Serwis komputerowy
Coś mi się stało z kartą graficzną GeForce GTS250 czy coś takiego. Objaw jest taki, że jak podłącze dodatkowe 6 pinów zasilania do niej to komputer się nie włączy. Jak je odepnę to komputer się włącza ale nie daje sygnału na monitor. Zasilacz zmieniałem więc na 99 % karta. Jak myślicie, da się ją jakoś reanimować czy kosz ?
To wygląda, na zbyt duże obciążenie lub nawet zwarcie w okolicy tego gniazda. Z tego co pamiętam tam są 3 piny (2 żółte przewody), na których powinno być 12V (środkowy pin jest pusty) oraz 3 czarne czyli masa (ground). Jeśli dysponujesz jakimś multimetrem to sprawdź omomierzem rezystancję pomiędzy parami żółto-czarnymi w różnych kombinacjach. Pomiar ten wykonaj po wyłączeniu komputera, kiedy ta wtyczka była wpięta do karty, dopiero wtedy ją odepnij. Między samymi żółtymi i samymi czarnymi nie ma potrzeby mierzyć. Napisz jakie wartości wyszły. Można też na wszelki wypadek pomierzyć woltomierzem napięcia jakie występują pomiędzy czarnymi i żółtymi przewodami w trakcie pracy komputera bez wpinania do karty.
Druga opcja to próba podmiany zasilacza na mocniejszy.
Druga opcja to próba podmiany zasilacza na mocniejszy.
Skorzystałem ostatnio z usług serwisu .................... Dla mnie bardzo dobry i tani serwis w Tarnowie. Wyłączał mi się laptop i nie ładował mi zasilacz. Okazało się że konieczna była wymiana gniazda zasilania czy jak tam to się zwie a przegrzewanie udało się wyeliminować przez wyczyszczenie i wymianę pasty na procesorze.
Mogę go z czystym sumieniem polecić serwis znajduje się na ................... numer do serwisanta który mi naprawiał laptopa .................. To bodajże ich strona www: ..........pl
Tomek
Mogę go z czystym sumieniem polecić serwis znajduje się na ................... numer do serwisanta który mi naprawiał laptopa .................. To bodajże ich strona www: ..........pl
Tomek
Ostatnio zmieniony 23-05-2013, 17:44 przez eddie, łącznie zmieniany 1 raz.