Zaznaczanie na Google Maps a GPS

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor tematu
Beaver
Rhetor

Zaznaczanie na Google Maps a GPS

Post autor: Beaver »

Może ktoś ze speców mi powie: Czy da się na komputerze w domu na Google Maps, zaznaczyć punkty na mapie. Później używając nawigacji w telefonie (tej Androidowskeiej) korzystającej z googla włączyć te punkty aby pokazało trase z obecnego miejsca do tego punktu ?

A druga sprawa : czy któryś z użytkowników wie co zrobić. Włączam nadajnik GPS na telefonie, włączam program typu Endomondo. I czekam, czekam, czekam a sygnału nadal nie ma. Czasem potrafie przejść z 2 km, i nadal nie widzi mojej pozycji.
Są jakieś programy, ustawienia co by to poprawiły ? Bo rekordem jest stanie 10minut w jednym miejscu, albo przejechanie całego miasta a GPS się nie załączył :)
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

Cubaza
Rhetor

Post autor: Cubaza »

Beaver pisze:Może ktoś ze speców mi powie: Czy da się na komputerze w domu na Google Maps, zaznaczyć punkty na mapie. Później używając nawigacji w telefonie (tej Androidowskeiej) korzystającej z googla włączyć te punkty aby pokazało trase z obecnego miejsca do tego punktu ?
Jest taka opcja. Klikasz na dane miejsce i oznaczasz je gwiazdką(znaczek gwiazdki obok nazwy miejsca w dymku). Wtedy jest przypisane do Twojego konta Google. Potem w momencie kiedy otworzysz mapy Google i klikniesz na moje miejsca to pojawi Ci się to miejsce oznaczone gwiazdką. Możesz wtedy włączyć nawigację do tego miejsca.

Co do drugiego pytania to zależy od telefonu, systemu i ustawień. Może nie masz włączonego GPS ? Jest taki program w sklepie jak GPS Fix.
https://play.google.com/store/apps/deta ... N0YXR1cyJd
Jednak ja nigdy nie testowałem bo nie było mi to potrzebne.

Awatar użytkownika

Blick
Prytan

Post autor: Blick »

Polecam darmowy program GPS Test z https://play.google.com/store/apps/deta ... test&hl=pl

Najlepiej załączyć transfer danych/Wi-Fi i go uruchomić (za pierwszym razem aby sobie pobrał wszystkie potrzebne dane). W opcjach jest możliwość pobrania nowego pliku z położeniem satelitów co znacznie pomaga i skraca czas. Na początku też miałem jak piszesz 5 minut i brak sygnału. Teraz mniej jak 20 sekund (oczywiście nie w domu/budynku)

halford
Rhetor

Post autor: halford »

Ja używam GPS Status - raz działa lepiej, raz gorze ale działa ;)

Awatar użytkownika

maup
Thesmothetai

Post autor: maup »

odbiorniki GPS w słuchawkach też są często rozmaitej jakości, w Galaxy SII bez podparcia danymi z sieci i fiksa łapie niemożebnie długo i dokładność pozycjonowania jest taka se. po włączeniu transmisji danych fix jest błyskawicznie i dokładność do paru metrów. inna sprawa, że to też może być świadome działanie programistów, żeby zachęcać użyszkodników do transmisji danych :)
Zwierciadła Nehaleni dzielą się na uprzejme i rozbite

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Beaver pisze: Czy da się na komputerze w domu na Google Maps, zaznaczyć punkty na mapie. Później używając nawigacji w telefonie (tej Androidowskeiej) korzystającej z googla włączyć te punkty aby pokazało trase z obecnego miejsca do tego punktu ?
Tak. W wersji desktopowej wyznaczasz sobie trasę, przeciągasz ją jak tam chcesz. Potem na dole pod wskazówkami dojazdu masz: "zapisz w moich mapach", podajesz nazwę itd.
W "nawigacji" na androidzie wchodzisz w zakładkę "moje miejsca" i "moje mapy" i tam masz ją już gotową.
Oczywiście musisz być i tu i tam zalogowany do Google, żeby się mapy zsynchronizowały.
Beaver pisze:Są jakieś programy, ustawienia co by to poprawiły ?
FasterFix - jak nie masz aktualnych danych o efemerydach, to można czekać i czekać, a tam to powinien złapać fix'a w paręnaście sekund (w mieście czasami zdecydowanie dłużej jak bloki niebo zasłaniają.
Program GPSTest ci pokaże ile satelitów widać i gdzie są.

Cubaza
Rhetor

Goscinny pisze:Potem na dole pod wskazówkami dojazdu masz: "zapisz w moich mapach", podajesz nazwę itd.
W "nawigacji" na androidzie wchodzisz w zakładkę "moje miejsca" i "moje mapy" i tam masz ją już gotową
Używanie moich map do zapisywania punktów jest jak strzelanie do komarów z bomby atomowej ;)

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Cubaza, jemu chyba chodziło bardziej o to, żeby zaplanować sobie swoja trasę z A do B i mieć ja potem łatwo w telefonie.
A punkty można zapisywać osobno.

Cubaza
Rhetor

Goscinny, ja się tym sugerowałem:
korzystającej z googla włączyć te punkty aby pokazało trase z obecnego miejsca do tego punktu ?
Czyli do jednego punktu. Jeśli miała to by być trasa, która prowadzi z jakiegoś tam punktu a potem przez wszystkie pozostałe to owszem, Twój sposób jest odpowiedni.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Beaver
Rhetor

Post autor: Beaver »

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.
Co do map chodziło mi zapisanie paru miejsc do których się wybieram nie sa to konkretne adresy ale punkty na mapie. I zebym sobie mógł szybko włączyc do nich nawigacje.
Różnica pomiędzy małym a dużym miastem polega na tym, że w dużym mieście można więcej zobaczyć, a w małym więcej usłyszeć. - Jean Cocteau

ODPOWIEDZ