę sieciową (adres MAC).
Jeżeli tak jest to na tym PC co działa musisz :
- uruchomić CMD i wpisac "ip config /all" i znaleźć adres fizyczny (MAC) karty sieciowej przez którą się łączysz. przepisz go sobie ładnie.
- podepnij kabel do lapka wejdz w menedżera urządzeń znajdź swoją kartę i prawy-własciwosci > zaawansowane adres sieciowy (zmien na wartosc) - i tam wpisz adres MAC tamtej karty sieciowej
mam nadzieję że pomogłem
Zapomniałeś napisać, żeby najpierw kliknąć 'power' na takim płaskim urządzeniu, które się nazywa laptopem... ; )- uruchomić CMD i wpisac "ip config /all" i znaleźć adres fizyczny (MAC) karty sieciowej przez którą się łączysz. przepisz go sobie ładnie.
Udało mi się dzisiaj odzyskać ikonkę połączenia LAN (przeinstalowanie sterowników LAN + BIOS), nie mniej mimo konfiguracji takiej jak na innych komputerach wciąż nie widzi kabla (odłączony...). Jeszcze jedno niedopatrzenie mi ewentualnie świta w głowie, ale już klamka zapadła - laptop idzie do speców... nic więcej nie wymyślę w takiej sytuacji (musiałbym go sobie do domu wziąć i na spokojnie przy nim pogrzebać, a nie w stresie w czasie przerw pracować ;d)
Dzięki za porady - prawie się udało ; )