Od kogo internet na ul;Ducha
DODATKOWO - na "polu" czyli na zewnątrz NIE można położyć zwykłej skrętki, to znaczy można ale długo nie wytrzyma. Opcja to skrętka przeznaczona do uładania na zewnątrz lub światłowzwód + dwa konwertery, które kosztują około 200 zeta za sztukę.
Więc albo radiowo - jak jest DOBRZE zrobiony to na 200 metrach będzie smigał dobrze, albo Telekomunikacja. Opcja TRZECIA to GSM - ja w Mościcach będąc w zasięgu 3G mam transfery rzedu 800 kB/s - więc nie narzekam, ale jak ściągamy dużo to GSM odpada - ceny jeszcze zabójcze.
Tu Masz cennik DSL http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358528/r ... 133632.pdf
Więc albo radiowo - jak jest DOBRZE zrobiony to na 200 metrach będzie smigał dobrze, albo Telekomunikacja. Opcja TRZECIA to GSM - ja w Mościcach będąc w zasięgu 3G mam transfery rzedu 800 kB/s - więc nie narzekam, ale jak ściągamy dużo to GSM odpada - ceny jeszcze zabójcze.
Tu Masz cennik DSL http://www.tp.pl/b/binaries/PL/358528/r ... 133632.pdf
9000 ml A Rh-
lula28: jeszcze może być dostępna sieć Tarnowskiego Ośrodka Informacyjnego (TOI), bo oni działają właśnie głównie w centrum, a siedzibę firmy mają w tym budynku co Radio Eska, tyle że piętro wyżej. Ostatnio mieli co prawda jakieś tam problemy z siecią, ale to nie było z ich winy. Ogólnie bardzo szybko działa i spokojnie mogę porównać z IS jak dawniej miałem.
No właśnie jak jest dobrze zrobiony , ze mnie żaden instalator a już bynajmniej Informatyk.Ravir pisze:Więc albo radiowo - jak jest DOBRZE zrobiony to na 200 metrach będzie smigał dobrze
Nie mam pojęcia jak to sprawdzić więc się za to nie zabieram , jedno jest ciekawe w umowie mam zapisane 3 Mb w obie strony , a ściągam maksymalnie 80 Kb/s.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu
Chroń mnie Boże od przyjaciół, bo z wrogami sam sobie poradze
Zależy co Ravir ma na myśli pisząc "dobrze zrobiony". Generalnie w standardzie B/G na 2.4 GHz w centrum miasta nie zrobisz dobrego linku. Kiedyś skanowałem sieci na na jednym z osiedli i wykryłem ich 67 Przy 13 kanałach dostępnych widać, że jest problem. Pozostaje więc instalacja na5 GHz, które obecnie bardzo dobrze się spisują ponieważ są w miarę drogie i eter nie jest nimi zapchany.MaRiO pisze:No właśnie jak jest dobrze zrobiony , ze mnie żaden instalator a już bynajmniej Informatyk.Ravir pisze:Więc albo radiowo - jak jest DOBRZE zrobiony to na 200 metrach będzie smigał dobrze
Nie mam pojęcia jak to sprawdzić więc się za to nie zabieram , jedno jest ciekawe w umowie mam zapisane 3 Mb w obie strony , a ściągam maksymalnie 80 Kb/s.
Ty masz tam pewnie link na 2.4 GHz i marne szansę, że to będzie działać dobrze. Możesz walczyć z kanałami ale to tylko efekt tymczasowy i problem za pewne wcześniej czy później powróci.
-
- Rhetor
huziu, TOI jeszcze we wrześniu nie miał zapasowego łącza, tylko Energis, który był łaskaw wtedy akurat paść
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Infonet działa bardzo dobrze kto ma z nim problem zapraszam a na test do siebie
ad2222 pisze:p4mat, Nie przesadzaj, żona ma w pracy infonet, i tel z IS (mieli/mają jakąś współpracę w tym temacie) - stabilny, szybki internet. Oczywiście bez torrentów i innych wynalazków zapychających łącze. Ale połączenia vnc śmigają. Jutro mogę zrobić test połączenia.
Tak po kablu to jest pewne , jak mieszkałem w samym praktycznie centrum miałem od nich przez 4-5 lat net i może ze 2-3 awarie wystąpiły.transfer pisze:Infonet działa bardzo dobrze
Ale jak pisałem wcześniej na chwilę obecną mam od Nich radiówkę i nie jestem do końca zadowolony , raz że płace więcej niż w samym mieście , dwa żeby naprawdę coś porobić musiał bym siedzieć po północy gdzie jest mało ludzi.
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu
Transfer - głupoty Piszecie kolego i to straszne. Łączność między BTS'ami sieci komórkowych to w 90% radiolinie. Jak by nie działały sprawnie to by ciągnięto kable zwykłe lub "światłowzwody"
Radiolinia podobnie jak kabel MUSI być dobrze "zrobiona" - i TYLE. Jeśli zrobimy ją zgodnie z zasadami sztuki to w niczym NIE ustępuje kablom. Inna sprawa, że ogólno dostepne, tanie urządzenia normy 802.11g lub 802.11n na częstotliwości 2.4 GHz powodują, że 16 dostępnych kanałów szybko się zapycha, zwłaszcza w miastach, wzajemne zakłócenia powodują, że sieć chodzi słabo. Ale wystarczy zastosować silnie kierunkowe anteny i w 90% mamy święty spokój i doskonałe działanie. inną opcją jest przejście na 5GHz - urzadzenia są jeszcze na tyle, drogie, że przeciętny, domowy użytkownik ich nie kupuje lub w przypadku firm wystąpienie o przydział chronionej częstotliwości i ustawienie porzadnej radiolini.
Generalnie jeśłi dostawca internetu NIE POTRAFI zestawić sprawnie działającej radiolini do kienta to nalezy się POWAZNIE zastanowić nad jego profesjonalizmem i sensem współpracy. Przy kiepskiej radiolini lepiej przejść na alternatywne rozwiązania, bo obecnie internet komórkowy w zasięgu 3G ma szybkość której nie można się wstydzić.
Radiolinia podobnie jak kabel MUSI być dobrze "zrobiona" - i TYLE. Jeśli zrobimy ją zgodnie z zasadami sztuki to w niczym NIE ustępuje kablom. Inna sprawa, że ogólno dostepne, tanie urządzenia normy 802.11g lub 802.11n na częstotliwości 2.4 GHz powodują, że 16 dostępnych kanałów szybko się zapycha, zwłaszcza w miastach, wzajemne zakłócenia powodują, że sieć chodzi słabo. Ale wystarczy zastosować silnie kierunkowe anteny i w 90% mamy święty spokój i doskonałe działanie. inną opcją jest przejście na 5GHz - urzadzenia są jeszcze na tyle, drogie, że przeciętny, domowy użytkownik ich nie kupuje lub w przypadku firm wystąpienie o przydział chronionej częstotliwości i ustawienie porzadnej radiolini.
Generalnie jeśłi dostawca internetu NIE POTRAFI zestawić sprawnie działającej radiolini do kienta to nalezy się POWAZNIE zastanowić nad jego profesjonalizmem i sensem współpracy. Przy kiepskiej radiolini lepiej przejść na alternatywne rozwiązania, bo obecnie internet komórkowy w zasięgu 3G ma szybkość której nie można się wstydzić.
9000 ml A Rh-
Wszystko zależy od obciążenia BTS'ów i zasięgu. Po za miastami często mamy 2G a nie 3G czyli jadąc pociągem najczęściej łapiesz EDGE lub GPRS czyli raczej wolną transmisję. Sam to przerabiałem - o ile w takiej Bochni czy Brzesku łapałem 3G to po za miastami, w małych miejscowościach miałem najczęściej 2G.
Zaś w centrum miasta powinno chodzić dobrze, ERA ma całkiem sporo BTS'ów - ja mam Orange i nie narzekam chodzi znakomicie, Plus też ładnie śmigał. Możliwe, że sieć szkeletowa ERy nie wyrabia i stąd słabe osiągi. Paradoksalnie im mniejsza miejscowość tym wieksza szybkość mniej ludzi więcej pasma dla nas zostaje.
Generalnie warto sprawdzić jak nam działa - wystarczy kupić jakiś Pre-Paid i testować miesiąc czy dwa - koszty nie wielkie a można sobie wyrobić opinię.
Zaś w centrum miasta powinno chodzić dobrze, ERA ma całkiem sporo BTS'ów - ja mam Orange i nie narzekam chodzi znakomicie, Plus też ładnie śmigał. Możliwe, że sieć szkeletowa ERy nie wyrabia i stąd słabe osiągi. Paradoksalnie im mniejsza miejscowość tym wieksza szybkość mniej ludzi więcej pasma dla nas zostaje.
Generalnie warto sprawdzić jak nam działa - wystarczy kupić jakiś Pre-Paid i testować miesiąc czy dwa - koszty nie wielkie a można sobie wyrobić opinię.
9000 ml A Rh-
Radio radiu nie równe. Nikt nie robi profesjonalnych radiolinii na 2,4GHz ani nawet na 5GHz tylko na trochę wyższych częstotliwościach. I działa to bardzo dobrze, tyle tylko, że sprzęt jest na tyle drogi że raczej nikt go nie kupi prywatnie. Ale od operatora można sobie taką usługę kupićtransfer pisze:Żadne radio nie będzie jak kabel i do tego trzeba sie przyzwyczaić
A urządzenia wyglądają dość poważnie: http://www.telcoline.pl/radiolinie.html
Na 2,4GHz albo na 5GHz to się robi dostęp WiFi w budynkach albo w niewielkich odległościach od nich.
pietrow
Trochę Cię fantazja poniosła Mówimy to o linku radiowym dla kliku(nastu) klientów w centrum miasta. Nikt nie wyda 70 tyś PLN (jak dobrze pamiętam urządzenia Ericssona kosztują 70 tyś złotych + do tego pasmo opłacane co miesiąc) na sprzęt jeśli ma on generować 500 zł zysku miesięcznie. Dziś oczywiście można zrobić porządne radiolinie jednak koszty zazwyczaj przewyższają potencjalne zyski.
Trochę Cię fantazja poniosła Mówimy to o linku radiowym dla kliku(nastu) klientów w centrum miasta. Nikt nie wyda 70 tyś PLN (jak dobrze pamiętam urządzenia Ericssona kosztują 70 tyś złotych + do tego pasmo opłacane co miesiąc) na sprzęt jeśli ma on generować 500 zł zysku miesięcznie. Dziś oczywiście można zrobić porządne radiolinie jednak koszty zazwyczaj przewyższają potencjalne zyski.