Denerwujące SMS'y z konkursami od operatorów GSM
-
- Rhetor
- Kontakt:
Cała nadzieja w znienawidzonej przez trixa Unii Europejskiej - która dybie na tę żyłę złota. W planach jest w przyszłości ujednolicenie stawek na terenie UE - czyli likwidacja roamingu. Mam nadzieję, że kiedyś do tego dojdzie.Rozmowy międzynarodowe to żyła złota i żaden operator nie będzie chciał sam z tego zrezygnować.
http://www.kubakwasny.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
ponad > 22000 ml A Rh +, a TY?
Wiem o tym ,gdyż przenosiłem uprzednio niezarejestrowany telefon z ery, bo play na abonament. Wystarczyło podejść 10 metrów dalej do salonu ery, zarejestrować numer i po 2 minutach już mogłem przenieść numer do play. Cała operacja od rejestracji numeru pre paid w erze, do uaktywnienia się karty sim play zajęła niecałe 36 godzin.faleQ pisze:Niezarejestrowanego prepaida nie da się przenieść do innej sieci.
Ja tam dalej mam Ere ;przuf pisze:W T-mobile znanym kiedyś jako Era nie ma problemów z zablokowaniem tego dziadostwa. Wystarczył jeden telefon. Ciekaw jestem swoją drogą czy "darmowe minuty" będą dostępne również w roamingu np w Niemczech lub USA... w końcu to ta sama sieć.
Nie ma problemow to fakt -jeden telefon i nie dostaje nic ;p
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau
Re: Denerwujące SMS'y z konkursami od operatorów GSM
Wątek historyczny ale nie widzę potrzeby zakładania nowego. Dopadli kogoś?
http://biznes.onet.pl/branze/drogie-sms-y/0j7h3gDrogie SMS-y
Justyna Sobolak Współpracownik Onetu
Kolejna wiadomość SMS typu spam? Oferują filmy, horoskop, prognozę pogody, a może codzienny przegląd prasy? Zanim usuniesz SMS-a, lepiej dokładnie go przeczytaj. Jeśli nie zareagujesz, zgodzisz się na płatną subskrypcję. Uwaga! Takie SMS-y przychodzą też na routery mobilne.
Anna jest pewna, że nie wchodziła na żadne podejrzane strony, nie brała udziału w konkursach, nigdzie nie podawała też swojego numeru telefonu. Tym bardziej zaskoczyły ją SMS-y, które niedawno odebrała: „Subskrypcja serwisu została rozpoczęta. Otrzymasz 1 wiadomość tygodniowo. Opłata za każdy SMS wynosi 23,37 PLN z VAT” – przeczytała. A zaraz za nią przyszła kolejna. „Aby zakończyć wyślij SMS o treści STOP na numer 61995 (0 PLN)”.
Zanim zdążyła zareagować, straciła 30 zł. – Straciłam pieniądze, ale stres chyba więcej kosztował. Nie wiem do dziś skąd te SMS-y. Nie rejestrowałam się nigdzie, unikam podawania numeru telefonu na stronach internetowych. Przeczytałam nawet regulamin, do którego link znajdował się w jednym z SMS-ów i nie skojarzyłam sobie żadnej firmy – mówi. Usługę wyłączyła, wysyłając SMS-a na podany w wiadomości numer. Po konsultacji z operatorem, zablokowała całkowicie możliwość odbierania SMS-ów premium, by uchronić się przed nimi w przyszłości. – Zadzwoniłam do operatora i zablokowałam płatne SMS-y. Wiem, że bardzo dużo ludzi ma podobny problem, dlatego każdemu radzę od razu robić blokadę płatnych SMS-ów. U mnie skończyło się na 30 zł, ale słyszałam, że u emerytów często wychodzi po kilka tysięcy – mówi. Dariusz w podobny sposób stracił 118 zł. – Przychodziły SMS-y, ale je ignorowałem, bo takich spamów przychodzi przecież sporo. Dopiero, jak zobaczyłem fakturę za telefon, o mało nie zesłabłem. Zadzwoniłem na infolinię i zablokowałem SMS-y specjalne – mówi.
Sprawdź router
Poszkodowanych na duże kwoty jest więcej, bo podobne SMS-y przychodzą też na… routery mobilne! Urszula straciła w ten sposób 150 zł. – Przychodziły jakieś SMS-y, ale nie zwracałam na nie uwagi. Dopiero przy rachunku wyższym o 150 zł, zorientowałam się, że coś jest nie tak. Zaczęłam szukać w internecie informacji i wtedy okazało się, że w ten sposób nie tylko mnie naciągnięto. Operator cały czas twierdził, że to moja wina, że sama aktywowałam tę usługę, ponoć przed 8 rano, czyli wtedy, kiedy… spałam. Mało tego, próbowano mi wmówić, że podawałam gdzieś numer przypisany do routera, a on cały czas leży w kopercie, nawet go nie pamiętam. Nie gram też w gry, konkursy. Po prostu naciąganie – mówi ze zdenerwowaniem.
Wystarczy jeden klik
Takie same wiadomości przyszły na router Kamili. – Dostałam trzy wiadomości: „Dostęp do odbierania filmów został odblokowany”, „Witamy w usłudze. Opłata za każdego SMS Specjalnego to 23,37 PLN brutto. Otrzymasz 1 SMS co 7 dni”. I trzecia o treści: „Jeśli chcesz wyłączyć usługę wyślij SMS o treści STOP na numer 61995 (0 PLN)”. Na szczęście w porę zdążyłam wyłączyć usługę, wysyłając SMS-a o treści STOP. Skontaktowałam się też z operatorem i zablokowałam możliwość otrzymywania SMS-ów premium. Powiedziano mi, że uaktywniłam to, najprawdopodobniej otwierając reklamy, które przyszły na e-maila. Ponoć automatycznie włącza się wtedy usługa, która rzekomo odblokowała możliwość ściągania filmów – mówi.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Teraz to poszkodowani, a na 100% gdzieś podali swój numer telefonu w formularzu. Niemniej - trzeba dobrze czytać wszelkie gwiazdki, przypisy i ledwo widoczny tekst jeśli tylko w formularzu ktoś prosi podanie numeru telefonu albo PESEL.
-
- Rhetor
To jest nie do końca tak, wystarczy wejść na odpowiednio spreparowany link: http://niebezpiecznik.pl/post/korzystas ... -rachunek/
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD