Tak myślę i myślę... i nic logicznego mi do głowy nie przychodzi.
Skoro miasto używa domeny tarnow.pl, znaczy, że za nią płaci, skoro za nią płaci, to może zarządzać jej subdomenami, bo ma wykupioną domenę wyższego poziomu.
To dlaczego ja muszę płacić AGH za subdomenę tarnow.pl?
Dlaczego ta kasa nie zostaje tu na miejscu?
Może mi ktoś wyjaśnić?
Domena tarnow.pl
-
Autor tematu - Rhetor
Domena tarnow.pl
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Wyjaśnię: bo tak. Już nie raz był ten temat poruszany (jeszcze za Ciepieli) i nic. Albo przejęcie zarządzaniem domeną i subdomenami nie jest takie proste z formalnego punktu widzenia, albo po prostu nie ma nikogo mądrego w mieście, kto potrafiłbym zarządzać DNS'em
Domeną lokalną zarządza Cyfronet i to, że ktoś ma wykupioną domenę tarnow.pl nic nie znaczy. Taki wyjątek.
A przecież roboty nie ma dużo, a kasa łatwa.
Domeną lokalną zarządza Cyfronet i to, że ktoś ma wykupioną domenę tarnow.pl nic nie znaczy. Taki wyjątek.
-
Autor tematu - Rhetor
Ano nie ma, dla leniwych sa nawet graficzne interfejsy.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
Jak dla mnie to i tak zrobili ogromny postęp ponieważ kilka miesięcy temu wpisując w przeglądarce tarnow.pl nic się nie otwierało. Trzeba było pisać www.tarnow.pl
no wlasnie trzeba sie dogadac z serverami wyzszego rzedu ;-) i to moze byc problem
BTW ja sie zastanawiam ze skoro kazdy moze taki server postawic to jak jest kierowany ktos kto wpisuje adres w przegladarke ?
czy mozna poczynic taki zapis ze domena tarnow.pl jest wlasnoscia gminy tarnow i analogicznie do innych miast ?
BTW ja sie zastanawiam ze skoro kazdy moze taki server postawic to jak jest kierowany ktos kto wpisuje adres w przegladarke ?
czy mozna poczynic taki zapis ze domena tarnow.pl jest wlasnoscia gminy tarnow i analogicznie do innych miast ?
Krzychu, poczytaj sobie na jakiej zasadzie działa DNS: http://pl.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System Tutaj jest opisane dość łopatologicznie jak wygląda komunikacja Twojego komputera z DNS: http://pl.wikipedia.org/wiki/Domain_Nam ... ystemu_DNS
-
- Prytan
- Kontakt:
-
- Archont
Re:
Wiem, że należy mi się złota łopata za odkopanie tematu.
LordRuthwen pisze:Tak myślę i myślę... i nic logicznego mi do głowy nie przychodzi.
Skoro miasto używa domeny tarnow.pl, znaczy, że za nią płaci, skoro za nią płaci, to może zarządzać jej subdomenami, bo ma wykupioną domenę wyższego poziomu.
To dlaczego ja muszę płacić AGH za subdomenę tarnow.pl?
Chcę wykupić domenę np xyz.tarnow.pl. Wg cennika jest to 50 zł+VAT. Czy muszę osobno zapłacić za xyz.tarnow.pl i http://www.xyz.tarnow.pl" onclick="window.open(this.href);return false;?Goscinny pisze:Domeną lokalną zarządza Cyfronet i to, że ktoś ma wykupioną domenę tarnow.pl nic nie znaczy. Taki wyjątek.
Re: Domena tarnow.pl
nie - to, co przed xyz.tarnow.pl to już subdomeny i możesz mieć ich i tysiąc. opłata jest tylko za xyz.tarnow.pl